Test: Reach for the Top- Extract Based Type Questions- 1


10 Questions MCQ Test English Class 9 | Test: Reach for the Top- Extract Based Type Questions- 1


Description
Attempt Test: Reach for the Top- Extract Based Type Questions- 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the extract given below and answer the question that follow:

Then there was no looking back for this determined young girl. She saved money and enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. “My college semester in Jaipur was to end in April but it ended on the nineteenth of May. And I was supposed to be in Uttarkashi on the twenty-first. So, I did not go back home; instead, I headed straight for the training. I had to write a letter of apology to my father without whose permission I had got myself enrolled at Uttarkashi.”

Q. Where was her college situated?

Solution: The name of the college was Maharani College at Jaipur.
QUESTION: 2

Read the extract given below and answer the question that follow:

Then there was no looking back for this determined young girl. She saved money and enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. “My college semester in Jaipur was to end in April but it ended on the nineteenth of May. And I was supposed to be in Uttarkashi on the twenty-first. So, I did not go back home; instead, I headed straight for the training. I had to write a letter of apology to my father without whose permission I had got myself enrolled at Uttarkashi.”

Q. When was she supposed to be in Uttarkashi?

Solution: 21st May she was supposed to be in Uttarkashi.
QUESTION: 3

Read the extract given below and answer the question that follow:

Then there was no looking back for this determined young girl. She saved money and enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. “My college semester in Jaipur was to end in April but it ended on the nineteenth of May. And I was supposed to be in Uttarkashi on the twenty-first. So, I did not go back home; instead, I headed straight for the training. I had to write a letter of apology to my father without whose permission I had got myself enrolled at Uttarkashi.”

Q. Where did she enrol herself in?

Solution: Santosh saved money and enrolled herself in a course at Uttarkashi's Nehru Institute of Mountaineering and after completion of her semester in the college, headed straight for the Institute to be able to reach for her training in time.
QUESTION: 4

Read the extract given below and answer the question that follow:

Then there was no looking back for this determined young girl. She saved money and enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. “My college semester in Jaipur was to end in April but it ended on the nineteenth of May. And I was supposed to be in Uttarkashi on the twenty-first. So, I did not go back home; instead, I headed straight for the training. I had to write a letter of apology to my father without whose permission I had got myself enrolled at Uttarkashi.”

Q. After finishing college why did Santosh write a letter of apology to her father?

Solution: When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to her father because she had got herself enrolled at Uttarkashi's Nehru Institute of Mountaineering without his permission.
QUESTION: 5

Read the extract given below and answer the question that follow:

Then there was no looking back for this determined young girl. She saved money and enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. “My college semester in Jaipur was to end in April but it ended on the nineteenth of May. And I was supposed to be in Uttarkashi on the twenty-first. So, I did not go back home; instead, I headed straight for the training. I had to write a letter of apology to my father without whose permission I had got myself enrolled at Uttarkashi.”

Q. When did her college semester end?

Solution: Her college semester ended in 19th May.
QUESTION: 6

Read the extract given below and answer the question that follow:

The girl was given the name ‘Santosh’, which means contentment. But Santosh was not always content with her place in a traditional way of life. She began living life on her own terms from the start. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts. Looking back, she says now, “From the very beginning I was quite determined that if I choose a correct and a rational path, the others around me had to change, not me.”

Q. How was Santosh different from other girls?

Solution: Unlike other girls of her village, Santosh was not content with the traditional way of life. She used to wear shorts and went on to study further at Delhi. She did not get married at sixteen as most of the girls of her village did.
QUESTION: 7

Read the extract given below and answer the question that follow:

The girl was given the name ‘Santosh’, which means contentment. But Santosh was not always content with her place in a traditional way of life. She began living life on her own terms from the start. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts. Looking back, she says now, “From the very beginning I was quite determined that if I choose a correct and a rational path, the others around me had to change, not me.”

Q. What is the meaning of Santosh?

Solution: The girl was given the name ‘Santosh ’, which means contentment. But Santosh was not always content with her place in a traditional way of life. She began living life on her own terms from the start.
QUESTION: 8

Read the extract given below and answer the question that follow:

The girl was given the name ‘Santosh’, which means contentment. But Santosh was not always content with her place in a traditional way of life. She began living life on her own terms from the start. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts. Looking back, she says now, “From the very beginning I was quite determined that if I choose a correct and a rational path, the others around me had to change, not me.”

Q. What kind of girl was Santosh?

Solution: Santosh Yadav was a determined girl from her childhood. The area where she used to live was not so developed. Women were not taught so well and used to wear traditional dresses. However, Santosh Yadav refused to follow such old rituals of her society.
QUESTION: 9

Read the extract given below and answer the question that follow:

The girl was given the name ‘Santosh’, which means contentment. But Santosh was not always content with her place in a traditional way of life. She began living life on her own terms from the start. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts. Looking back, she says now, “From the very beginning I was quite determined that if I choose a correct and a rational path, the others around me had to change, not me.”

Q. What was the speaker’s approach to make choice?

Solution: Santosh Yadav's approach was to choose the correct and rational path.
QUESTION: 10

Read the extract given below and answer the question that follow:

The girl was given the name ‘Santosh’, which means contentment. But Santosh was not always content with her place in a traditional way of life. She began living life on her own terms from the start. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts. Looking back, she says now, “From the very beginning I was quite determined that if I choose a correct and a rational path, the others around me had to change, not me.”

Q. What did Santosh prefer to wear?

Solution: Unlike other girls of her village, Santosh was not content with the traditional way of life. She used to wear shorts and went on to study further at Delhi. She did not get married at sixteen as most of the girls of her village did.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code