Test: Respiratory Organs & Human Respiratory System


10 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Respiratory Organs & Human Respiratory System


Description
This mock test of Test: Respiratory Organs & Human Respiratory System for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Respiratory Organs & Human Respiratory System (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiratory Organs & Human Respiratory System quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Respiratory Organs & Human Respiratory System exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiratory Organs & Human Respiratory System extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The alveoli of lungs are lined by:

Solution:
  • The respiratory or gas-exchange surface consists of millions of small sacs, or alveoli, lined by a simple squamous epithelium.
  • This epithelium is exceedingly thin to facilitate the diffusion of oxygen and CO2
  • The alveolar walls also contain cuboidal surfactant-secreting cells.
QUESTION: 2

Which one of the following mammalian cells are not capable of metabolising glucose to carbon dioxide aerobically?

Solution:
  • In animal cells process of aerobic respiration is carried out in mitochondria. The mammalian red blood cells (RBC) lack nucleus, mitochondria and all other major cell organelles as well.
  • Hence, RBCs cannot metabolize glucose aerobically and depend on anaerobic respiration for their energy needs.
QUESTION: 3

The pharynx opens into the larynx by a slit-like aperture called ______.

Solution:
  • The pharynx opens into the larynx by a slit-like aperture called the glottis, which is covered by a cartilaginous flap called the epiglottis.
  • The epiglottis closes the glottis to prevent the entry of food particles during swallowing.
QUESTION: 4

Book lungs are respiratory organs of:

Solution:

book lung is a type of respiration organ used for atmospheric gas exchange that is found in many arachnids, such as scorpions and spiders.

QUESTION: 5

Which of the following is not the function of the respiratory system?

Solution:
  • The respiratory system helps in the regulation of blood pH, gaseous exchange and also contain receptors of smell, produces vocal sound and filter inspired air.
  • While the cardiovascular system protects against blood loss by the formation of blood clots.
QUESTION: 6

The two organisms that breath only through their moist skin are:

Solution:
  • Earthworms respire only through the moist skin which is permeable to gases and Leeches also breathe through the skin.
  • Frogs don't respire always through the skin whereas Fishes respire through gills.
QUESTION: 7

Lungs are made up of air-filled sacs, the alveoli. They do not collapse even after forceful expiration, because of:

Solution:
  • The volume of air remaining in the lungs even after a forcible expiration is called residual volume.
  • This residual volume prevents the lungs from collapsing.
QUESTION: 8

Lungs have a large number of narrow tubes called ______.

Solution:
  • The narrow tubes found inside the lungs are called bronchioles
  • When we breathe, air travels from the nose or mouth, and goes down the trachea and reaches the part called the carina.
  • From here the tube branches into two, creating two bronchi that lead to the left and right lung each.
  • From there onwards, the bronchi split into smaller and smaller bronchioles until it terminates in the alveoli where gas exchange occurs.Bronchiole - Wikipedia 
QUESTION: 9

The lungs are enclosed in a covering called ______.

Solution:
  • The pleural membranes are two layers of the serous membrane which enclose and protect the lung.
  • The superficial layer is called the parietal pleura and lines the wall of the thoracic cavity.
  • The deep layer is called the visceral pleura and covers the lungs themselves.


The Pleura: Anatomy, Function, and Treatment
 

QUESTION: 10

Which of the following statement is true about Trachea, in a respiratory system?

Solution:

The trachea serves as a passage for air, moistens and warms it while it passes into the lungs, and protects the respiratory surface from an accumulation of foreign particles.