Test: Respiratory System (Human Physiology)- 1


30 Questions MCQ Test Zoology for Class 11 - Notes and Tests | Test: Respiratory System (Human Physiology)- 1


Description
This mock test of Test: Respiratory System (Human Physiology)- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for NEET Test: Respiratory System (Human Physiology)- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiratory System (Human Physiology)- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Respiratory System (Human Physiology)- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiratory System (Human Physiology)- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Expiratory muscles contract at the time of

Solution: During forcefull expiration along with inter costal muscles and lateral abdominal muscles helps in contacting.
QUESTION: 2

Inflammation of the lung covering causing severe chest pain is

Solution:

Pleurisy involves inflammation of the tissue layers (pleura) lining the lungs and inner chest wall. Pleurisy is often associated with the accumulation of fluid between the two layers of pleura, known as pleural effusion. Symptoms of pleurisy include pain in the chest, which is aggravated by breathing in, shortness of breath, and local tenderness. The diagnosis of pleurisy is made by the characteristic chest pain and physical findings on examination of the chest. The pleural accumulation of fluid (pleural effusion) can be seen by imaging studies.

QUESTION: 3

 The function of tracheal cilia is to

Solution:

Mucus helps to moisten and protect the airways. Mucus lines the ciliated cells of the trachea to trap inhaled foreign particles that the cilia then waft upward toward the larynx and then the pharynx where it can be either swallowed into the stomach or expelled as phlegm.

'Motile' (or moving) cilia are found in the lungs, respiratory tract and middle ear. These cilia have a rhythmic waving or beating motion. They work, for instance, to keep the airways clear of mucus and dirt, allowing us to breathe easily and without irritation. They also help propel sperm.

QUESTION: 4

In the process of transport of CO2 which phenomenon occurs between RBCs and plasma

Solution:

Chloride shift also known as the Hamburger phenomenon is a process which occurs in a cardiovascular system and refers to the exchange of bicarbonate (HCO3) and chloride (Cl) across the membrane of red blood cells (RBCs).

QUESTION: 5

Oxygen dissociation curve of haemoglobin is

Solution:

Oxygen haemoglobin dissociation curve gives the relationship between the saturation of haemoglobin and oxygen tension.
The curve obtained by plotting percent saturation of Hb against time is sigmoid, at 30°C and pH7.4. Dissociation of oxyhaemoglobin can be promoted by rise in the body temperature and low pH (high CO2).

QUESTION: 6

For proper transport of O2 and CO2 blood should be

Solution:

The oxygen-carrying capacity of hemoglobin determines how much oxygen is carried in the blood.

In addition, other environmental factors and diseases can also affect oxygen-carrying capacity and delivery; the same is true for carbon dioxide levels, blood pH, and body temperature.

When carbon dioxide is in the blood, it reacts with water to form bicarbonate (HCO3 −) and hydrogen ions (H+). As the level of carbon dioxide in the blood increases, more H+ is produced and the pH decreases.

The increase in carbon dioxide and subsequent decrease in pH reduce the affinity of hemoglobin for oxygen. The oxygen dissociates from the Hb molecule, shifting the oxygen dissociation curve to the right.

Therefore, more oxygen is needed to reach the same hemoglobin saturation level as when the pH was higher.

QUESTION: 7

What would happen when blood is acidic

Solution:

An increase in blood CO2 concentration, which leads to a decrease in blood pH. This will result in haemoglobin proteins releasing their load of oxygen. Conversely, a decrease in carbon dioxide provokes an increase in pH, which results in haemoglobin picking up more oxygen. Since carbon dioxide reacts with water to form carbonic acid, an increase in CO2 results in a decrease in blood pH.

