Test: Separation Of Solid Mixtures


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Separation Of Solid Mixtures


Description
This mock test of Test: Separation Of Solid Mixtures for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Separation Of Solid Mixtures (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Separation Of Solid Mixtures quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Separation Of Solid Mixtures exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Separation Of Solid Mixtures extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following apparatus is not required in sublimation?

Solution:

The condenser is not required in sublimation. Because there is no need for condensing. Sublimation means changing solid into Gas. So there is no need for Condenser.

QUESTION: 2

During sublimation of ammonium chloride, pure ammonium chloride gets:

Solution:

Ammonium chloride changes into vapours and get deposited on the cooler parts of the funnel.

QUESTION: 3

Which of the following substances will not dissolve in water?

Solution:

A molecule of carbon dioxide has a slight negative charge near the oxygen and a slight positive charge near the carbon. CO2 is soluble because water molecules are attracted to these polar areas. The bond between carbon and oxygen is not as polar as the bond between hydrogen and oxygen, but it is polar enough that carbon dioxide can dissolve in water.

QUESTION: 4

The process by which we can separate iron filings and carbon is:

Solution:

 

Iron is attracted by a magnet. This property of iron is used to separate it from a mixture of iron and carbon.

QUESTION: 5

Which solvent can be used to obtain sodium chloride from a mixture of sodium chloride and sulphur without using water?

Solution:

Carbon disulphide is a suitable solvent for sulphur. Sodium chloride remains undissolved and can be separated by filtration process.

QUESTION: 6

Which of the following method can be used to separate a mixture of camphor and sugar?

Solution:

Sublimation is the process which is used to separate the mixture of camphor and salt. Camphor gets directly converted to its gaseous state, leaving the salt behind.

QUESTION: 7

How can we separate a mixture of sulphur and sugar?

Solution:

Sulphur dissolves in carbon disulphide whereas sugar remains undissolved. Hence, a mixture of sulphur and sugar can be separated using carbon disulphide as solvent.

QUESTION: 8

What will you observe when a mixture of iodine and salt is heated in a china dish?

Solution:

Iodine sublimes on heating and salt will be left behind in the china dish. 

QUESTION: 9

Which one of the following scrap metals cannot be separated by magnetic separation?

Solution:

Chromium does not have magnetic properties so it cannot be separated by magnetic separation.

QUESTION: 10

Which of the following method is used to separate a mixture of iron nails and sodium chloride?

Solution:

Magnetic separation is a process in which magnetically susceptible material is extracted from a mixture using a magnetic force. This separation technique can be useful in mining iron as it is attracted to a magnet.

Related tests