Test: Respiration In Plants- 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Respiration In Plants- 2


Description
This mock test of Test: Respiration In Plants- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Respiration In Plants- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration In Plants- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Respiration In Plants- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration In Plants- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Glycolysis is also known as

Solution:

The scheme of glycolysis was given by GustavEmbden, Otto Meyerhof, and J. Parnas, and is often referred to as the EMP pathway.

QUESTION: 2

Anaerobic respiration of yeast produces

Solution:

Glucose is achieved under anaerobic conditions by sets of reactions where pyruvic acid is converted to carbon dioxide and ethanol.

QUESTION: 3

Glycerol would enter the amphibolic pathway after being converted into

Solution:

Glycerol would enter the pathway after being converted to PGAL.

QUESTION: 4

Respiratory enzymes are located in

Solution:

Option ( b)  mitochondrial matrix  is correct answer. 

Explanation:- 

The respiratory enzyme and electron carriers fir the electron carriers for the electron transport system are located within the inner mitochondria membrane. The enzymes for the citric acid cycle (krebs cycle) are located in the matrix.

QUESTION: 5

At the end of citric acid cycle, most of the energy is transferred to

Solution:

Citric acid cycle or C3cycle start with pyruvate and leads to complete oxidation of glucose to carbon dioxide and energy in form of ATP, NADH and FADH2. At end of citric acid cycle, most of the energy is transferred to NADH and FADH2.

QUESTION: 6

Number of glucose molecule required to produce 38 ATP under anaerobic condition is

Solution:

During anaerobic respiration only two molecules of ATP is produced by each molecules of glucose. So, 19 glucose molecules are required to produce 38 ATP molecules.

QUESTION: 7

Which of the following organisms show anaerobic respiration?

Solution:
QUESTION: 8

Which one is known as energy currency of the living cells?

Solution:

ATP is known as energy currency of living cells because energy produced during respiration is stored in form of ATP , which can be utilized for performing different activities.

QUESTION: 9

Respiratory Quotient for the reaction 

C57H107O6 + 80O2....... → 57CO2 + 52H2O

Solution:

RQ is equal to number of carbon dioxide molecules produced divided by number of oxygen molecules used during respiration. Here, RQ = 57/80 = 0.71.

QUESTION: 10

In eukaryotic organisms aerobic respiration takes place in presence of

Solution:

In eukaryotic organisms aerobic respiration occurs in the presence of oxygen.

QUESTION: 11

Cellular respiration first takes place in

Solution:

Cellular respiration takes place in two steps- Glycolysis and Kreb’s cycle. Glycolysis occurs in cytoplasm of cells and Kreb’s cycle in mitochondria. So, first step of respiration takes place in cytoplasm.

QUESTION: 12

During which stage in the complete oxidation of glucose is the greatest number of ATP formed from ADP?

Solution:

During electron transport chain stage of respiration of complete oxidation of glucose greatest number of ATP is formed from ADP in inner wall of mitochondria.

QUESTION: 13

Most common respiratory substrate is

Solution:

Most common respiratory substrate is glucose. Glucose get oxidized completely to produce carbon dioxide and water along with ATP molecules.

QUESTION: 14

What is the final product of Glycolysis?

Solution:

In glycolysis, glucose undergoes partial oxidation to form two molecules of pyruvic acid.

QUESTION: 15

Electron transport system take place in

Solution:

The metabolic pathway through which the electron passes from one carrier to another, is called the ETS and it is present in the inner mitochondrial membrane.

QUESTION: 16

Lactic acid is formed by the process of

Solution:

Lactic acid, or lactate, is a chemical byproduct of anaerobic respiration — the process by which cells produce energy without oxygen around. Bacteria produce it in yogurt and our guts. Lactic acid is also in our blood, where it's deposited by muscle and red blood cells.

Hence, the correct answer is 'Incomplete oxidation'.

QUESTION: 17

FAD + is produced during conversion of

Solution:

During citric acid cycle, Succinic acid is converted into Fumaric acid during which FAD + FAD +  molecules is produce that produce 2 ATP molecules.

QUESTION: 18

R.Q is less than unity in case of

Solution:

Respiratory quotient is the ratio of number of carbon dioxide molecules to the number of oxygen molecules during respiration. R.Q is less than one in case of protein

QUESTION: 19

How many netATP are produced in Glycolysis?

Solution:

At the end of glycolysis pathway, 2 net ATP molecules at step 6 and step 9 are produced.

QUESTION: 20

Arrange the following in descending order based upon number of carbon atoms in Kreb cycle
a) α-ketoglutaric acid
b) citric acid
c) Acetyl coA
d) Succinic acid

Solution:

In kerb cycle citric acid consists of 6C atoms ,α-ketoglutaric acid consist of 5C atoms, succinic acid consists of 4 C atoms and Acetyl co A consists of 2C atoms,

QUESTION: 21

In mitochondria, protein accumulate in

Solution:

In mitochondria, protein accumulate in intermembrane space between two layers of mitochondria.

QUESTION: 22

Which process makes direct use of oxygen

Solution:

Electron transport process makes direct use of oxygen to produce ATP molecules in respiration process.

QUESTION: 23

Before combining with oxaloacetate, pyruvate is changed into

Solution:

Pyruvate produced during Glycolysis is changed into Acetyl Co A for Kreb’s cycle to proceed further to combine with oxaloacetate molecule, a six carbon compound.

QUESTION: 24

The enzyme which converts glucose into glucose -6- phosphate is

Solution:

Glucose and fructose are phosphorylated to give rise to glucose-6-phosphate by the activity of the enzyme hexokinase.

QUESTION: 25

Which compound consists of 5 carbon atoms?

Solution:

In kreb cycle only one compound consists of 5 carbon atoms it is α –Ketoglutaric acid .

Related tests