Test: Reynolds Number


10 Questions MCQ Test Heat Transfer | Test: Reynolds Number


Description
This mock test of Test: Reynolds Number for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Reynolds Number (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reynolds Number quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Reynolds Number exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reynolds Number extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The ratio of inertia force to viscous force is known as

Solution:

Reynolds number is indicative of the relative importance of inertial and viscous effects in a fluid motion.

QUESTION: 2

Velocity within the given fields would be similar in magnitude, direction and turbulence pattern when

Solution:

Reynolds number constitutes an important criterion of kinematic and dynamic similarity in forced convection heat transfer.

QUESTION: 3

Reynolds number is given by the quantity

Where,
p is density
δ is viscosity
V is volume
l is length

Solution:

p V 2 l 2/ δ V l.

QUESTION: 4

Air enters a rectangular duct measuring 30 cm by 40 cm with a velocity of 8.5 m/s and a temperature of 40 degree Celsius. The flowing air has a thermal conductivity 0.028 W/m K, kinematic viscosity 16.95 * 10 -6 m2/s and from empirical correlations the Nusselt number has been approximated to be 425. Find out the flow Reynolds number

Solution:

e = V d e/v.

QUESTION: 5

Consider the above problem, find the convective heat flow coefficient

Solution:

h = N U k/d e.

QUESTION: 6

For laminar flow, Reynolds number should be

Solution:

In laminar flow, the fluid particles move in flat or curved un-mixing layers or streams and follow a smooth continuous path.

QUESTION: 7

For turbulent flow, Reynolds number must be

Solution:

In turbulent flow, the motion of fluid particles is irregular, and it proceeds along erratic and unpredictable paths.

QUESTION: 8

What is the value of convective coefficient of air and superheated steam in case of forced convection?

Solution:

In forced convection, flow of fluid is caused by a pump, a fan or by the atmospheric winds. These mechanical devices provide a definite circuit for the circulating currents.

QUESTION: 9

Heat is being transferred by convection from water at 48 degree Celsius to glass plate whose surface is exposed to water at 40 degree Celsius. The thermal conductivity of water is 0.6 W/m K and the thermal conductivity of glass is 1.2 W/m K. The spectral gradient of temperature in the water at the water glass interface is 10 -4 K/m. The heat transfer coefficient in W/mK is

Solution:

q = h d t = 6000. Therefore, h = 6000/48 – 40.

QUESTION: 10

For transient flow, the value of Reynolds number may vary between

Solution:

The term transient designates a phenomenon which is time dependent.

Related tests