Test: Reproduction In Animals - 3


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Reproduction In Animals - 3


Description
This mock test of Test: Reproduction In Animals - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Reproduction In Animals - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproduction In Animals - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Reproduction In Animals - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproduction In Animals - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following statements is true about asexual reproduction?

Solution:

Reproduction without the fusion of gametes is known as asexual reproduction. The offspring are genetically identical.

QUESTION: 2

Which of the following is NOT a characteristic feature of sexual reproduction?

Solution:

In sexual reproduction, the offspring receives characteristics from both the parents..

QUESTION: 3

B Which of the following is NOT an example of asexual reproduction?

Solution:

Butterfly undergoes sexual reproduction.

QUESTION: 4

Which of the following is/are paired structure in human reproductive system?

Solution:

Ovaries testes and fallopian tubes are the paired structures in human reproductive system.

QUESTION: 5

Which of the following statements about the human female egg cell is incorrect?

Solution:

An egg cell can live in the body for only one day.

QUESTION: 6

Identify W, X, Y and Z in the given figure.

Solution:

W is placenta, X is foetal, Y is amniotic fluid and Z is foetal membrane.

QUESTION: 7

Which part within the uterus prevents the mixing of the blood of the foetus with that of the mother?

Solution:

Placenta prevents the mixing of the blood of the foetus with that of the mother.

QUESTION: 8

Which of the following sequences is in the correct order?

Solution:

The correct sequence in the formation of a baby is as follows. Zygote →  Embryo → Foetus → Baby

QUESTION: 9

Which of the following is NOT true of the process of reproduction?

Solution:

All living organisms reproduce.

QUESTION: 10

Which of these organisms reproduce in the same way as yeast?

Solution:

Hydra reproduces by budding.

QUESTION: 11

Which of the following is/are types of asexual reproduction?

Solution:

Budding, binary fission, spore formation are types of asexual reproduction.

QUESTION: 12

Which of the following comparisons are true of sexual and asexual reproduction?

 

Solution:

Options I and III are true of comparison of sexual and asexual reproduction.

QUESTION: 13

How are Paramecium and Amoeba are similar?

Solution:

Unicellular organisms like amoeba and paramoecium undergoes binary fission.

QUESTION: 14

In which of the following parts of the female reproductive system does fertilization occur?

Solution:

Fertilization takes place in the fallopian tube.

QUESTION: 15

Identify R, S and T in the given figure.

Solution:
QUESTION: 16

Read the given information and identify P, Q and R.

Solution:

P is ovulation, Q is implantation and R is fertilization.

QUESTION: 17

What is the function of the amniotic fluid?

Solution:

The fluid protects the foetus from shock.

QUESTION: 18

The substances that are transported through umbilical cord

Solution:

Umbilical cord transports urea, antibodies and carbon dioxide.

QUESTION: 19

In Hydra, the mode of reproduction is

Solution:

Hydra reproduce by sexual and asexual mode. Budding is the process by which hydra reproduce through asexual mode. An outgrowth grows from the parent body due to the repeated cell division at a specific site. The cell which divide rapidly are known as regenerative cell. The outgrowth from the parent body is known as bud. This bud separates from the parent and develops into a genetically identical new organism.

During unfavourable conditions, hydra reproduce sexually. Swellings in the body wall develop into either a simple ovary or testes. The testes release sperms which fuses with the ovary.

QUESTION: 20

In which of the following animals fertilization is external?

Solution:

Fertilization is external in fish and amphibians.

Similar Content

Related tests