Test: Reproductive Health - 2


25 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Reproductive Health - 2


Description
Attempt Test: Reproductive Health - 2 | 25 questions in 25 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Expended form of WHO is______________.

Solution:

WHO stands for world health organization.This organization take care of spread of different disease world over.

QUESTION: 2

Acquired Immuno Deficiency Syndrome is__________.

Solution:

AIDS is mainly caused due to reduction of Helper-T cells that provide immunity against the different kinds of infection. It is located in WBCs.

QUESTION: 3

The maximum growth rate occur in_____.

Solution:

Maximum growth of individuals occurs during exponential phase of growth. This phase is followed by stationary phase of growth.

QUESTION: 4

It is a disease which affects the mucus membrane of urogenital tract in male and yellow discharge in urine with feeling of illness.

Solution:

Gonorrhea affects the urogenital tract of male and female both. In male yellow discharge comes out along with urine with itching and irritation.

QUESTION: 5

Histamine is secreted by:

Solution:

Histamine is responsible for allergic reaction in the body in response to allergens. It is released from mast cell in response to infection or entry of foreign body.

QUESTION: 6

The test that are used for diagnosis of AIDS are:

Solution:

The incubation period of AIDS is up to 7 years. It can be detected earlier using the diagnostic tools based on biotechnology. Western blotting test and ELISA are two common tests.

QUESTION: 7

Amniocentesis for sex determination is legally banned to:  

Solution:
  • In India, Amniocentesis was banned under Prenatal Diagnostic Techniques (Regulation and Prevention of Misuse) Act which was enforced in 1994.
  • According to this Act, all the genetic counselling centres and laboratories are required to apply for registration.
  • It was must because the technique was being misused. Mothers started even get their normal foetus aborted if it was a female.
  • So this Act is aimed to legally check increasing female foeticide which is causing an unfavourable sex ratio.
QUESTION: 8

The period between entry of pathogen into the body and appearance of first symptom is called?

Solution:

The period between entry of pathogen into the body and appearance of first symptom is called incubation period. It varies from a few days up to 7 years as in case of AIDS.

QUESTION: 9

What is the correct surgical method for pregnancy by preventing the sperms from reaching the ovum is :

Solution:

Vasectomy is a surgical procedure where the male vasa deferentia are severed and then tied/sealed in a manner so as to prevent the sperm from entering into seminal stream thereby preventing fertilization.

QUESTION: 10

Avoiding prostitution and homosexuality to get away from genital warts is called?

Solution:

Prophylaxis is the preventive method to avoid any disease which may be fatal to the person. Genital warts is caused by prostitution and homosexuality. Prophylaxis includes use of condom and other methods to get direct contact between two partners.

QUESTION: 11

Identify mechanical contraceptive in figure below.

Solution:

Female condom is a mechanical contraceptive similar to condom used by male. It prevents the meeting of ovum with sperm as well as provide protection against STDs.

QUESTION: 12

Cutting and tiding of fallopian tube to avoid pregnancy is called?

Solution:

Cutting and tiding of fallopian tube to avoid pregnancy is called tubectomy. It is a surgical method of contraception. This method is used only when no more child is required in future.

QUESTION: 13

Lactational amenorrhea method of natural contraception is effective up to_______.

Solution:

Lactational amenorrhea means absence of menstrual cycle during instance lactational period after the parturition. This method is reported to be useful up to six months of parturition.

QUESTION: 14

Medical termination of pregnancy is considered safe up to……… of pregnancy.

Solution:

Medical termination of pregnancy is considered safe up to twelve weeks or three months. At the end of three months all organs of foetus are formed. It is fetal to mother in case of MTP after three months.

QUESTION: 15

In India, medical termination of pregnancy was legalized in ------.

Solution:

MTP (Medical termination of pregnancy) was legalized in 1971 in India with exception of female feticides after sex determination using Ultrasonography or other means.

QUESTION: 16

In human female, menstruation can be deferred by the administration of______________.

Solution:

Menstruation can be deferred by the administration of combination of hormone estrogen and progesterone. Follicle stimulating hormone and luteinizing hormone are produced during ovulation.

QUESTION: 17

Name the spermicidal cream developed by Central Drug Research Institute (Lucknow), India.

Solution:

Central drug research institute, Lucknow, India has developed spermicidal cream called Consap. It has capabilities of killing the sperm released during insemination.

QUESTION: 18

The method in which male partner withdraw penis from vagina just before the ejaculation is called?

Solution:

The method in which male partner withdraws penis from vagina just before the ejaculation is called coitus interrupts. The meeting of ovum and sperm is avoided as sperms are not released.

QUESTION: 19

The emergency contraceptives used to avoid possible pregnancy due to rape or unprotected intercourse is:

Solution:

The emergency contraceptives used to avoid possible pregnancy due to rape or unprotected sexual intercourse is a combination of progestogen and estrogen within 72 hours of sexual intercourse.

QUESTION: 20

Lactational amenorrhea is a kind of periodic abstinence in which chances of fertilization is prevented upto a maximum period after parturition is ​

Solution:
  • Lactational amenorrhea is the temporary postnatal infertility that occurs when a woman is amenorrheic (not menstruating) and fully breastfeeding.
  • Periods‎: ‎Absent ‎
  • Duration effect‎: ‎Up to 6 months (longer in some cases, with greater failure rate) ‎
QUESTION: 21

Which is true about uses of contraceptive methods?
a. They are practiced against natural reproductive events.
b. They are used to prevent pregnancy or to delay or space pregnancy.
c. Uses of these methods may cause nausea, abdominal pain, irregular menstrual bleeding etc.

Solution:

Contraceptive methods are practiced against natural reproductive events. They are generally used to prevent unwanted pregnancy or space between pregnancy. Use of contraceptive methods may cause nausea, abdominal pain, irregular menstrual bleeding etc.

QUESTION: 22

Statement I: Ideal contraceptive should be easily available, effective, and reversible without no or least side effects.
Statement II: Condom is a barrier method of contraception that prevents from HIV infection also.
Statement III: Surgical method of contraception is reversible.

Solution:

Ideal contraceptive should be easily available, effective and reversible without no or least side effects. Condom is used to prevent unwanted pregnancy along with prevention against HIV infection. Surgical method of contraception is irreversible.

QUESTION: 23

First test-tube baby born in July,1978 was___________.

Solution:

First test-tube baby was born in July,1978 named Louise Brown. Test tube baby programme involve in vitro fertilisation of ovum and transplanting it in fallopian tube or uterus.

QUESTION: 24

Female hired to develop the in-vitro fertilized egg of another female to maturity is called?

Solution:

Sometimes egg of female and sperm of male are able to produce but fallopian tube is either blocked or uterus is not capable of implantation. In this case, ovum collected from female and sperm collected from male is fertilized and transferred to another female called surrogate mother for further development.

QUESTION: 25

Statement I: sperms and ovum are fertilized in laboratory condition to form zygote. If embryo is transferred up to 8 blastomeres, it is called zygote intra fallopian transfer(ZIFT).
Statement II: In intra uterine transfer, embryo more than 8 blastomeres are transferred to uterus.

Solution:

In test tube baby programme, sperms and ovum are fertilized in laboratory condition to form zygote. If embryo is transferred up to 8 blastomeres, it is called zygote intra fallopian transfer(ZIFT). If embryo having more than 8 blastomeres, it is transferred to uterus called IUT.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code