Test: Respiration In Organisms - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 7 | Test: Respiration In Organisms - 3


Description
This mock test of Test: Respiration In Organisms - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Respiration In Organisms - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration In Organisms - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Respiration In Organisms - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration In Organisms - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Identify X in the given equation of aerobic respiration. 

Solution:

The given equation represents aerobic respiration. X is oxygen in the given equation.

QUESTION: 2

The following word equation shows a chemical process that take place in an organism Y. 

What is organism Y?

Solution:

The given equation represents fermentation or anaerobic respiration. In the equation T represents yeast.

QUESTION: 3

What will happen when diaphragm relaxes and curves upwards?

Solution:

When structure P (diaphragm) relaxes and curve upwards air is forced out of the lungs.

QUESTION: 4

The classification table given below shows how different organisms breathe.

Which of these organisms are correctly represented by X, Y and Z?   

Solution:

In the given table tadpole respires through gills, whale by lungs and earthworm through skin.

QUESTION: 5

Gas P diffuses from a capillary into an alveolus in the lungs. When is gas P expelled out from the alveolus? 

Solution:

In the given figure of alveolus P represents carbondioxide gas. Carbon dioxide gas is expelled out during exhalation.

QUESTION: 6

When we inhale, we breathe in air into the lungs. What do we breathe out when we exhale?

Solution:

During exhalation or expiration we breathe out air rich in carbon dioxide.

QUESTION: 7

What is the function of the hair in the nose?

Solution:

Hair traps dust particles in our nose.

QUESTION: 8

Identify the labelled parts P, Q and R in the figure given below. 

Solution:

The trachea, commonly known as the windpipe, is a tube about 4 inches long and less than an inch in diameter in most people. The trachea begins just under the larynx (voice box) and runs down behind the breastbone (sternum). The trachea then divides into two smaller tubes called bronchi: one bronchus for each lung.
The alveoli are where the lungs and the blood exchange oxygen and carbon dioxide during the process of breathing in and breathing out.
The diaphragm is an unpaired, dome shaped skeletal muscle that is located in the trunk. It separates the thoracic and abdominal cavities from each other by closing the inferior thoracic aperture. The diaphragm is the primary muscle that is active in inspiration.

QUESTION: 9

Which of these are the organs of human respiratory system?

Solution:

Trachea, bronchus and alveolus are organs of the human respiratory system.

QUESTION: 10

What will happen when the thin rubber sheet is pushed upwards?

Solution:

In the given experimental setup when the rubber sheet is pushed upwards air is forced out.

QUESTION: 11

What will happen when the thin rubber sheet is pulled downwards as shown in figure given below? 

Solution:

When rubber sheet is pulled downwards, air enters into the balloon.

QUESTION: 12

What is the end product of glucose in the abscence of oxygen in muscle cells?

Solution:

In muscle cells the end product of glucose in the absence of oxygen is lactic acid.

QUESTION: 13

Which of the following organisms respire through tracheal system?

Solution:

Tracheal respiration is found in cockroach.

QUESTION: 14

Why do we get, muscle cramps after heavy exercise?

Solution:

In muscle cells partial breakdown of glucose produces lactic acid.

QUESTION: 15

Which of the following statements is correct for anaerobic respiration?

Solution:

Food is broken down in the absence of oxygen to form alcohol, carbon dioxide and energy in anaerobic respiration.

QUESTION: 16

Breathing involves inspiration and expiration process. Which of the following take place during inspiration?

Solution:

During inspiration ribs move upward and outward.

QUESTION: 17

Lime water turns milky due to the presence of which of the following gases?

Solution:

When air is blown into the test tube containing lime water. The lime water turns milky due to CO2 gas.

QUESTION: 18

Which statement is correct?

Solution:

Exhaled air contains more carbon dioxide and less oxygen.

QUESTION: 19

Which of these are parts of the human respiratory system?

(i) Mouth

(ii) Nostrils

(iii) Gullet

(iv) Windpipe

(v) Lungs

Solution:

Nostrils, windpipe and lungs are the respiratory organs.

QUESTION: 20

What happens when we breathe in?

(i) Size of our chest increases.

(ii)  Size of our chest decreases.

(iii) Carbon dioxide is removed from our body

(iv) Air enters our lungs.

Solution:

When we breathe in air. Air enters lungs and there is an increase in the size of the chest.

Related tests