Test: Separation Of Substances - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Separation Of Substances - 1


Description
This mock test of Test: Separation Of Substances - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Separation Of Substances - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Separation Of Substances - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Separation Of Substances - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Separation Of Substances - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The method of separation used to separate stones from rice is

Solution:

The method of separation used to separate stone from rice is hand picking.

QUESTION: 2

The separation of grains from husk is done by the process of

Solution:

Winnowing is the method in which heavier components of the mixture are separated from the lighter substances with the help of wind. This method is used for separating grains from husk after the process of threshing.

QUESTION: 3

Chalk powder suspension in water can be separated by

Solution:

Chalk powder is a carbonate compound, insoluble in water.
Because of this property of chalk powder, it is easy to separate it from water.
The mixture containing chalk powder and water is allowed to get filtered.
(Filter paper can be used for filtration)
After filtration, the retentate obtained is chalk and the filtrate obtained is water without chalk.
The retentate is allowed to get dried and hence, chalk is obtained in powder form.

QUESTION: 4

A solution of salt is a

Solution:

A homogeneous mixture is a mixture in which the composition is uniform throughout the mixture. The salt water is homogeneous because the dissolved salt is evenly distributed throughout the entire salt water sample.
Or
A solution of salt and water is a homogenous solution as no separate boundary is formed.

QUESTION: 5

The properties used to separate two solids from a mixture by winnowing is

Solution:

Difference in weight is the properties used to separate two solids from a mixture by winnowing.

QUESTION: 6

Most of the substance that see around us are

Solution:

Most of the substances that we see around us are mixture of two or more substances.

QUESTION: 7

Which of the following dissolve in water?

Solution:

Solids, liquids and gases all dissolves in water depending upon the type of the solute.

QUESTION: 8

The dust particles in the water can be helped to settle down faster by using

Solution:

Suspended particles in water can be settled down by using alum as dust particles in water settled faster.

QUESTION: 9

The process by which the unwanted solid particles are removed from the liquid is called

Solution:

The process by which the unwanted solid particles are removed from the liquid is called as filtration.

QUESTION: 10

Boiling point of pure water is

Solution:

Boiling point of pure water is 1000C. 

Related tests