Test: Rectification Of Azeotropic Mixtures


10 Questions MCQ Test Mass Transfer | Test: Rectification Of Azeotropic Mixtures


Description
This mock test of Test: Rectification Of Azeotropic Mixtures for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Rectification Of Azeotropic Mixtures (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Rectification Of Azeotropic Mixtures quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Rectification Of Azeotropic Mixtures exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Rectification Of Azeotropic Mixtures extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Fractionator(s) required for separating binary azeotropic mixture is

Solution:

Explanation: Azeotropes has the same boiling point so for effective separation of two mixture we need additional fractionator since the vapour.

QUESTION: 2

 Process mainly involved in Azeotropic separation is

Solution:

Explanation: Decantation is the process of separating the two solutions by precipitation or other. The decanted products are sent to the other fractionator.

QUESTION: 3

The second fractionator tower is applicable for stripping process alone.

Solution:

Explanation: Yes. On the second fractionator the more volatile components gets transferred from condensed liquid to the reboiler vapour.

QUESTION: 4

Condenser required for rectifying binary Azeotropic mixture is

Solution:

Explanation: Since the distillate vapour from the fractionator are sent to the same condenser used for the first for minimizing the fixed cost.

QUESTION: 5

If the distillate has composition of azeotrope and the residue has rich phase of one component. Then the azeotropic mixture is a

Solution:

Explanation: Minimum boiling mixture is the mixture where the high volatile component goes to the distillate and other comes to residue.

QUESTION: 6

Distillate from the first fractionator should be ______ bubble point.

Solution:

Explanation: If the distillate is above bubble point then the vapour gets loss from the decanter.

QUESTION: 7

The method applicable for Azeotropic rectification is

Solution:

Explanation: Rectification of azeotropes is based on enthalpy data so Ponchon Savorit method is preferred.

QUESTION: 8

For the azeotropic rectification which, of the following is applicable?

Solution:

Explanation: Since if the internal reflux ratio is increased the vapours will get loss. The vapour loss will affect the separation.

QUESTION: 9

For the maximum boiling mixture the residue has the azeotropic mixture.

Solution:

Explanation: Since the maximum boiling mixture is for low volatile component it will comes to the residue and separated by adding other component.

QUESTION: 10

To prevent the composition change the vapour should not gets loss from the decanter.

Solution:

Explanation: If the vapour gets loss it will affect the compositions of the residue.

Related tests