Test: Sequences And Series - 1


10 Questions MCQ Test Quantitative Ability for SSC CHSL | Test: Sequences And Series - 1


Description
This mock test of Test: Sequences And Series - 1 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for SSC Test: Sequences And Series - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sequences And Series - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this Test: Sequences And Series - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sequences And Series - 1 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which number is wrong in the given series?
12439, 23549, 34659, 45769

Solution:

Here we need to find the wrong number in 12439, 23549, 34659, 45769
as we will add the digits of every number
12439 : 1+2+3+4+9 = 19
23549 : 2+3+5+4+9 = 23
34659 : 3+4+6+5+9 = 27
45769 : 4+5+7+6+9 = 31
As we can see that in every case the sum of digits of a number is a prime number except in case of 34659 and hence 34659 is the odd one out.

QUESTION: 2

Find the missing number :

2, 10, 20, 32, 46, ?

Solution:

let the missing number be y
10 – 2 = 8
20 – 10 = 10
32 – 20 = 12
46 – 32 = 14
as we can see that difference is getting increased by 2 and hence
y – 46 = 16
y = 62

QUESTION: 3

What will come in place of the question mark (?) in the series?
3, 8, 27, 112, (?), 3396

Solution:

Let the missing term be y
here the sequence is 3, 8, 27, 112, y, 3396
here the pattern is :
8 = 3 x 2 + 2
27 = 8 x 3 + 3
112 = 27 x 4 + 4
so from the highlighted pattern , we can say that
y = 112 x 5 + 5 = 565

QUESTION: 4

If 1 + 4=9, 2 + 8=18, 3+6 = 15 then 7 + 8 = ?

Solution:

Here we are given :
1 + 4=9
2 + 8=18
3+6 = 15
So if the number is , x + y then it is equal to [(x+y) + y]
here we need to calculate value of 7 + 8 = [(7 + 8) + 8] = 23

QUESTION: 5

Find the wrong number in the series from the given alternatives.
17, 36, 53, 68, 83, 92

Solution:

The terms in the series are 17 + (17+19) + (17+19+17) + (17+19+17+15) + ( 17+19+15+15) + (17+19+15+13+11) .
Each term adds the odd number which precedes the one added to the previous term, except for the fifth term.
The correct sequence would be 17,36,53,68,81,92.
Hence Option C is the correct answer.

QUESTION: 6

Find the wrong number in the series. 6, 9, 15, 22, 51, 99

Solution:

9 -6 =3
15 -9 =6
22 -15 =7
51 -22 =29
99 -51 =48
So Ignoring the difference between the terms where one of the terms is 22 all other differences are multiple of 3
So 22 is the wrong term and the correct series would have been
9 -6 = 3 x 1
15 -9 = 3 x 2
27 -15 = 3 x 4
51 -27 = 3 x 8
99 -51 = 3 x 16
So 22 is the wrong term.

QUESTION: 7

Find out the set of numbers amongst the four sets of numbers given in the
alternatives which is most like the set given in the question.
Given Set : (8, 56, 72)

Solution:

(8, 56, 72)
follows the pattern
(8 , 8 x 7 , 8 x 9 )
So (6. 42, 54) is similar to (8, 56, 72)
as it follows the pattern
(6 , 6 x 7 , 6 x 9 )

QUESTION: 8

Which of the given letter groups follows the same principle on which the numbers are arranged in the given number group ?
(5, 8, 13, 20, 29)

Solution:

The Series follows the pattern
5
5+3 =8
8+5 =13
13 +7 =20
20+9 = 29
So the option representing the correct letter group must follow the same pattern
So the letter series is
A
A+3 = D
D +5 =I
I +7 = P
P + 9 =Y
So the letter series is ADIPY

QUESTION: 9

Find out the wrong number in the sequence
102, 101, 98, 93, 86, 74, 66, 53

Solution:

The Series follows pattern
102
102 -1 =101
101 -3 =98
98 -5 =93
93 -7 =86
Since 1,3,5 and 7 are subtracted in order to get the next term
So 7 +2 =9
should be subtracted in order to get next term
So next term should be
86 -9 =77
77 -11 =66
66-13 =53
So option C is correct.

QUESTION: 10

Based on the given data, estimate the number of ‘Television buyers’ for the year 1990.
1982 1984 1986 1988 1990
447 458 489 540 ?

Solution:

Number of television Buyers in 1982 = 447
Number of Television buyers in 1984 = 458 (447+11)
Number of Television buyers in 1986 = 489 (458+ 11 +20)
Number of Television buyers in 1988 = 540 (489 + 11 +20 +20 )
Number of Television buyers in 1990 = 611 (540 + 11 +20 +20 + 20 )

Related tests