Test: Sectors Of The Indian Economy (Medium)


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: Sectors Of The Indian Economy (Medium)


Description
Attempt Test: Sectors Of The Indian Economy (Medium) | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The maximum number of people in India work in the

Solution: The maximum number of people in India work in the primary sector. The primary sector employs about 50-60% of the population. This sector also contributes to 1/4th of the total GDP.

QUESTION: 2

Workers in the______________ sector do not produce goods.

Solution: Workers in the Tertiary sector do not produce goods.

QUESTION: 3

Which one of the following sectors is associated with the manufacturing industries?

Solution: Manufacturing and Industry sector, also known as the secondary sector, includes all branches of human activities that transform raw materials into products or goods.

QUESTION: 4

Tata Iron and Steel company is an example of

Solution: Tata Iron and Steel company is an example of Private company.

QUESTION: 5

What kind of unemployment is found in the agricultural sector of India?

Solution: Disguised unemployment is found in the agricultural sector of India. Disguised unemployment is also known as hidden unemployment. In this type of unemployment, some people seem employed, but they are actually not.

QUESTION: 6

Which of these is not included in the service sector?

Solution: Petroleum refining is not a service. Hence it is not included in the service sector of the economy. The service sector is also known as the tertiary sector of the economy. Petroleum refining is included in the secondary sector of the economy.

QUESTION: 7

At present in terms of agricultural production, the country holds the

position all over the world.

Solution: At present, in terms of agricultural production, India holds the second position all over the world following China. Agriculture is a part of the primary sector of the economy as it provides a basic occupation to people.

QUESTION: 8

Tertiary sector is also called

Solution:
QUESTION: 9

Which of the following statements is/are correct about the Sampoorna Grameen Rozgar Yojana?

(A)The scheme was launched in2001 by merging some of the schemes running that time.

(B) In this scheme, preference is given to Below Poverty Line families for the jobs.

(C) The wages under the scheme are paid partly in cash and partly by giving food grains.

Solution: The objective of the programme was to provide additional wage employment in rural areas and also to provide food security, alongside the creation of durable community, social and economic assets and infrastructure development in these areas.

QUESTION: 10

Employment opportunities in______________________________ sector have been expanding very Slowly.

Solution: The organised sector offers jobs that are most sought-after. But the employment opportunities in the organised sector have been expanding very slowly.

QUESTION: 11

Most of the workers in the____________________ sector enjoy job security.

Solution: Organised sector covers those enterprises or places of work where the terms of employment are regular and therefore, people have assured work. They are registered by the government and have to follow its rules and regulations which are given in various laws such as the Factories Act, Minimum Wages Act, Payment of Gratuity Act, Shops and Establishments Act etc.

QUESTION: 12

In which of the five-year plan, preference was given to agricuLture?

Solution: P. C. Mahalanobis. The plan had heavily borrowed ideas from USSR's five-year plans developed by Domer.

QUESTION: 13

Agriculture falls in_______________ sector.

Solution: Primary sector consists of agriculture. It is also known as the raw material sector. Agriculture, crop production, animal husbandry, fisheries and mining- all are included in the primary sector.

QUESTION: 14

Cotton is a____________________ product and cloth is a_____________________ product

Solution: Cotton is a natural product obtained from agriculture which comes under the primary sector. From the cotton, yarn is spun, and textiles are made whose end product is cloth.

QUESTION: 15

In India, Foreign Exchange Outgo from Agricultural Imports is showing a trend in absolute terms.

Solution: In India, the absolute number of people employed in agriculture has increased from the period of independence as the population of India has increased at a high rate. But the percentage of the population employed in the agricultural sector has decreased.

QUESTION: 16

Under milk development plans_________________________ people were provided employment

Solution: Under milk development plans, 54 lakh people were provided with employment. The milk development plan is launched by the Government of India.

QUESTION: 17

Services constitutes_________________________ sector of an economy.

Solution:

Sector which includes trade, transport, banking, communication and services is known as the tertiary sector. The tertiary sector mainly deals with services. Hence, the tertiary sector is also known as the service sector of the economy.

 

 

QUESTION: 18

Many people talk about the rollback of stimulus packages provided by the Government to help certain sectors. If these stimulus packages are rolled back, this would mean that:

(A) those who have availed these benefits would be required to return them to the Govt of India.

(B) no such incentive would be available henceforth to these sectors.

(C) all such benefits/incentives would be available to all the people across the country and will not be restricted to some selected few.

Solution: Many people talk about the rollback of stimulus packages provided by the Government to help certain sectors. If these stimulus packages are rolled back, this would mean that no such incentive would be available henceforth to these sectors.

QUESTION: 19

Formal sources of credit do not include.

Solution: Formal sources of credit do not include employers.

QUESTION: 20

The maximum number of people in India work in the

Solution: The maximum number of people in India work in the primary sector. The primary sector employs about 50-60% of the population. This sector also contributes to 1/4th of the total GDP.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Related tests