Test: Reproductive Health- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Reproductive Health- 1


Description
This mock test of Test: Reproductive Health- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Reproductive Health- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproductive Health- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Reproductive Health- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproductive Health- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

RCH stands for:

Solution:

RCH stands for reproductive and Child Health care.

Main aim of this program: Creating awareness among the people about different aspects of reproduction and available facilities for child health care.

QUESTION: 2

Reproductive health includes:

Solution:
  • Within the framework of the World Health Organization's (WHO) definition of health as "a state of complete physical, mental and social well-being, and not merely the absence of disease or infirmity", reproductive health, or sexual health/hygiene, addresses the reproductive processes, functions, and system at all stages of life.
  • The different aspects of the reproductive phase include knowledge and precaution against STDs, different available contraceptive methods as well as assisted reproductive technologies for infertile couples.
QUESTION: 3

Which one is not a sexually transmitted disease?

Solution:

Encephalitis (en-sef-uh-LIE-tis) is inflammation of the brain.

  • There are several causes, but the most common is viral infection. 
  • Encephalitis often causes only mild flu-like signs and symptoms — such as a fever or headache — or no symptoms at all.
QUESTION: 4

In ET technique embryo is transferred into _________.

Solution:

In ET (embryo transfer) technique, in vitro fertilized embryo is transferred into the fallopian tube or uterus for further development.

  • In this type of technique, male and female gametes are fused outside the mother's body. It is used either when the male cannot produce enough sperms to fertilize the ovum or the females can not release ova for the purpose.
  • After the embryo reaches 8 celled stages, known as the morula, it is transferred to the female fallopian tubule. If it is in the 16 celled stages, known as blastomere, it is transferred directly to the female uterus

Embryo Transfer technique:
CHA Fertility Center

QUESTION: 5

Introduction of sex education in schools should be encouraged to _________.

Solution:

Sex education in schools should be encouraged to provide right information to young and to discourage children from believing in myths and misconceptions about sex related aspects.

QUESTION: 6

Disease or infections which are transmitted through sexual intercourse are collectively called?

Solution:
  • The disease or infection which are transmitted through sexual intercourse are called VD (venereal disease) or STDs.
  • Examples for STD: Gonorrhoea, Syphilis, Genital herpes, Chlamydiasis, Genital wart, Trichomoniasis, Hepatitis-B and AIDS.
QUESTION: 7

Lactational amenorrhea is a kind of periodic abstinence in which chances of fertilization is prevented upto a maximum period after parturition is:

Solution:
  • The lactational amenora (absence of menstruation) method is based on the fact that ovulation and therefore the cycle does not occur during the period of intense lactation following parturition.
  • Therefore, as long as the mother breast-feeds the child fully, chances of conception are almost nil. However, this method has been reported to be effective only upto a maximum period of six months following parturition.
QUESTION: 8

Action plans and programmes to attain total reproductive health called family planning were initiated in India in?

Solution:
  • India was amongst the first countries in the world to initiate action plans and programs at a national level to attain total reproductive health as a social goal.
  • These programs called family planning were initiated in 1951 and were periodically assessed over the past decades.

Thus option D is the correct answer. 

QUESTION: 9

Which of the following contraceptive method is useful to control STD’s as well as unwanted pregnancy?

Solution:
  • Condoms are protective covering of penis that do not allow the passage of semen into vagina of female during sexual intercourse.
  • This contracetive prevents the fusion of body fluid of male and female and protect from STDs.
QUESTION: 10

A dark stained body present in the somatic cells of human female but absent from those of male is _________.

Solution:

Barr body is present in somatic cells of human females but it is absent in males. The function of this body is still not known completely.

Barr body in Female v/s Male:

QUESTION: 11

Contraceptive oral pills help in birth control by:

Solution:

► Oral contraceptives (birth control pills) can be taken to change the hormonal balance of the body so that the ovum is not released from the ovary.
The pills may contain combinations of the hormones estrogen and progestin or progestin alone.

► Combinations of estrogen and progestin prevent pregnancy by inhibiting the release of the hormones luteinizing hormone (LH) and follicle-stimulating hormone (FSH) from the pituitary gland.

  • LH and FSH play key roles in the development of the egg and preparation of the lining of the uterus for implantation of the embryo.
  • Progestin also makes the uterine mucus that surrounds the egg more difficult for sperm to penetrate.

Since the ovum does not come into the Fallopian tube, it is not fertilized.

QUESTION: 12

Which period of menstrual cycle is called risky period of conception?