QUESTION: 8

Oxygen haemoglobin dissociation curve will shift to right on decrease of

Solution: Oxygen haemoglobin dissociation curve is a sigmoid shape curve under normal condition.But its can be shifted to right or left on changing the conditions like 1)pH2)CO2 concentration3)temp 4)H+ ion concentration
1)pH and H+ conc have inverse relationOn increase in H+ ion conc pH decrease and vice versa So on increase in pH(alkaline)curve shift towards left and so we can say that on decrease H+ conc curve shift towards left and on increasing H+ conc and decrease in pH(acidity)curve shift towards right
2)Increase in Co2 concentration and temp shift curve towards right and vice versa
So in this question it is asked on DECREASE of which of following will shift curve toward rightSo Decrease in Co2 and acidity i.e. H+ conc will shift curve towards left and decrease in pH will shift curve toward right
QUESTION: 9

Which one of the following statement is correct?

Solution: Inhalation or inspiration is an active process.
we ,with the help of the intercoastal muscles, increase the volume of thoracic cavity ,thus increasing the volume of lungs. This creates a negative pressure inside the lungs as compared to external surrounding and therefore due to negative pressure, air comes inside the lungs.
QUESTION: 10

"Emphysema" is a condition in which -

Solution:

The correct option is Option C.

In emphysema, the inner walls of the lungs' air sacs (alveoli) are damaged, causing them to eventually rupture. This creates one larger air space instead of many small ones and reduces the surface area available for gas exchange. Emphysema is a lung condition that causes shortness of breath.

QUESTION: 11

The combination of oxygen with haemoglobin is called

Solution:

Oxygenation literally means the addition of oxygen to a chemical substance or physical system. Thus binding of oxygen with haemoglobin can also be reffered as oxygenation. Oxyhemoglobin is formed when oxygen binds to the heme component of the protein hemoglobin in red blood cells, during physiological respiration.
Whereas oxidation is a loss of electron, which can be either in the form of gaining of oxygen or loss of hydrogen and reduction is a gain of electron, which can be either in the form of loss of oxygen or gaining of hydrogen.

QUESTION: 12

Each lung is enclosed in a double membrance called as pleura. The membrance which closely covers the lung is

Solution: Since Pleura has two layers : one is visceral layer and second is parietal layer. The visceral layer is the inner layer of pleura and the outer layer is known as parietal layer. The inner layer i.e. visceral layer is attached to the lungs. While the parietal (outer) layer is attached to the chest.
QUESTION: 13

Discomfort in breathing due to respiration ailments is called

Solution: Difficulty breathing is also known as Dysponea.
QUESTION: 14

Inhibitory centre and pneumotaxis centre concerned with

Solution: The respiratory center is located in the medulla oblongata and pons, in the brainstem. The respiratory center is made up of three major respiratory groups of neurons, two in the medulla and one in the pons. In the medulla they are the dorsal respiratory group, and the ventral respiratory group. In the pons, the pontine respiratory group includes two areas known as the pneumotaxic centre and the apneustic centre.
QUESTION: 15

Which of the following prevents collapsing of Trachea

Solution:

The cartilage rings in the trachea prevent the trachea from collapsing during the absence of air and also protect it. These cartilaginous rings are C-shaped.
So, the correct answer is option D.

QUESTION: 16

The covering of lungs in Rabbit is

Solution:

The lungs are surrounded by two membranes, the pleurae. The outer pleura is attached to the chest wall and is known as the parietal pleura; the inner one is attached to the lung and other visceral tissues and is known as the visceral pleura.
So, the correct answer is option C.

QUESTION: 17

Hamburger's phenomenon is also called

Solution:

Chloride shift is a process which occurs in a cardiovascular system and refers to the exchange of bicarbonate and chloride across the membrane of red blood cells.

QUESTION: 18

The long trachea of rabbit contains

Solution:

The tracheae, primary, secondary and tertiary bronchi, and initial bronchioles are supported by incomplete cartilaginous rings. The rings are incomplete on the dorsal side. Each terminal bronchiole gives rise to a number of very thin, irregular walled and vascularised bag-like structures called alveoli.

