Test: Rights In The Indian Constitution


10 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Rights In The Indian Constitution


Description
This mock test of Test: Rights In The Indian Constitution for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Rights In The Indian Constitution (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Rights In The Indian Constitution quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Rights In The Indian Constitution exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Rights In The Indian Constitution extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the case of Machal Lalung of Assam, the justice was made after the intervention of:

Solution:

Machal Lalung was 23 when he was arrested and he was released in July 2005 at age of 77. He spent 54 years under custody during which his case never came up for hearing. He was freed when a team appointed by the National Human Rights Commission intervened after an inspection of undertrials in the State.

QUESTION: 2

The part of the Indian Constitution that proclaims India to be a Welfare State is:

Solution:

Part IV of the Indian Constitution provides for the Directive Principles of State Policy (DPSP). The idea of a Welfare State is inherent in these Directive Principles.

QUESTION: 3

Article 18 of the constitution deals with

Solution:

Article 18 deals with 'the abolition of titles i.e. no title, not being a military or academic distinction, shall be conferred by the State'.

QUESTION: 4

The government can put restrictions on fundamental rights but they should be

Solution:

In nature, the fundamental rights are not absolute or unlimited rights. Government can put reasonable restrictions on the exercise of our fundamental rights.

QUESTION: 5

The Indian constitution grants to its citizens:

Solution:

Fundamental rights are those rights which are essential for intellectual, moral and spiritual development of citizens of India. As these rights are fundamental or essential for existence and all-round development of individuals, they are called 'Fundamental rights'. The Constitution guarantees six fundamental rights to Indian citizens as follows: (i) right to equality, (ii) right to freedom, (iii) right against exploitation, (iv) right to freedom of religion, (v) cultural and educational rights, and (vi) right to constitutional remedies.

QUESTION: 6

The Fundamental Rights article that is enforceable during the period of emergency is:

Solution:

the right to protection in respect of conviction for offences (Article 20) and the right to life and personal liberty (Article 21) remain enforceable even during emergency period.

QUESTION: 7

The constitution of a country provides the basis for

Solution:

A constitution is the basic fundamental law of a State. It lays down the objectives of the State which it has to achieve. It provides for the constitutional framework that is,various structures and organs of the governments at different levels. In addition, it describes the rights and duties of the citizens. It is, therefore, considered to be the basis for the governance of the country.

QUESTION: 8

The Directive Principles were incorporated in the Indian Constitution, with a view to:

Solution:

The Directive Principle of State Policy aim to create social and economic conditions under which the citizens can lead a good life. They also aim to establish social and economic democracy through a welfare state.

QUESTION: 9

It is a fundamental duty of every citizen to protect and improve __________________

Solution:

It is the fundamental duty of every citizen to protect and improve the natural environment including forests, lakes, rivers, and wildlife, and to have compassion for living creatures.

QUESTION: 10

The Government of India introduced Bharat Ratna and Padam Shri awards under:

Solution:

To distinguish the commendable service rendered by individual citizens to the country or mankind, the President of India can confer civil and military awards such as Bharat Ratna, Padma Vibhushan, Padam Shri etc for their services and achievements

Related tests