Test: Roots, Stems And Leaves - 1


30 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Roots, Stems And Leaves - 1


Description
This mock test of Test: Roots, Stems And Leaves - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for NEET Test: Roots, Stems And Leaves - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Roots, Stems And Leaves - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Roots, Stems And Leaves - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Roots, Stems And Leaves - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Roots developing from plant parts other than radicle are

Solution:

Adventitious roots, arise from an organ other than the root—usually a stem, sometimes a leaf. They are especially numerous on underground stems, such as rhizomes, corms, and tubers, and make it possible to vegetatively propagate many plants from stem or leaf cuttings. Certain adventitious roots, known as aerial roots, either pass for some distance through the air before reaching the soil or remain hanging in the air. Some of these, such as those seen in corn (maize), screw pine, and banyan, eventually assist in supporting the plant in the soil. In many epiphytic plants, such as various orchids and Tillandsia species, aerial roots are the primary means of attachment to non-soil surfaces such as other plants and rocks.

QUESTION: 2

Radish is an example of

Solution:

Fusiform roots have tapering on both ends.Radish has tapering too on both sides hence they are fusiform roots.

Mapuform root: Turnip
Conical root: Carrot
Tuberous root: Sweet potato

QUESTION: 3

Roots associated with nitrogen fixing bacteria are

Solution:

Nodulated Roots:- The roots  having  the irregular or the round mass or a lump called nodules within the cells are known as nodulated roots.The roots of leguminous plants possess these characteristic swelling nodules which are caused by colonies of nitrogen fixing bacteria (Rhizobium).

QUESTION: 4

The edible part of turnip is

Solution:

Turnip is a root vegetable. So we eat the root of turnip. Therefore the edible part of turnip is root.

QUESTION: 5

Which is a modification of root that does not store food?

Solution:

Stilt root helps in support of plant and is not for food storage

QUESTION: 6

Stem developes from

Solution:

The stem is the ascending part of the axis bearing branches, leaves, flowers and fruits. It develops from the plumule of the embryo of a germinating seed. It bears nodes and internodes.

QUESTION: 7

Water is absorbed by

Solution:

Root hairs in plants have large surface area and is surrounded by water soil and nutrients and due to large surface area root hairs absorb water for the growth of plants.

QUESTION: 8

Which is an offset?

Solution:

The short lateral stem called the offset in some aquatic plants (such as Eichhornia) bears leaves and tufts of roots at the node and gives rise to new plants.

QUESTION: 9

Rhizome of ginger is a modification of stem because

Solution:

The stem is normally divided into nodes and internodes. Rhizome of ginger is a modification of stem because it bears nodes and internodes. Rhizome is a modified stem of a plant that is usually found underground, often sending out roots and shoots from its nodes. Rhizomes are also called as creeping root stalks. Rhizomes develop from axillary buds and are diageotropic or grow perpendicular to the force of gravity. The rhizome also retains the ability to allow new shoots to grow upwards.
Thus, the correct answer is option B.

QUESTION: 10

Phylloclade is found in

[CPMT–1984]

Solution:

Phylloclade is found in Opuntia and Cactus. Phylloclades and cladodes are modified branches. They are flattened structures that are photosynthetic and resemble leaf-like branches. They store water inside the tissue. The leaves are modified into spines. 
Thus, the correct answer is option D.

QUESTION: 11

Broad part of leaf is -

Solution:

The blade and  the petiole, or leafstalk. The leaves of some kinds of plants also have a third part, called the stipules. The Blade, or lamina, is the broad, flat part of the leaf. Photosynthesis occurs in the blade, which has many green food-making cells.

QUESTION: 12

Nodulated roots occurs in

[RPMT–1995]

Solution:

Nodulated root is character of pea family or leguminosae family becz. Nodules are found for nitrogen fixatation

QUESTION: 13

Pneumatophores occur in plants of 

Solution:

Pneumatophores are short, vertical and negatively geotropic roots that occur in mangrove plants. Plants having pneumatophores grow in salty marshes. They have lateral roots that grow upward into the air from horizontally secondary roots. These are called as halophytes.

QUESTION: 14

Thorns, spines and prickles are

Solution:

Thorns, spines and prickles are modifications in plants that act as defensive organs and prevents them from attack from mvarious insects.

QUESTION: 15

In onion the swollen underground structure is

[CPMT–1983]

Solution:

Bulbs are underground buds with the stem reduced to small discs on which short, fleshy storage leaves grow. These leaves are enclosed by thick scales. Bulb scales morphologically are the continuous sheathing leaf bases. Bulbs are produced by monocotyledons plants in which the usual structure is modified for storage and reproduction. The outer scales are dry and inner scales are generally fleshy and contain reserve food material. For example- onion.

QUESTION: 16

A monocot can be distinguished from a dicot by

[A FM C–1 98 3]

Solution:

Venation refers the to pattern of arrangement of veins in the leaflet. The monocots have their leaf veins arranged in a parallel manner with respect to each other whereas in case of dicots the the leaf veins are reticulate or muzzled up.

