Test: Reproduction In Animals - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Reproduction In Animals - 1


Description
This mock test of Test: Reproduction In Animals - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Reproduction In Animals - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproduction In Animals - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Reproduction In Animals - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproduction In Animals - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Type of reproduction in which fusion of male and female gametes is called

Solution:

The fusion of male and female gametes takes place during sexual reproduction. Fusion results to formation of zygote that is firs cell of any living organism.

QUESTION: 2

In asexual reproduction

Solution:

In asexual reproduction only one parent is involved. The new organism is identical to parent. No gametes formation takes place in asexual reproduction.

QUESTION: 3

Human male germ cell is called

Solution:

Human male germ cell is called sperm. Sperm is produced inside the testes of. Sperm contain head and long tail that help them to swim.

QUESTION: 4

Every month ______________mature egg(s) are released from ovary.

Solution:

In human female, at puberty one mature egg is released from ovary every month. Ovulation takes place in the middle of menstrual cycle.

QUESTION: 5

Internal fertilization do not occurs in

Solution:

The mode of fertilization in which fusion of male and female gamete takes place inside the body of female is called internal fertilization. In fish fertilization occurs outside the body of female fish.

QUESTION: 6

The transfer of larva into adults through drastic change is called

Solution:

The process of transfer of larva into adults through drastic change in their body is called metamorphosis. Larva changes into totally different shape and size through metamorphosis.

QUESTION: 7

The age between 13 years to 19 years is called

Solution:

The age between 13 years to 19 years is called teenage. During this age, a number of physiological and morphological changes take place in the children.

QUESTION: 8

Fusion of male and female gamete is called

Solution:

The process of fusion of male and female gamete is called fertilization. Fertilization may be internal or external depending upon organism.

QUESTION: 9

Budding is found in

Solution:

Budding is a mode of asexual reproduction in which a small outgrowth develop on body surface that enlarge and get separated from parent body. Budding takes place in hydra and yeast.

QUESTION: 10

During mitosis

Solution:

Mitosis is the mode of cell division in which one cell divide into two cells. The number of chromosome remains same after mitosis division.

Similar Content

Related tests