Test: Sectors Of The Indian Economy (Hard)


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: Sectors Of The Indian Economy (Hard)


Description
Attempt Test: Sectors Of The Indian Economy (Hard) | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The sector which includes agriculture and other allied activities such as forestry, poultry farming, animal husbandry etc. is known as

Solution: Primary sector mainly consists of agriculture. It is also known as the raw material sector. Agriculture, crop production, animal husbandry, fisheries and mining- all are included in the primary sector.

QUESTION: 2

Cotton is a______________ product and cloth is a_______________ product

Solution: Cotton is a natural product obtained from agriculture which comes under the primary sector. From the cotton, yarn is spun, and textiles are made whose end product is cloth. And this processing of cotton comes under the secondary sector. The cloth is not produced by nature but has to be made, and therefore some process of manufacturing is essential.

QUESTION: 3

The growth of the secondary sector spread its influence during the Industrial Revolution in

Solution: The growth of the secondary sector spread its influence during the industrial revolution in the nineteenth century.

QUESTION: 4

Which one come under the unorganized sector from the following:

Answer: d

Solution:

Agricultural labour does not come under the organized sector since the employment of workers is not fixed. It comes under the unorganized sector.

 

 

QUESTION: 5

Which sector has emerged as the largest producing sector in India. Select one from the following alternatives:

Solution:

The Tertiary sector has emerged as the largest producing sector in the Indian economy in the last decade because 
(i) Demand for Tertiary sector activities like transport, storage and trade have increased substantially with the development of the Primary and Secondary sectors. 
(ii) Increasing requirement of software exports from abroad creates a boom in call centres is there. 
(iii) With increase in the income levels of the people, demand for tourism, shopping, education and other services has increased. 
(iv) Liberalization of the financial environment has fueled faster growth in financial services. 
(v) Basic services of education, healthcare and communications require a large number of people to be engaged in these Tertiary sector activities.

QUESTION: 6

Tailors, doctors and teachers belong to the__________________ sector.

Solution: The tertiary sector is also called the service sector the highest GDP contributing sector in present days. This sector also includes essential services that may not directly help in the production of goods.

For example, we require teachers, doctors, tailors, some of which provide us with personal services.

QUESTION: 7

What does the Secondary sector deal with?

Solution: The secondary sector covers activities in which natural products are changed into other forms through ways of manufacturing that we associate with industrial activity.

QUESTION: 8

NREGA (National Rural Employment Guarantee Act of 2005) has guaranteed ………. days of employment in a year in many districts of India. What are the correct number of days?

Solution:

The mandate of the MGNREGA is to provide at least 100 days of guaranteed wage employment in a financial year to every rural household whose adult members volunteer to do unskilled manual work.

QUESTION: 9

Employment opportunities in _____________ sector have been expanding very slowly.

Solution:

The organised sector offers jobs that are most sought-after. But the employment opportunities in the organised sector have been expanding very slowly.

QUESTION: 10

Most of the workers in the _________ sector enjoy job security.

Solution:

Organized sector covers those enterprises or places of work where the terms of employment are regular, and therefore, people have assured work. They are registered by the government and have to follow its rules and regulations which are given in various laws such as the Factories Act, Minimum Wages Act, Payment of Gratuity Act, Shops and Establishments Act etc.

 

 

QUESTION: 11

Services are also called.

Solution:

Services are also called invisible and intangibles. Some services are invisible since they cannot be seen and some services are intangible as they cannot be touched, but utility derived from the services can be felt.

 

 

QUESTION: 12

Service sector includes

Solution: For simplicity, all the working persons engaged in different industrial divisions can be clubbed into three major sectors viz. primary, secondary and tertiary sector. The service sector includes trade, transport and storage, and services. About 24 per cent of workers are in the service sector.

QUESTION: 13

Services constitute the sector of an economy.

Solution: Sector which includes trade, transport, banking, communication and services is known as the tertiary sector. The tertiary sector mainly deals with services. Hence, the tertiary sector is also known as the service sector of the economy.

QUESTION: 14

Tata Iron and Steel company is an example of

Solution: Another way of classifying economic activities into sectors could be on the basis of who owns assets and is responsible for the delivery of services. In the public sector, the government owns most of the assets and provides all the services. In the private sector, ownership of assets and delivery of services is in the hands of private individuals or companies. Railways or post offices are an example of the public sector, whereas companies like Tata Iron and Steel Company Limited(TISCO) or Reliance Industries Limited (RIL) are privately owned.

QUESTION: 15

Which of the following is an activity related to the unorganized sector?

Solution: The unorganized sector covers most of the rural labour and a substantial part of urban labour. It uses mainly labour intensive and indigenous technology.

QUESTION: 16

At present, in terms of agricultural production, the country holds the position all over the world.

Solution: At present, in terms of agricultural production, India holds the second position all over the world following China. Agriculture is a part of the primary sector of the economy as it provides the basic occupation to people.

QUESTION: 17

Which one of the following sectors is associated with the manufacturing industries?

Solution: The secondary sector covers activities in which natural products are transformed into other forms through ways of manufacturing that are associated with industrial activity.

QUESTION: 18

Which of the following statements is/are correct about the Sampoorna Grameen Rozgar Yojana?

(A) The scheme was launched in 2001 by merging some of the schemes running that time.

(B) In this scheme, preference is given to Below Poverty Line families for the jobs.

(C) The wages under the scheme are paid partly in cash and partly by giving food grains.

Solution: Sampoorna Grameen Rojgar Yojana(SGRY): The ongoing schemes - The Employment Assurance Scheme(EAS) and the Jawahar Gram Samridhi Yojana(JGSY) were merged into the Sampoorna Grameen Rojgar Yojana(SGRY) on September 25, 2001..

QUESTION: 19

Workers in the sector do not produce goods.

Solution: The activities generate services rather than goods, the tertiary sector is also called the service sector.

QUESTION: 20

Formal sources of credit do not include.

Solution: Formal sources of credit do not include Employers.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Related tests