QUESTION: 19

Respiratory system is derived from

Solution:

The important derivatives of the three germ layers are given below :

A. Endoderm : 1) Gut tube epithelium 2) Liver 3) Respiratory system 4) Pancreas

B. Mesoderm : 1) Connective tissue 2) Bone 3) Muscles 4) Cardiovascular system 5) Lymphatics 6) Urogenital structure

C. Ectoderm : 1) Epidermis 2) Nervous system 3) Adrenal medulla

QUESTION: 20

In Man, the structure with a function similar to spiracles of cockroach are

Solution: Respiratory tubules open outside the body by the spiracles in CockroachEach spiracle open into a large chamber called atrium or tracheal chamber as like nostril.
QUESTION: 21

Among mammals, the efficiency of ventilation of lungs as compared to reptiles and birds is better developed by the presence of

Solution:

In mammals like humans inspiration and expiration are carried out by creating pressure gradients between the atmosphere and the alveoli with the help of specialised muscles -intercostals and diaphragm. Diaphragm is dome shaped muscular separation between abdominal and thoracic cavities. It is characteristic of mammals. 

QUESTION: 22

The structure which prevents the entry of food into respiratory tract is

Solution:

The epiglottis moves back and forth to prevent the passage of food and liquids into the lungs. The usual upright position of the epiglottis allows air to flow into the lungs and the larynx. When you swallow, the epiglottis flattens backward to cover the entrance to your larynx and prevent food from entering the lungs and windpipe. The epiglottis returns to its usual position after swallowing. 
Thus, the correct answer is option D.

QUESTION: 23

If the thoracic wall but not the lungs are punctured

Solution:

Injury-related pneumothorax: A puncture wound to the chest, such as a gunshot, etc. A one-way valve mechanism prevents air from escaping the pleural cavity. If the patient is not treated immediately, death can result.

QUESTION: 24

Cartilage of santorini is a band in

Solution:

The corniculate cartilages (cartilages of Santorini) are two small conical nodules consisting of elastic cartilage, which articulate with the summits of the arytenoid cartilages and serve to prolong them posteriorly and medially.

QUESTION: 25

Larynx open into pharynx by

Solution:

Larynx generally called the voice box or GLOTTIS, it's a pathway for air between the pharynx above and the trachea below next see the path of air in human.
External nostrils --->vestibule ---->nasal chamber--->internal nares--->naso pharynx--->pharynx--->**GLOTTIS**-->larynx.

QUESTION: 26

Exchange of gases in man takes place in

Solution:

The alveolar membrane is the gas-exchange surface. Carbon dioxide rich blood is pumped from the rest of the body into the alveolar blood vessels where, through diffusion, it releases its carbon dioxide and absorbs oxygen.

QUESTION: 27

The most important function of diaphragm of mammals is

Solution: The diaphragm is a dome-shaped muscular structure. It separates the thoracic and the abdominal region of the body.

The main function of the diaphragm is to aid in ventilation. During the process of inspiration and expiration, it contracts and relaxes simultaneously to change the volume of thoracic cavity which creates a pressure difference between the lungs and outer atmosphere which helps to inhale and exhale.

During inspiration the diaphragm contracts and increases the volume of the thoracic cavity, and decreases the pressure inside the lungs, thus the air enters inside the lungs. 

During expiration the diaphragm relaxes and decreases the volume of the thoracic cavity, and increase the pressure inside the lungs, thus the air is forced out of the lungs.

So, the correct answer is option D.
QUESTION: 28

In frog cutaneous respiration takes place

Solution:

In frogs the process of respiration takes place through three respiratory surfaces - skin, lungs and lining of the mouth. However, when submerged in water, the frog respires through its cutaneous membranes on the skin as it is quite permeable to water and contains a large network of blood vessels. The cutaneous membrane allows the respiratory gases to readily diffuse directly. Even when out of water, mucus glands present in the skin help in the cutaneous respiration.

Therefore, the correct answer is option D.

QUESTION: 29

Oxygen combine with hemoglobin in blood and form

Solution:

Oxyhemoglobin is formed during physiological respiration when oxygen binds to the heme component of the protein hemoglobin in red blood cells. This process occurs in the pulmonary capillaries adjacent to the alveoli of the lungs.

QUESTION: 30

Which one is the cofactor of carbonic anhydrase?

Solution: