Test: Roman Numerals- 1


10 Questions MCQ Test Mathematics for Class 4 | Test: Roman Numerals- 1


Description
This mock test of Test: Roman Numerals- 1 for Class 4 helps you for every Class 4 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 4 Test: Roman Numerals- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Roman Numerals- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 4 students definitely take this Test: Roman Numerals- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Roman Numerals- 1 extra questions, long questions & short questions for Class 4 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following options is the Hindu-Arabic form for the Roman numeral XXXIV?

Solution:

XXXIV = XXX + IV
= 30 + 4
= 34

QUESTION: 2

Which of the following options is true for reading Roman numerals?

Solution:

When a smaller numeral is placed between two larger numerals, it is always subtracted from the larger numeral immediately following it.
Example: XIX = 10 + (10 − 1) = 10 + 9 = 19

QUESTION: 3

Which of the following options is not written correctly according to the Roman numerals rules?

Solution:

LVV is not written correctly because V cannot be repeated.

QUESTION: 4

Which of the following options is written in the ascending order?

Solution:

XV = X + V = 10 + 5 = 15
XXV = XX + V = 20 + 5 = 25
XLII = XL + II = 40 + 2 = 42
LXXIV = LXX + IV = 70 + 4 = 74
Hence, the correct ascending order is 15 < 25 < 42 < 74 or XV < XXV < XLII < LXXIV.

QUESTION: 5

Which of the following options is equal to LXXXIV?

Solution:

LXXXIV = LXXX + IV
= 80 + 4
= 84

QUESTION: 6

Which of the following options is the Roman numeral for the number 65?

Solution:

65
= 60 + 5
= LX + V
= LXV

QUESTION: 7

Which of the following options is true?

Solution:

XCVIII
= XC + VIII
= 90 + 8
= 98
XVIII
= X + VIII
= 10 + 8
= 18
98 > 18
Hence, the statement XCVIII > XVIII is true.
XCVIII = 98
XVIII = 18
98 > 18
Hence, the statement XCVIII < XVIII is false.
XCVIII = 98
XVIII = 18
98 > 18
Hence, the statement XCVIII = XVIII is false.
XCVIII = 98
XCVII = 97
98 > 97
Hence, the statement XCVIII < XCVII is false.

QUESTION: 8

Which of the following Roman numerals represents 500?

Solution:

The Roman numeral D represents 500.

QUESTION: 9

Which of the following options can be subtracted from L and C only?

Solution:

X can be subtracted from L and C only.

QUESTION: 10

Which of the following means repetition of the basic symbols in Roman numerals?

Solution:

Repetition of the basic symbols I, X, C, M when writing Roman numerals means addition.
E.g. X=10 And if we repeat this X two times then it will be10+10 which is 20

Similar Content

Related tests