Test: Science-1


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: Science-1


Description
This mock test of Test: Science-1 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: Science-1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Science-1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: Science-1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Science-1 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When pressure is increased, the melting point of ice - 

Solution:

​When pressure is increased, the melting point of ice decreases. 

QUESTION: 2

Sprayer functions are based on - 

Solution:

​Sprayer functions are based on Bernoulli’s principle. 

QUESTION: 3

The material used in the fabrication of a transistor is - 

Solution:

​The fabrication of the transistor is the process of creating the transistor that is used in electrical and electronics circuit. Transistors are made from very pure silicon or germanium, but certain other semiconductor materials can also be used.

QUESTION: 4

 Electric current in a metal wire is due to the flow of - 

Solution:

​An electric current is a flow of electric charge which is often carried by moving electrons. 

QUESTION: 5

The nature of fuse wire is - 

Solution:

​Electric fuse is a protective device which protects electrical equipment in the circuit by breaking the circuit when there is a short circuit.It has low melting point. 

QUESTION: 6

A transformer - 

Solution:

​A transformer is used to bring voltage up or down in an AC electrical circuit. 

QUESTION: 7

Which one of the following is the unit of measure of the thickness of the ozone layer of the atmosphere? 

Solution:

​Ozone layer thickness is expressed in terms of Dobson units, which measure, what its physical thickness would be if compressed in the earth’s atmosphere. 1 Dobson unit is defined to be 0.01 mm thickness STP (Standard Temperature and Pressure). 

QUESTION: 8

The density of milk can be obtained by the use of: 

Solution:

​Lactometer is used for the measurement of the density of milk. Butyrometer is used to measure fat content in milk or milk products. 

QUESTION: 9

 It is difficult to walk on the ice than on the road because: 

Solution:

It is very difficult to walk on the ice than on the road because ice has a lesser friction than the road. The roughness of road’s surface gives you much frictional force which enables you to move forward on road. 

QUESTION: 10

Static science is associated with- 

Solution:

​Statics is a branch of mechanics associated with the situation or rest. 

QUESTION: 11

The colour of the star is an indication of its: 

Solution:

​The colour of the stars reflects the age of stars. Colour is reflected from the temperature is high, then the star is young. The star will be blue during young stage which indicates high temperature. If star is red the temperature is low.

QUESTION: 12

Power of sunglass is- 

Solution:

​The power of the sunglass is 0 dioptre. 

QUESTION: 13

A pendulum clock can run faster in- 

Solution:

​A pendulum clock runs faster in winter because in winter the length of the pendulum or the swing become smaller due to contraction and the clock begin to run fast.

QUESTION: 14

Oil spreads on water surface because- 

Solution:

Oil spreads on water surface because the surface tension of oil is less than water. 

QUESTION: 15

A sudden fall in barometer reading indicates that the weather will be: 

Solution:

​A sudden fall in barometer reading indicates that the weather will be stormy. 

QUESTION: 16

The sun is visible to us a few minutes before the act sunrise because of: 

Solution:

​Due to the refraction of light, the sun is visible to us a few minutes before sunrise and a few minutes after sunset. 

QUESTION: 17

The mirror used in motor vehicles to see the rear view is 

Solution:

​The convex mirror produces an upright image of any object and offers a wide viewing area as compared to the plane mirror. The usage of this type of mirror can be perceived on the car rear-view mirror.

QUESTION: 18

The change of focal length of an eye lense is caused by action of the 

Solution:

​The eye lens is composed of a fibrous, jelly-like material. Its curvature can be modified to some extent by the ciliary muscles. The change in the curvature of the eye lens can thus change its focal length. When the muscles are relaxed, the lens becomes thin. Thus its focal length increases. This enables us to see distant objects clearly. When you are looking at objects closer to the eye, the ciliary muscles contract. This increases the curvature of the eye lens. The eye lens then becomes thicker. Consequently, the focal length of the eye lens decreases. This enables us to see nearby objects clearly. 

QUESTION: 19

Waves used for telecommunication are- 

Solution:

​The microwaves are high-frequency signals in the 300 MHz to 300 Ghz range. The signals can carry thousands of channels at the same time, making it a very versatile communication system. Microwave is often used for point-to-point telecommunications. Today microwave is employed by telecommunication industry in the form of both terrestrial relays and satellite communication. 

QUESTION: 20

A dynamo which is said to generate electricity actually acts as a 

Solution:

A dynamo, which is also known as an electrical generator produces direct current through a commutator. It is basically a device which converts mechanical rotation into electric current according to Faraday’s law. 

Similar Content

Related tests