Test: Ratio And Proportion- 1


10 Questions MCQ Test IBPS PO Mains - Study Material, Online Tests, Previous Year | Test: Ratio And Proportion- 1


Description
This mock test of Test: Ratio And Proportion- 1 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Quant Test: Ratio And Proportion- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ratio And Proportion- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Test: Ratio And Proportion- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ratio And Proportion- 1 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A and B together has Rs. 1210. If 4/15 of A's amount is equal to 2/5 of B's amount, how much amount does B have?

Solution:

4 / 15 A = 2 / 5 B
⇒ A = (2 / 5 x 15 / 4)B
⇒ A = 3 / 2 B
⇒ A / B = 3 / 2 
⇒ A : B = 3 : 2
∴ B's share = Rs. (1210 x 2 / 5) = Rs. 484.

QUESTION: 2

Two numbers are  20% and 50% more than "the third number respectively". The ratio of the two numbers is:

Solution:

Let the third number be x.
Then, first number = 120% of 
x = 120x / 100 = 6x / 5
Second number = 150% of x
= 150x / 100 = 3x / 2  
∴ Ratio of first two numbers 
= (6x / 5 : 3x / 2) = 12x : 15x = 4 : 5.

QUESTION: 3

A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share?

Solution:

Let the shares of A, B, C and D be Rs. 5x, Rs. 2x, Rs. 4x and Rs. 3x respectively.

Then, 4x - 3x = 1000

⇒ x = 1000.

∴ B's share = Rs. 2x = Rs. (2 x 1000) = Rs. 2000.

QUESTION: 4

Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5 : 7 : 8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats?

Solution:

Originally, let the number of seats for Mathematics. Physics and Biology be 5x. 7x and 8x respectively.
Number of increased seats are (140% of 5x). (150% of 7x) and (175% of 8x).
⇒ (140 / 100 x 5x), (150 / 100 x 7x) and (175 / 100 x 8x)
⇒ 7x, 21x / 2 and 14x.
∴ the required ratio = 7x : 21x / 2 : 14x
⇒ 14x : 21x : 28x
⇒ 2 : 3 : 4.

QUESTION: 5

In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If this ratio is to be 1 : 2, then the quanity of water to be further added is:

Solution:

Quantity of milk = (60 x 2 / 3) litres = 40 litres. 
Quantity of water in it = (60 - 40) litres = 20 litres.
New ratio = 1 : 2
Let quantity of water to be added further be x litres
= (40 / 20 + x)
Then, milk : water 
Now, (40 / 20 + x) = 1 / 2
⇒ 20 + x = 80
⇒ x = 60.
∴ Quantity of water to be added = 60 litres.

QUESTION: 6

Find the ratio A : B : C : D If,
A : B = 3 : 5
B : C = 5 : 7
C : D = 9 : 11

Solution:

A : B = 3 : 5
B : C = 5 : 7
C : D = 9 : 11
A : B : C : D = 3 x 5 x 9 : 5 x 5 x 9 : 5 x 7 x 9 :  5 x 7 x 11
5 can be taken away as it is common in all.
27 : 45 : 63 : 77
The required ratio A : B : C : D is  27 : 45 : 63 : 77.

QUESTION: 7

Find the ratio A : B : C : D : E if,
A : B = 4 : 5
B : C = 6 : 7
C : D = 9 : 10
D : E = 5 : 2

Solution:

A : B = 4 : 5
B : C = 6 : 7
C : D = 9 : 10
D : E = 5 : 2
A : B : C : D : E = 4 x 6 x 9 x 5 : 5 x 6 x 9 x 5: 5 x 7 x 9 x 5:  5 x 7 x 10 x 5: 5 x 7 x 10 x 2
216 : 270 : 315 : 350 : 140
The required ratio A : B : C : D : E is 216 : 270 : 315 : 350 : 140

QUESTION: 8

If 4 : 8 : C are in continued proportion then find C?

Solution:

We know that if a, b and c are in continued proportion,
then b2 = ac
82 = 4.C
C = 64/4 = 16

QUESTION: 9

11 : b : 44 are in continued proportion. Find b.

Solution:

We know that if a, b and c are in continued proportion then b2 = ac
b2 = 11.44
b2 = 484
b = 22

QUESTION: 10

The annual income of Victor and Angela are in the ratio 8 : 3 and their annual expenditures are in the ratio 4 : 1. If each save Rs. 2000 per annum. What is the annual expense of Angela?

Solution:

Let the annual income of Victor be 8x. The annual income of Angela will therefore be 3x.
Further, let the expenditure of Victor be 4y. The annual expenditure of Angela will be y.
Therefore, 8x-4y= 2000 and 3x-y=2000
So, 5x= 3y
So, 3x-5x/3=2000
X=1500
Y=2500 (Angela’s Expeniture)

Similar Content

Related tests