QUESTION: 17

The placenta is attached to the developing seed near the

Solution:

The placenta is attached to the developing seed near the hilum.

QUESTION: 18

A plant with parallel venation is

Solution:

Grass is the correct option because veins on the lamina run parallel to one another is called parallel venation .It is characteristically found in moncot plants and grass is a characteristic of moncot plant.

QUESTION: 19

Leaves are changed into spines in Xerophytic structure called

Solution:

A modified stem that is flattened and capable of unlimited growth is called as phylloclade. It carries out photosynthesis. It is a xerophytic adaptation. Leaves are changed into spines in xerophytic structures called phylloclade. Examples include Opuntia. Opuntia is a xerophytic plant, in which leaves are modified into spine to reduce the rate of respiration. A modified stem capable of limited growth is called as cladode. It carries out photosynthesis. Examples include Ruscus, Asparagus species. Phyllode is a petiole modified into a leaf-like structure. Thus, the correct answer is 'Phylloclade.'

QUESTION: 20

A dicot plant showing parallel venation is -

[BHU–1985]

Solution:

Reticulate venation is a characteristic of dicots and parallel venation is of monocots. But few exceptions are also seen in this generalization parallel venation is also found in dicotplants, e.g., Calophyllum, corymbium , etc., and reticulate venation is also found inmonocot plants such Alocasia, Smilax, etc. 

QUESTION: 21

Verticillaster inflorescence occurs in -

[CPMT–1984]

Solution:

Verticillaster inflorescence occurs in family Lamiaceae or Labiatae where stems are generally quadrangular, e.g., Ocimum sanctum (Sacred Basil, vern. Tulsi), Ocimum basilicum (Sweet Basil, vern. Niazbo), Salvia, Coleus.

QUESTION: 22

In cythium the ratio between female to male flower is

[CPMT–1986]

Solution:

Cyathium inflorescence consists of a single central female flower surrounded by many groups of male flowers. In each group the male flowers are borne in scorpiod manner and the inflorescence is surrounded by an involucre e.g., Euphorbia.

QUESTION: 23

Capitulum is a modification of

Solution:

Capitulum is a modification of spike.

QUESTION: 24

A biparous cyme ending in uniparous cyme constitutes

[RPMT–1985]

Solution:

A biparous cyme ending in uniparous cyme constitutes the verticillasterVerticillaster inflorescence is an inflorescence in which the flowers are arranged in a seeming whorl, consisting in fact of a pair of opposite axillary, usually sessile, cymes, as in many mints. A verticillaster is a fascicle with the structure of a dichasium; it is common among the Lamiaceae. Many verticillasters with reduced bracts can form a spicate (spike-like) inflorescence that is commonly called as a spike.

QUESTION: 25

Flowers are sessile in

Solution:

Flowers are sessile in spike. A spike is an unbranched, indeterminate inflorescence, similar to a raceme but bearing sessile flowers (sessile flowers are attached directly, without stalks). Examples occur on Malabar nut (Justicia adhatoda) and chaff flowers. 

QUESTION: 26

The flowers in the raceme/racemose are arranged

Solution:

It is acropetally because since the plant continues to grow it's clockwise arrangements gives the maximum absorption of light for photosynthesis and help the plant to form buds for it's upgrowth.

QUESTION: 27

The most advanced type of Inflorescence is -

[BHU–1999]

Solution:

Capitulum (Head): It is a characteristic of compositae (Asteraceae). Penduncle is flattened to form receptacle that bears centripetally arranged small sessile flowers called florets surrounded by involucre of bracts. e.g., Marigold, Sunflower.

QUESTION: 28

Three types of flowers occur in the Inflorescence of -

[CPMT–1988]

Solution:

Hypanthodium has a flask-shaped fleshy receptacle which possesses a narrow canal and a terminal pore at one end. The pore is surrounded by a few scales while the canal is lined by downwardly pointed hairs. Internally the receptacle bears male flowers towards the pore and female flowers towards the base. Sterile, neuter or gall flowers occur in between the two groups. The inflorescence is formed by the condensation of three types of flower- bearing axes (cymose groups). Hypanthodium is found in the genus Ficus of the family Moraceae, e.g., Peepal (Ficus religiosa), Banyan (Ficus bengalensis), and Fig (Ficus carica).

QUESTION: 29

Axis of Inflorescence is -

Solution:

The stem holding the whole inflorescence is called a peduncle and the major axis (incorrectly referred to as the main stem) holding the flowers or more branches within the inflorescence is called the rachis. The stalk of each single flower is called a pedicel.

QUESTION: 30

Pedicellate flowers arising from a single point form

Solution:

Umbel an inflorescence of pedicellate flowers of almost equal length arising from one point on top of the peduncle. 

Related tests