Test: Separation Of Substances - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: Separation Of Substances - 3


Description
This mock test of Test: Separation Of Substances - 3 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Separation Of Substances - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Separation Of Substances - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Separation Of Substances - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Separation Of Substances - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

X is a separation technique based on the difference in weights of the solids in a solid-solid mixture. What is X?

Solution:

X is winnowing, a process which uses the difference in weights of solids in a solid- solid mixture for separating the components.

QUESTION: 2

What type of a substance is steel?

Solution:

Steel is uniform in its composition. Hence, it is a homogeneous mixture of solids.

QUESTION: 3

Vinegar is a solution of acetic acid in water. What kind of mixture is vinegar?

Solution:

Acetic acid and water are miscible liquids.

QUESTION: 4

Which of the following separation techniques is used for separating a mixture of two or more gases?

Solution:

Liquification involves condensation of gases. The gas which condenses first gets separated. In all the other options, atleast one of the constituents is a solid.

QUESTION: 5

Direction: The following flow chart which gives the techniques a student adopted to separate the constituents of a mixture. 

What could the mixture be?

Solution:

It is a mixture of chalk powder, sugar and water. The chalk powder gets separated from sugar water by filtration. Later, sugar from sugar water is separated by distillation.

QUESTION: 6

The following flow chart which gives the techniques a student adopted to separate the constituents of a mixture. 

What could R be?

Solution:

R should be a substance which is soluble in water i.e., sugar.

QUESTION: 7

The following flow chart which gives the techniques a student adopted to separate the constituents of a mixture. 

What is substance Q?

Solution:

Q should be a substance that is solid and insoluble in water i.e., chalk powder.

QUESTION: 8

How are grain seeds removed from their stalks?

Solution:

By threshing (i.e., beating the stalks on a slab) grain seeds are separated from their stalks.

QUESTION: 9

A compound has

Solution:

A compound is a pure substance containing only one kind of molecules.

QUESTION: 10

A Identify the mixture from the following.

Solution:

Air is mixture of many gases and water vapours. The components of air are not chemically combined with one another.

QUESTION: 11

Identify the compound from the following.

Solution:

A compound is a substance which contains only one type of molecules i.e. CO2

QUESTION: 12

Identify the element from the following.

Solution:

An element is a substance which is made up of only one type of atoms. Oxygen (O2) is diatomic in nature.

QUESTION: 13

Which of the following is an example of a solid-in-gas mixture?

Solution:

Minute solid particles float along with vapours (fumes) in the smoke. Hence, smoke is a solid-in-gas mixture.

QUESTION: 14

Which of the following does NOT belong to the group formed by the others?

Solution:

Water is a pure substance and all others are solid-in-solid and solid-in-liquid mixtures.

QUESTION: 15

A pure substance is made of

Solution:

A substance is pure if its composition is constant throughout and is made up of only one type of particles i.e. atoms or molecules

QUESTION: 16

Which of the following statements about a mixture is TRUE?

Solution:

In a mixture, the constituent substances are mixed only physically but not combined chemically. A mixture is not a pure substance as its constituents retain their properties. So, a mixture can be either homogeneous or heterogeneous.

QUESTION: 17

In a mixture, constituents exhibit

Solution:

The components of a mixture are not chemically bound. Therefore, they retain their individual properties.

QUESTION: 18

What is the process by which a gas changes into a liquid?

Solution:

When a gas changes into a liquid, the process is known as condensation.

QUESTION: 19

What kind of mixtures are alloys?

Solution:

A mixture of solid-in-solid is called an alloy.

QUESTION: 20

What kind of mixtures are aerated drinks?

Solution:

Aerated drinks are a mixture of carbon dioxide and water i.e. gas in liquid.

Related tests