Test: Respiration In Plants- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Respiration In Plants- 1


Description
This mock test of Test: Respiration In Plants- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Respiration In Plants- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration In Plants- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Respiration In Plants- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration In Plants- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Organism which depend on dead and decaying organic matter is

Solution:

Saprophytes like fungi are dependent on dead and decaying matter.

QUESTION: 2

Energy is stored in the form of

Solution:

The energy stored to synthesise a larger number of ATP molecules.

QUESTION: 3

The TCA cycle starts with

Solution:

The TCA cycle starts with the condensation of acetyl group with oxaloacetic acid (OAA) and water to yield citric acid.

QUESTION: 4

During anaerobic respiration less energy is produced than aerobic respiration because

Solution:

During anaerobic respiration, incomplete oxidation of glucose takes place but during aerobic respiration complete oxidation of glucose occurs in which less energy is produced.

QUESTION: 5

The enzyme that interconnects the glycolysis and kreb cycle is

Solution:

The two molecules of pyruvic acid (produced from one glucose molecule during glycolysis). The acetyl CoA then enters a cyclic pathway, tricarboxylic acid cycle, more commonly called as Krebs’ cycle. Thus, acetyl-CoA interconnecting between two cyclic pathways.

QUESTION: 6

In plants, the gaseous exchange take place in
a) Stomata
b) Roots
c) Stems
d) Lenticels

Solution:

Plants unlike animals have no special systems for breathing or gaseous exchange. Stomata and lenticels allow gaseous exchange by diffusion.

QUESTION: 7

Glycolysis is conversion of

Solution:

In this process, glucose undergoes partial oxidation to form two molecules of pyruvic acid.

QUESTION: 8

Aerobic respiration is common in

Solution:

Aerobic respiration is the process that leads to a complete oxidation of organic substances in the presence of oxygen, and releases carbon dioxide, water and a large amount of energy present in the substrate. This type of respiration is most common in higher organisms

QUESTION: 9

Dough kept overnight in warm place becomes soft and spongy due to

Solution:

Fermentation is a kind of anaerobic respiration in absence of oxygen to produce ethanol and carbon dioxide gas. Dough kept overnight in warm place becomes soft and spongy due to carbon dioxide gas released during fermentation.

QUESTION: 10

The respiratory ratio of protein is

Solution:

When proteins are respiratory substrates the ratio would be about 0.9.

QUESTION: 11

Respiration is

Solution:

Because the respiratory pathway is involved in both anabolism and catabolism, it would hence be better to consider the respiratory pathway as an amphibolic pathway rather than as a catabolic one.

QUESTION: 12

In animal cells, the first stage of glucose break down is

Solution:

In animal cells, like muscles during exercise, when oxygen is inadequate for cellular respiration pyruvic acid is reduced to lactic acid by lactate dehydrogenase. The reducing agent is NADH+ and H+ which is reoxidised to NAD+ in both the processes.

QUESTION: 13

In kreb cycle, isocitric acid is converted into α-keto glutaric acid by

Solution:

Citrate is first isomerised to isocitrate and then followed by decarboxylation, leading to the formation of α-ketoglutaric acid.

QUESTION: 14

When and where anaerobic respiration does occurs in man and yeast?

Solution:

Anaerobic respiration in man occurs in muscle cells during sudden activity in cells to form lactic acid. In yeast anaerobic respiration occurs in absence of oxygen to form ethanol.

QUESTION: 15

Krebs cycle is both catabolic and anabolic because it provides

Solution:

During breakdown and synthesis of protein too, respiratory intermediates form the link. Breaking down processes within the living organism is catabolism, and synthesis is anabolism. Because the respiratory pathway (Kreb’s cycle) is involved in both anabolism and catabolism, it would hence be better to consider the respiratory pathway.

QUESTION: 16

Pasture effect can be studied in case of

Solution:

Reduction in consumption of respiratory substrate when the mode of respiration is changed from aerobic to anaerobic is called pasture effect. It is studied in case of Sccharmomyces.

QUESTION: 17

F0−F1 particles participate in the synthesis of

Solution:

Oxysomes refers to small round structures present within the folds of the cristae of the inner mitochondrial membrane.
It is also known as F0-F1 particles.
F0 and F1 particles are found in the inner mitochondrial region and are attached to the cristae and help in ATP production and oxidation.

QUESTION: 18

In Kreb cycle conversion of succinyl-CoA to succinic acid by

Solution:

During conversion of succinyl-CoA to succinic acid a molecule of GTP is synthesised.

QUESTION: 19

Acetyl CoA combine with oxalo-acetate in presence of condensing enzyme citrate synthase to form 6-C compound called

Solution:

Acetyl CoA combine with oxalo-acetate in presence of enzyme citrate synthase to form 6-C compound called citric acid during Kreb’s cycle.

QUESTION: 20

The respiratory quotient(RQ) is defined as

Solution:

The ratio of the volume of carbon dioxide evolved to the volume of oxygen consumed in respiration is called the respiratory quotient(RQ) or respiratory ratio

QUESTION: 21

Glycolysis occurs in

Solution:

Glycolysis occurs in the cytoplasm of the cell and is present in all living organisms.

QUESTION: 22

Which one is NOT a preparatory phase or energy spending phase of Glycolysis

Solution:

Formation of pyruvate is not a prerparatory phase or energy spending phase of Glycolysis. In this phase one ATP molecule is released.

QUESTION: 23

Fermentation is

Solution:

Fermentation is the process of anaerobic respiration in which incomplete oxidation leads to formation of ethanol in absence of oxygen. Fermentation occurs in yeast.

QUESTION: 24

The CORRECT  sequential order of pathway is

Solution:

There is a sequential, orderly pathway functioning, with one substrate forming the next and with glycolysis, TCA cycle and ETS pathway following one after another.

QUESTION: 25

The respiratory quotient depends upon

Solution:

The respiratory quotient depends upon the type of respiratory substrate used during respiration.

Related tests