Test: Role Of Government In Health - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Role Of Government In Health - 2


Description
This mock test of Test: Role Of Government In Health - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Role Of Government In Health - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Role Of Government In Health - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Role Of Government In Health - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Role Of Government In Health - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The ______ is a chain of health centres and hospitals run by the government

Solution:

The public health service is a chain of health centres and hospitals run by the government. They are linked together so that they cover both rural and urban areas and can also provide treatment to all kinds of problems – from common illnesses to special services.

QUESTION: 2

What was the original full name of UNICEF 

Solution:

United Nations International Children's Emergency Fund - an agency of the United Nations responsible for programs to aid education and the health of children and mothers in developing countries.

In1953, it's name was changed to United Nations Children's Fund though it still uses the same acronym.

QUESTION: 3

The government must safeguard the _____ of every person

Solution:

Right to life is one of the basic rights which is important for the well being of person.

QUESTION: 4

If a hospital cannot provide timely medical treatment to a person, it means that which right is violated

Solution:

Of all the available fundamental rights, the most fundamental is the Right to Life. ... Article 21 guarantees the protection of life and personal liberty to every individual and states that, "No person shall be deprived of his life and personal liberty except according to procedure established by law.

QUESTION: 5

RMPs

Solution:

The correct option is Option C.
Registered Medical Practitioner means a person who has got registration in a State Medical Council after finishing the undergraduate medical course in a college recognised by state government and approved by Medical Council of India.
RMP is permitted to practice medicine. Technically, no person other than an RMP, who practices medicine, suffixes RMP after his name.
But, in real practice, no MBBS graduate suffixes RMP. At the same time, the lot without a medical qualification suffixes RMP giving a full form ‘Rural Medical Practitioner’. It is illegal.
 

QUESTION: 6

In India, is in a situation where

Solution:

In India, we face a situation where private services are increasing but public services are not. As these services are run for profit, the cost of these services is rather high.

QUESTION: 7

In which year the Kerala government made some major changes in the state. Forty per cent of the entire state budget was given to panchayats

Solution:
QUESTION: 8

Costa Rica is considered to be one of the healthiest countries in

Solution:

Along with being one of the happiest places in the world, it turns out Costa Rica is among the healthiest. A recent study by Bloomberg ranks Costa Rica as the healthiest country in Latin America and 24th worldwide.

QUESTION: 9

Which sector is given importance in Costa Rica

Solution:
QUESTION: 10

These are diseases that are spread from one person to another in many ways such as through water, food, air, etc.

Solution:
QUESTION: 11

What percentage of all communicable diseases are water born

Solution:
QUESTION: 12

This means a "courtyard shelter" in Hindi

Solution:

The word Anganwadi means "courtyard shelter" in Indian languages. They were started by the Indian government in 1975 as part of the Integrated Child Development Services program to combat child hunger and malnutrition.

QUESTION: 13

BJP stands for

Solution:
QUESTION: 14

MLA stands for

Solution:
QUESTION: 15

INC stands for

Solution: The Indian National Congress (INC, often called Congress) is a broadly based political party in India. Founded in 1885, it was the first modern nationalist movement to emerge in the British Empire in Asia and Africa.
QUESTION: 16

The Head of the State orepublic of india is the

Solution:

According to Article 52 of Constitution of India, the President is the head of state of the Republic of India. The President is the formal head of the executive, legislature and judiciary of India and also the commander-in-chief of the Indian Armed Forces.

QUESTION: 17

All the MLAs who gather together (assemble) in the legislative assembly are called the

Solution:

Each state is divided into different areas called constituencies. From each constituency the people elect one representative who then becomes an MLA. These MLAs belong to different parties. A political party whose MLAs have won more than half the number of constituencies can be said to be in a majority. The political party that has majority is called the ruling party. All other parties are called the opposition.

QUESTION: 18

WHO stands for

Solution:
QUESTION: 19

Why did Ranjan have to spend so much money on his treatment

Solution:

Ranjan had to spend so much money on his treatment because he belonged to a well off family so they took him to a private hospitals which are relatively more expensive than the government hospitals.

QUESTION: 20

A disease that attacks a large number of people in an area at the same time is called an

Solution:

An epidemic is defined as “an outbreak of disease that spreads quickly and affects many individuals at the same time.