Test: Resources (Easy)


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Test: Resources (Easy)


Description
This mock test of Test: Resources (Easy) for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Resources (Easy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Resources (Easy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Resources (Easy) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Resources (Easy) extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Minerals are________resource.

Solution: Renewable resources are those which get renewed or replenished quickly. for ex- wind energy, solar energy etc.

QUESTION: 2

Environmental resources include_________.

Solution: Environmental resources are those resources which are the elements of the environment.

These are of different types like:

  • Socio-economic resources which includes farms, parks, etc.

  • Cultural resources like archaeological sites. Natural resources like plains, soil, vegetation and wildlife.

QUESTION: 3

Which of the following is/are considered a renewable source of energy?

(i) Wind Energy

(ii) Solar Energy

(iii) Nuclear Energy

Solution: Energy generated by using wind, tides, solar, geothermal heat, and nuclear energy are renewable and inexhaustible sources of energy.

Solar energy: Energy from the sun is called solar energy and it is the most abundant source of energy.

Wind energy: Energy generated by wind. India ranks fifth in wind energy generation. Energy obtained from radioactive elements is called nuclear energy. Name is so called because the nucleus of the atom releases energy by emitting radiation. Such atoms which release energy are called radioactive elements.

QUESTION: 4

A common example of an individual-owned and a community-owned resource is _______.

Solution: On the basis of ownership resources are classified as follows

(i) Individual: Resources owned by an individual. Example-land owned by a farmer.

(ii) Community: There are resources which are accessible to all the members of the community. Ponds can be owned by a community (villagers) and also by an individual.

QUESTION: 5

Which of the following combinations is wrong?

Solution: Orissa is the largest producer of manganese ore in India. Four uses of manganese are: It is used in the manufacturing of steel and ferro manganese alloy. It is also used in iron industries as it is used in the manufacturing of iron.

QUESTION: 6

Assertion: Fossil fuels are an important source of energy.

Reason: Fossil fuels provide energy to different industries.

Solution:

The major energy sources are fossil fuels such as coal, petroleum and natural gases. They are an important source of energy for modern technology. Fossil fuels are used in industry, thermal plants, agricultural operations, automobiles etc.

QUESTION: 7

Biotic resources are those obtained from the_____.

Solution: Biotic resources are those resources which are obtained from the biosphere. They are also known as the living resources. Biotic resources are considered as renewable resources. Plants are the most important biotic resources. The foods, sugars, tea, coffee, medicines are obtained from the plants. Animals also form a major part of the biotic resource of an ecosystem.

QUESTION: 8

Which is a renewable resource?

Solution: The resources which can be renewed or reproduced by physical, chemical or mechanical processes are known as renewable or replenishable resources. For example, solar and wind energy, water, forests and wildlife, etc.

QUESTION: 9

Which of the following can be termed as mechanical failure in wells run dry?

Solution: Wells can be dried due to some mechanical failures which are-

(i) Broken pumps of the wells will cause leakage of water, and it will lead to wastage of water which in turn dry up the wells.

(ii) Electric system failure will lead to wastage of water since water will not reach the destination and starts leaking in the middle of the pipeline.

(iii) Mud, minerals, stones, etc. get accumulated in the well, they will absorb the well water and, well in turn, run dry.

QUESTION: 10

In a society,human beings are_________.

Solution: The process of transformation of things available in our environment involves an inter- dependent relationship between nature, technology and institutions. Human beings interact with nature through technology and create institutions to accelerate their economic development.

QUESTION: 11

Which of the following is an inexhaustible resource?

Solution: Solar radiation is an inexhaustible and renewable source of energy. Soil, Fossil fuels and Minerals, all are exhaustible and their replenishment becomes impossible or very difficult.

QUESTION: 12

Which of the following is not a natural resource?

Solution: Resources are assets that are used by the living systems for survival and development. Among the given options minerals, land and water are present in nature itself and are hence natural resources.

Electricity though produced from natural resources it requires different processes to generate electricity and hence is not a natural resource.

QUESTION: 13

Coal and petroleum are examples of_________.

Solution: Coal and petroleum are categorised as fuel minerals. These are carbonaceous fuels. These are extracted from earth and are formed by fossil decomposition and are hence called fossil fuels. These fuels form a major source of energy. These are also non-renewable because these are the sources that cannot be renewed and are available in limited quantities.

QUESTION: 14

Coal, iron ore, petroleum, diesel etc. are examples of_____.

Solution: A non-renewable resource is a resource of economic value that cannot be readily replaced by natural means on a level equal to its consumption. Most fossil fuels, such as oil, natural gas and coal are considered nonrenewable resources.

QUESTION: 15

One of the historical factors causing damage to our resources was__________.

Solution:

The history of colonization reveals that rich resources in colonies were the main attractions for the foreign invaders. It was primarily the higher level of technological development of the colonizing countries that helped them to exploit resources of other regions and establish their supremacy over the colonies.

For example: The teak plantation in South India had destroyed the habitat of several species during that time.

Related tests