Test: Respiration In Humans


15 Questions MCQ Test Additional Documents & Tests for Class 10 | Test: Respiration In Humans


Description
This mock test of Test: Respiration In Humans for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Respiration In Humans (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration In Humans quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Respiration In Humans exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration In Humans extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

During the breathing cycle, when air is taken in and let out:

Solution:

Residual Volume is important because it prevents the lungs from collapsing. The lungs always contain a residual volume of air so that during breathing cycle there is sufficient time for oxygen to be absorbed and for the carbon dioxide to be released.

QUESTION: 2

Which of the following is not a characteristic of alveoli?

Solution:

The primary function of the lung is gas exchange. The alveoli allow this gas exchange to occur. Each alveoli has a network of capillaries that carry oxygen-poor red blood cells. The capillaries bring the red blood cells very close to the air space in the alveoli. The air in the alveoli is oxygen rich. Oxygen moves from the alveolar space into the red blood cell by diffusion. This can happen very quickly because the surface are of the alveoli is large and the membranes separating the lungs from the red blood cells are very thin. The rate of oxygen diffusion is dependent on surface area, so gas exchange occurs more quickly with larger surface areas

QUESTION: 3

The ribs move down and inwards during:

Solution:

Exhalation is the act of exhaling air taken in and is passive. The diaphragm relaxes, moving upwards into the chest cavity. During exhalation, the diaphragm moves up and ribs move downward and inward, decreasing the space in  the chest cavity, this increases the air pressure inside the lungs and forces the air out of the lungs.

QUESTION: 4

When blood contains a high percentage of carbon dioxide and a very low percentage of oxygen the breathing stops and the person become unconscious. This condition is known as 

Solution:

Carbon Monoxide Poisoning: While carbon dioxide can readily associate and dissociate from hemoglobin, other molecules, such as carbon monoxide (CO), cannot. Carbon monoxide has a greater affinity for hemoglobin than does oxygen. Therefore, when carbon monoxide is present, it binds to hemoglobin preferentially over oxygen. As a result, oxygen cannot bind to hemoglobin, so very little oxygen is transported throughout the body. Carbon monoxide is a colorless, odorless gas which is difficult to detect.

 

QUESTION: 5

The air passing through the nostrils in humans is filtered by:

Solution:
QUESTION: 6

The actual exchange of gases in a mammal takes place in

Solution:

Gas exchange takes place in the millions of Alveoli in the lungs and the capillaries that envelop them. Inhaled oxygen moves from the alveoli to the blood in the capillaries, and carbon dioxide moves from the blood in the capillaries to the air in the alveoli.

QUESTION: 7

Which of the following is the common passage for both digestive and respiratory systems?

Solution:

The pharynx is the body cavity that connects the nasal and oral cavities with the larynx and esophagus. It is commonly referred to as the throat. For the digestive system, its muscular walls function in the process of swallowing, and it serves as a pathway for the movement of food from the mouth to the esophagus.

QUESTION: 8

The air passage in the respiratory system of humans does not collapse due to presence of:

Solution:
QUESTION: 9

In the respiratory system, the primary sites of gaseous exchange with blood vessels are:

Solution:

 

The gaseous exchange take place at alveoli. Alveoli are present on the end of the each bronchioles of the responsible site of gaseous exchange. when oxygen reaches at the alveoli, the air sacs of alveoli fulfilled with the oxygen. The capillaries that present on the wall of the alveoli traps oxygen by the help of haemoglobin. Haemoglobin present only in RBCs involves in gaseous exchange .from hete haemoglobin combines with oxygen and makes carboxyhaemoglobin.The blood runs in body tissue and provide the oxygen for every cells

QUESTION: 10

Like the human body is covered by the skin, lungs are covered by:

Solution:

Pleural membrane. A thin layer of tissue that lines the pleural cavity, the space that surrounds the lungs and lies underneath the chest wall.

QUESTION: 11

Which of the following is not a part of human respiratory system?

Solution:

Oesophagus is a part of human digestive system. Therefore, it is not a part of human respiratory system. 

QUESTION: 12

The tube like portion present between larynx and bronchi is called:

Solution:

The trachea, colloquially called the windpipe, is a cartilaginous tube that connects the pharynx and larynx to the lungs, allowing the passage of air, and so is present in almost all air-breathing animals with lungs. The trachea extends from the larynx and branches into the two primary bronchi.

QUESTION: 13

Oxygen is transported from alveoli to tissues in the form of

Solution:

Oxygen is transported from alveoli to tissues in the form of oxy haemoglobin that is an association of O2 with Hb.

QUESTION: 14

In humans, the alternative pathway of respiration where pyruvate is converted into a three- carbon compound called lactic acid is found in:

Solution:

In times of intense energy needs, such as during a sprint, muscles switch to anaerobic respiration because it's a much quicker way to produce energy. Lactic acid.

QUESTION: 15

During inhalation, diaphragm becomes

Solution: During the process of inhalation, ribs move upwards and the diaphragm becomes flattened. During the process of exhalation, ribs move downwards and the diaphragm becomes dome shaped. Air pressure inside the lungs increases, so, air from the lungs is automatically expelled.

Related tests