Test: Secularism


10 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Secularism


Description
This mock test of Test: Secularism for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Secularism (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Secularism quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Secularism exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Secularism extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

'' Religious freedom as the freedom of individual conscience'' is described in

Solution:

The Constituent Assembly voted for a secular state as against a theocratic state. Article 25 of Indian Constitution describes religious freedom as the freedom of individual conscience.

QUESTION: 2

Judaism, Islam, and Christianity share a belief in

Solution:

All of these religions believe in one God and that people should treat each other kindly.

QUESTION: 3

The holocaust was a genocide of European Jews by

Solution:

The holocaust was a systematic state sponsored persecution of Jews by the Nazi regime in Germany during the Second World War.

QUESTION: 4

The religion which is a majority in India is

Solution:

The majority of population in India follow Hindu religion. The most dominant religion in India is Hinduism. About 80% of Indians are Hindus. Hinduism is a religion of various Gods and Goddesses, which are worshipped regularly by the people.

QUESTION: 5

The objective of a Uniform Civil Code in India is included in

Solution:

Uniform Civil Code refers to law common to all communities in matters of marriage, divorce, inheritance etc. The objective of Uniform Civil Code is included in Article 44 of the Constitution as a directive principle, which has no judicial force.

QUESTION: 6

An example of a theocratic state is

Solution:

Iran is a theocratic republic. Its supreme head is an Islamic cleric appointed for life and the state law is based on the Islamic law.

QUESTION: 7

The inclusion of secularism in Indian constitution was not aimed

Solution:

The inclusion of secularism in the Indian constitution was based on two considerations – plurality and diversity of religions and cultures in India and secondly to promote communal harmony and avoid cases of communal conflicts.

QUESTION: 8

The quote, “I swear by my religion, I will die for it. But it is my personal affair” is given by

Solution:

The above quote is by Mahatma Gandhi. He argued that religion and politics are inseparable yet he treated religion as a private matter. He argued that the state is responsible for secular welfare of its citizens like health, communication, foreign policy and currency, but not religion.

QUESTION: 9

The Jews are in majority in

Solution:

Israel was founded as a national home for Jews safe from persecution. Although Israeli law grants equal civil rights to all citizens regardless of religion and ethnicity, it gives preferential treatment to Jews.

QUESTION: 10

The '' Hindutva'' is advocated by the

Solution:

The '' Hindutva'' is advocated by the Bhartiya Janata Party (BJP).

Similar Content

Related tests