Test: Regional Aspirations


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Regional Aspirations


Description
This mock test of Test: Regional Aspirations for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Regional Aspirations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Regional Aspirations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Regional Aspirations exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Regional Aspirations extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

During the period between 1953 and 1974, lots of influence on the politics of Kashmir was exercised by the

Solution:

During the period between 1953 and 1974, lots of influence on the politics of Kashmir was exercised by the Congress party.

QUESTION: 2

Which two states were created in 1966?

Solution:

The people speaking Punjabi language started agitating for a separate state for themselves in the late 1950s. This demand was finally accepted and the states of Punjab and Haryana were created in 1966.

QUESTION: 3

‘Bodo’ is a community in

Solution:

According to the 1991 census, there were 1.2 million Bodos in Assam which makes for 5.3% of the total population in the state.

QUESTION: 4

On the question of diversity which approach is adopted by India?

Solution:

India adopted a democratic approach to the question of diversity. Democracy allows the political expressions of regional aspirations and does not look upon them as anti-national.

QUESTION: 5

The '' Kashmir issue'' is a dispute between India and

Solution:

The ''Kashmir issue'' is a dispute between India and Pakistan.

QUESTION: 6

Which region is referred to as the ‘seven sisters’?

Solution:

North- East region consists of seven states, so it is referred to as the ‘seven sisters’.

QUESTION: 7

Rajiv Gandhi joined active politics after

Solution:

Rajiv Gandhi, son of Mrs. Indira Gandhi joined active politics after 1980.

QUESTION: 8

Master Tara Singh was a leader of

Solution:

SGPC stands for Shiromani Gurudwara Prabandhak Committee. Master Tara Singh was a prominent Sikh religious and political leader and was one of the early leaders of the Shiromani Gurudwara Prabandhak Committee (SGPC).  He was leader of the Akali movement and a supporter of the freedom movement but opposed to Congress’ policy of negotiating only with the Muslims. After Independence, he was the senior most advocate of formation of separate Punjab State.

QUESTION: 9

Nagaland state was created in the year

Solution:

The State of Nagaland was formally inaugurated on December 1st, 1963, as the 16th State of the Indian Union. It is bounded by Assam in the West, Myanmar on the east, Arunachal Pradesh and part of Assam on the North and Manipur in the South.

QUESTION: 10

The first democratic election to Sikkim assembly in 1974 was swept by the

Solution:

Sikkim Congress stood for greater integration with India. The assembly first sought the status of ‘associate state’ and then in April 1975 passed a resolution asking for full integration with India. This was followed by an organised referendum that put a stamp of popular approval on the assembly’s request. The Indian Parliament accepted this request immediately and Sikkim became the 22nd State of the Indian union.

Related tests