Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1


Description
This mock test of Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In some plants anther and stigma mature at same time this condition is called?

Solution:

Anther produce male gametes and stigma receive the pollen grain for fertilisation during pollination. Both should mature at same time to ensure self-pollination.

QUESTION: 2

Which of the following plant contain unisexual flower?  

Solution:

The flower which contains either male or female reproductive part is called unisexual flower. Papaya plant produce either male or female flower in separate plants.

QUESTION: 3

During Hybridisation process anther of bisexual flower is removed before it dehisces is called?

Solution:

Hybridisation is the process to develop hybrid plants with desired traits. In bisexual flower, the stamen is removed with the help of forceps to avoid self-pollination. This method is called emasculation.

QUESTION: 4

Which of the following occupies central position in flower?

Solution:

Bisexual flower have four main parts. Pistil or carpel is located at center followed by stamen, carpel and sepals. Pistil contains stigma, style and ovary.

QUESTION: 5

Insect pollinated flowers are______.

Solution:

The flower in which pollen grain is transferred from anther to stigma of anther flower by insects are colorful to attract insects and contain nectar.

QUESTION: 6

What is the function of germ pore?

Solution:

Pollen grain is covered by two layers. The outer layer is called exine, made up of tough material. The inner layer is intine. There is a small opening in exine layer through which pollen grain germinate to form pollen tube.

QUESTION: 7

A typical angiosperm embryo sac at maturity is_______.

Solution:

Angiospermic embryo sac is 8-nucleate but 7-celled at maturity. This includes 3- celled egg Synergids, 3 antipodal cells and 2 polar nuclei.

QUESTION: 8

Inside the ovary the ovule is attached to placenta by means of- 

Solution:

Ovule/s are located inside the ovary. The point of attachment of ovule to ovary is called funicle. Funicle extends to hilum as stalk.

QUESTION: 9

The female gametophyte in angiosperm is :-   

Solution:

The female gametophyte in angiosperms is called Embryo sac. It contains egg apparatus, antipodal cells and polar nuclei. After fertilisation embryo sac changes into seed.

QUESTION: 10

In ovule, archesporial cell differentiates from nucellus:

Solution:

In ovule female gamete is formed at micropylar end and three antipodal cells at chalazal end. The two central nuclei are called polar bodies that fuse with one of male gamete to form endosperm.

QUESTION: 11

Maize is:

Solution:

Maize flower is pollinated by winds. The transfer of pollen grain from anther to stigma by wind is known as anemophilus.

QUESTION: 12

Which of the following plant is not pollinated by water?

Solution:

Lotus is an aquatic plant but the flower of lotus is outside and above the water surface. So, it cannot be pollinated by water. It is generally pollinated by insects.

QUESTION: 13

Entomophilous flower are pollinated by:-  

Solution:

The transfer of pollen grain from anther to stigma is called pollination. Pollination is caused by winds, insects, water and some other means. Insect pollinated flower are called Entomophilous flower.

QUESTION: 14

In most of angiosperms, pollen grains are shed at_______.

Solution:

About 60% of angiosperms, pollen grains are shed at two celled stage. The larger cell is called vegetative cell and the smaller one is called generative cell. Each generative cell produces two male gametes.

QUESTION: 15

The anther is a four sided structure consisting of four------------ located at the corner. 

Solution:

Anther is bilobed structure at the tips of stamen. Each lobe consists of two theca. Each theca change into microsporangium. Anther forms four sided structure having four microsporangia in which pollen grains are formed.

QUESTION: 16

In which of the following plants endosperm is completely used up by developing embryo?

Solution:

Endosperm is present around the growing embryo. It provides nutrition to the growing embryo. In leguminous plants, it is completely consumed by the embryo and nothing remains in seed as in pea.

QUESTION: 17

Endosperm type in which first division of primary endosperm nucleus and few subsequent division are not accompanied by wall formation is called?

Solution:

PEN (primary endosperm nucleus) divides into two nuclei and subsequent division of nucleus produce large number of nucleus without cell wall formation. These types of endosperm are called free nuclear type of endosperm.

QUESTION: 18

Number of nuclei participating in double fertilisation is?

Solution:

Double fertilisation involves fusion of one male gamete with egg during Syngamy and fusion of two polar nuclei with other male gametes. So, total 5 nuclei are involved in double fertilisation.

QUESTION: 19

The cotyledon of maize grain is technically called as?  

Solution:

Maize grain is monocotyledonous, having single cotyledon. This cotyledon is also called as scutellum.

QUESTION: 20

The portion of embryonic axis of monocots above the level of attachment of scutellum is called as? 

Solution:

The part of axis above the level of attachment of scutellum is called epicotyl. It has as shoot apex and few leaf primordia enclosed in a hollow foliar structure called coleoptile. Epiblast represents rudiments of second cotyledon.

QUESTION: 21

The fruits which develops without fertilization are called as?

Solution:

The seedless fruit develops without fertilisation by using some plant hormones. The fruit so formed are called parthenocarpic.

QUESTION: 22

Placenta is located inside the-------.

Solution:

Placenta is located inside the ovarian cavity. It help in transport of nutrient to megasporangium or ovule. Ovule is attached to placenta by means of stalk called funicle.

QUESTION: 23

Coconut fruit is dispersed by------

Solution:

Coconut is generally grown near water bodies. The seeds of coconut fall in water and float to different places that dispersed the seed.

QUESTION: 24

Which of the following is an example of false fruit?

Solution:

True Fruit

A true fruit is one that develops only from the ovary. Examples are Mango, Coconut, Zizyphus etc.

False Fruit or Pseudocarp

In some fruits, it is not the ovary that forms the fruit. In fact, some other parts of the flower, like thalamus, inflorescence, calyx are modified to become a part of the fruit. These types of fruit are called false fruits. Examples are Apple, Strawberry etc.

QUESTION: 25

Study of fruits and their cultivation is known as---------.

Solution:

The study of fruits and their cultivation is known as pomology. This is one of the fasted growing fields of horticulture combined with genetically modified fruits.