Test: Reaching The Age Of Adolescence - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Reaching The Age Of Adolescence - 2


Description
This mock test of Test: Reaching The Age Of Adolescence - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Reaching The Age Of Adolescence - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reaching The Age Of Adolescence - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Reaching The Age Of Adolescence - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reaching The Age Of Adolescence - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

AIDS is caused by a

Solution:

Acquired immune deficiency syndrome (AIDS) is caused by a virus called human immune virus (HIV). AIDS is a sexually transmitted disease.

QUESTION: 2

Puberty ends when an adolescent reaches

Solution:

Puberty ends when an adolescent reaches to reproductive maturity. Puberty indicates the beginning of reproductive maturity.

QUESTION: 3

Hormone reaches here through blood stream

Solution:

Hormones are released by endocrine glands. The hormone reaches to target site through blood stream.

QUESTION: 4

Which gland is called dual gland?

Solution:

Testis is called dual gland as testis produces sperms as well as male hormone testosterone.

QUESTION: 5

The most clearly visible change during puberty is the

Solution:

The most clearly visible change during puberty is the sudden increase in height of boys and girls. Appearance of mustache and beard in boys and enlargement of mammary gland in girls are other changes.

QUESTION: 6

Sebaceous gland is also known as

Solution:

Sebaceous gland is also known as oil gland. Sebaceous gland is present in skin that release oily substance to make skin moist.

QUESTION: 7

Menstrual cycle is controlled by

Solution:

Menstrual cycle is the cyclic change in inner wall of uterus for receiving fertilized egg. It begins with flow of mucus and blood through vagina. Whole event is controlled by hormones.

QUESTION: 8

A sperm would contain the following chromosome?

Solution:

Sperm is the male gamete formed by meiotic division inside the testis. Two kinds of sperms are formed by male, half containing X and half containing Y chromosome.

QUESTION: 9

Which of the following glands are called ductless glands?

Solution:

Endocrine glands are called ductless gland because it do not contain duct to carry hormone to target site. The hormones release from endocrine glands reaches to target site through blood.

QUESTION: 10

In general, boys have a Low pitch voice while the girls have

Solution:
QUESTION: 11

The hormone which brings about characteristic changes in male at puberty is called

Solution:

Testosterone hormone is released by testis of male. This hormone brings about changes like appearance of moustache, beard at puberty.

QUESTION: 12

Many people get acne and pimples on the face at puberty because of

Solution:

Many people get acne and pimples on the face at puberty because of increased activity of sweat gland and oil gland in their skin.

QUESTION: 13

An organ where a hormone shows its effect is called

Solution:

Hormones are released from endocrine glands, which is a ductless gland. The organ where a hormone shows its effect is called as target site.

QUESTION: 14

At puberty, male begins to produce

Solution:

ovum to produce zygote.

QUESTION: 15

Which gland is called master gland.

Solution:

Pituitary gland is called as master gland because it controls the function of all other glands. Although, pituitary gland is itself under the control of hypothalamus.

QUESTION: 16

The features that help to distinguish the male from female are called

Solution:

Secondary sexual characteristics develop during puberty and are generally different for males and females. Development of Adam’s apple in males and of breasts in females are examples of secondary sexual characteristics and thus, can be used to differentiate between the two.

QUESTION: 17

Which of the following is the secondry sexual character of male only?

Solution:

Pimples, body hairs and oily skin are common secondary sexual character of male and female but moustaches and beard is secondary sexual character of male only.

QUESTION: 18

The changes which occurs at adolescence are controlled by

Solution:

The changes which occur at adolescence are controlled by hormones released from primary sex organs like testis and ovary.

QUESTION: 19

The hormones released by testes in male is called

Solution:

Testis is the primary sex organ of male which release sperm as well as hormone testosterone that brings about secondary sexual character in male.

QUESTION: 20

Progesterone level falls during

Solution:

Menopause is the stage of female life at which she stops producing ovum from ovary. During menopause progesterone level falls drastically.