Test: Relative Permeability


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Relative Permeability


Description
This mock test of Test: Relative Permeability for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Relative Permeability (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Relative Permeability quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Relative Permeability exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Relative Permeability extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 What is the unit for relative permeability?

Solution:

Relative permeability is the ratio of permeability of the material to the permeability of free space. Since it is a ratio, it does not have any units.

QUESTION: 2

Which of the following expressions is correct with respect to relative permeability?

Solution:

For a non magnetic material: B=∫0H. Hence for a material having relative permeability ∫r, B=∫r∫0H.

QUESTION: 3

A substance whose relative permeability is less than the permeability of free space is?

Solution:

A diamagnetic material creates a magnetic field opposing that of the external magnetic field and it repels the external magnetic field. Hence its relative permeability is less than that of the free space.

QUESTION: 4

A substance whose relative permeability is more than the permeability of free space is?

Solution:

A paramagnetic material creates a magnetic field which is weakly attracted to that of the external magnetic field. Hence its permeability is more than that of free space.

QUESTION: 5

Diamagnetic substances have relative permeability_____________

Solution:

A diamagnetic material creates a magnetic field opposing that of the external magnetic field and it repels the external magnetic field. Hence it has relative permeability less than 1.

QUESTION: 6

Paramagnetic substances have relative permeability_____________

Solution:

A paramagnetic material creates a magnetic field which is weakly attracted to that of the external magnetic field. Hence it has relative permeability greater than 1.

QUESTION: 7

As the temperature increases up to the Curie temperature, the relative susceptibility of ferromagnetic materials?

Solution:

The susceptibility of ferromagnetic materials increases with the increase in temperature and then it decreases when the temperature goes beyond the Curie temperature.

QUESTION: 8

As the temperature increases beyond the Curie temperature, the relative susceptibility of ferromagnetic materials?

Solution:

The susceptibility of ferromagnetic materials increases with the increase in temperature and then it decreases when the temperature goes beyond the curie temperature.

QUESTION: 9

 Which, among the following, have positive susceptibility?

Solution:

Magnetic susceptibility is the degree of magnetisation of a material in response to the external magnetic field. Paramagnetic substances weakly attract to the magnetic field and hence have positive susceptibility.

QUESTION: 10

Which, among the following, have negative susceptibility?

Solution:

Magnetic susceptibility is the degree of magnetisation of a material in response to the external magnetic field. Diamagnetic substances repel the magnetic field and hence have negative susceptibility.

Related tests