Solution:
  • 10th to 17th day of menstrual cycle is called risky period of conception as during which ovulation takes.
  • If sexual intercourse occurs during this period, there is a very high chance of fertilisation that may leads to pregnancy.
QUESTION: 13

Study of human population is called as?

Solution:

The study of the human population in a particular area is called demography.

Demography includes the population density, number of male and female individuals, and age group of the population.

QUESTION: 14

Identify the intra-uterine contraceptive device from the figure given below

Solution:
  • Copper T is a small, T-shaped intrauterine contraceptive device (IUCD).
  • The horizontal bar of which fits into the wide top of the uterus and the vertical bar extends down the uterus. It makes the uterus and fallopian tubes produce fluid that kills sperm. This fluid contains white blood cells, copper ions, enzymes, and prostaglandins.
  • Copper ions, released by the IUD, is a spermicide and it kills sperm before it can fertilize the egg.

Intrauterine Devices (IUDs) - Women's Health Issues - MSD Manual Consumer  Version

QUESTION: 15

Saheli is _________.

Solution:

Saheli is an oral contraceptive for females contain non-steroidal preparation. It is different from the other pills as it should be taken once in a week irrespective of daily in case of other pills.

QUESTION: 16

Preventive birth control measure is _________.

Solution:

Preventive birth control measures is preventing sperms from entering the uterus.

Barrier methods of contraception: Diaphragms, Sponges, and Cervical caps that prevent the sperm from entering the uterine cavity.

QUESTION: 17

Absence of menstruation during period of intense lactation following parturition is called as?

Solution:

In some females, just after childbirth, there is a phase of amenorrhea or absence of menstruation. It is also the phase of intense lactation. In this during breast feeding the child fully prevents conception. This method is, however, effective only up to a maximum period of 6 months. 

QUESTION: 18

Birth control measure should be _________.

Solution:

Good birth control measure should be easily available and cheaper. There should be not interference with sexual desire without any side effect.

QUESTION: 19

Medical Termination of Pregnancy (MTP) is considered safe up to how many weeks of pregnancy?

Solution:
  • When egg and sperm fuse, pregnancy occurs. The normal period of pregnancy is of 40 weeks which is divided into 3 trimesters.
  • The 3 trimesters are:
    (i) First Trimester: First 3 months
    (ii) Second Trimester: 4th to 6th months
    (iii) Third Trimester: 6th to 9th months
  • MTP is considered safe up to the first trimester so, 6, 8, 12 weeks would be okay, but 18 weeks comes under the second trimester and MTP at this stage would be a huge risk for mother.

Thus, the MTP Act allows for the termination of pregnancy up to 12 weeks of pregnancy.

QUESTION: 20

In IVF technique, fusion of ovum and sperm take place in _________.

Solution:

In vitro fertilization technique involves fertilization outside the body in culture media followed by embryo transfer in the fallopian tube or uterus.

QUESTION: 21

The average number of children which an average couple has or would have during their life time is called as?

Solution:

The total fertility rate is the average number of children which an average couple has or would have during their lifetime. It is different from the reproductive potential of a healthy female.

QUESTION: 22

Now a day, there are fewer childless couples. This is due to _________.

Solution:

► The couples can be assisted to have children through certain special techniques called the assisted reproductive technologies (ART).

The applications of reproductive technology are:
(i) Test tube baby
(ii) Artificial insemination technique (AIT)
(iii) Gamete intra Fallopian transfer (GIFT)
(iv) lntra cytoplasmic sperm injection (ICSI)

QUESTION: 23

Inability to conceive or produce children even after two years of unprotected sexual co-habitation is called?

Solution:
  • The inability to conceive even after two years of unprotected sexual co-habitation is called infertility. This may be due to not functioning of the male or female reproductive system properly.
  • The couples can be assisted to have children through certain special techniques called the assisted reproductive technologies (ART).

The applications of reproductive technology are:
(i) Test tube baby
(ii) Artificial insemination technique (AIT)
(iii) Gamete intra Fallopian transfer (GIFT)
(iv) lntra cytoplasmic sperm injection (ICSI)

QUESTION: 24

Amniocentesis is a method to _________.

Solution:

Amniocentesis is a method to known the chromosome type of the foetus.

  • It is used to detect the genetic disorder of foetus by analyzing chromosome.
  • It is misused to known the sex of foetus.
QUESTION: 25

_________ involve the transfer of embryo at the 8-celled stage in the fallopian tube of female.

Solution:
  • The transfer of embryo at 8-celled stage in the fallopian tube of female is called ZIFT (zygote intra fallopian transfer).
  • During test tube baby programme egg fertilized in vitro is transferred to fallopian tube for further growth and development.ZIFT - W3spoint

Related tests