Test: Separation Of Soluble Solid


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Separation Of Soluble Solid


Description
This mock test of Test: Separation Of Soluble Solid for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Separation Of Soluble Solid (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Separation Of Soluble Solid quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Separation Of Soluble Solid exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Separation Of Soluble Solid extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the basic principle behind simple distillation process?

Solution:

Fractional distillation is the method used for the separation of components of a mixture containing two miscible liquids that boil without decomposition and have sufficient difference in their boiling points.

Two conditions essential for using this method are:

1) Two liquids must be miscible that is they totally mix with each other.

2) The difference between the boiling points of the liquids should be greater than 25K.

QUESTION: 2

Which technique is used to separate drugs from blood?

Solution:

Chromatography is the method used to separate drugs from the blood. Chromatography is a technique used to separate components in a mixture on the basis of them being mixed as mobile phase i.e. liquid or gas and stationary phase i.e. solid or liquid.

QUESTION: 3

Which of the following statement is true about evaporation?

Solution:

Evaporation:  Evaporation is the process of vaporizing the solvent to obtain the solute. Evaporation is used to separate a mixture containing a non-volatile, soluble solid from its volatile, liquid solvent. 
For example :- We can separate salt from a solution by evaporating the water from the solution.

QUESTION: 4

Which one of the following laboratory apparatus is not used in the process of evaporation?

Solution:

Funnel because in funnel there is no use of heat and evaporation cause by heating and other are resistant to heating while funnel is not registered to heating.

QUESTION: 5

What precaution should be taken while separating the coloured components of ink?

Solution:

The blue ink (or black ink) used; in fountain pens is a liquid mixture. It is a mixture of a dye in water. This dye is the colored component of the ink (which gives it a blue or black color). We can separate the colored component of ink (or dye from ink) by the process of evaporation.

Precaution that should be taken is that ink should not be heated directly as it is decomposed by the high temperature, so we use a water bath for evaporating ink.

QUESTION: 6

During crystallisation, the clear solution obtained after filtration is heated till:

Solution:
QUESTION: 7

Which of the following from a laboratory is used for chromatographic technique?

Solution:

Filter paper is a semi-permeable paper barrier placed perpendicular to a liquid or air flow. It is used to separate fine substances from liquids or air. It is used in science labs to remove solids from liquids.

QUESTION: 8

Which of the following components does not get separated by chromatographic technique?

Solution:

Chromatography is the technique used for the separation of those solutes that dissolve in the same solvent.

QUESTION: 9

In a chromatographic technique, a sample whose components needs to be separated is placed:

Solution:

A small verti-cal opening (2-3 cm) should be left in the filter paper so the development can be observed. 

QUESTION: 10

Which one of the following statement is incorrect regarding different separation techniques?

Solution:

Evaporation is used to separate salt from seawater.

Related tests