Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 2


Description
This mock test of Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sexual Reproduction In Flowering Plants - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When there is no distinction of sepals and petals, the non-essential floral organs are collectively called? 

Solution:

In some flowers, there is no distinction of sepals and petals. In these flowers these non-essential organs are together called as perianth. The individual parts of perianth are called tepals.

QUESTION: 2

The thalamus is convex or conical; ovary develops at its tops while stamens, petals and sepals are borne successively below. This kind of floral arrangement is called?  

Solution:

In hypogynous flowers thalamus is convex or conical, ovary at the top and other floral organs below the ovary. Such flower are also called as ovary superior as in Mustard and Brinjal flowers.

QUESTION: 3

Aestivation is the ________.

Solution:

Aestivation is the arrangement of accessary floral organs in relation to one another in the bud condition. Activation may be open, valvate, twisted and imbricate.

QUESTION: 4

Actinomorphic flowers has
a. Radial symmetry
b. Often irregular
c. Two equal halves are produced only by one vertical division.  

Solution:

Actinomorphic flowers have radial symmetry. It is regular in arrangement and two equal halves are formed by any vertical division passing through the centre. Hence, only statement a is correct.

QUESTION: 5

Assertion: In epigynous flowers, other floral organs are borne above the level of ovary.

Reason: The ovary is inferior while other floral parts are superior.   

Solution:

In Epigynous flower, the other floral organs are borne at the top of the ovary and ovary is below. Hence they are called ovary inferior while other floral parts are superior to ovary.

QUESTION: 6

Identify “A” and “B” in the T.S of mature anther:

    

Solution:

The mature anther consists of four microsporangia which contain four layers. The inner most layer is called tapetum that provide nutrient to growing microspores and tissues inside it are called microspore mother cell that produce pollen grain.

QUESTION: 7

How many meiotic divisions are required to form 64 pollen grains? 

Solution:

Each microspore mother cell produces four pollen grains by reduction division. Hence to produce 64 pollen grains 16 meiotic or reduction division is required.

QUESTION: 8

Filiform apparatus present at micropylar part of the Synergids help in: 

Solution:

Filiform apparatus is finger-like projection attached with egg apparatus. This apparatus guide the pollen tube carrying male gametes for facilitating Syngamy.

QUESTION: 9

What happen to haploid megaspores formed by megaspore mother cell in an angiospermic plant? 

Solution:

Each Sporogenous cell under meiotic division to form tetrad of megaspores. The three megaspores degenerate and only one megaspore develops into embryo sac or female gametophyte.

QUESTION: 10

Assertion: The innermost layer of microsporangium is called tapetum.
Reason: Tapetum performs the function of protection and help in dehiscence of anther to release pollen grains.  

Solution:

Microsporangium is surrounded by four wall layers. The innermost layer is tapetum. Tapetum nourishes the developing pollens. The three outer walls provide protection and help in dehiscence of anther to release pollen grains.

QUESTION: 11

A bilobed dithecous anther had 50 microspore mother cells per microsporangium. How many male gametes this anther can produce?  

Solution:

Each microspore mother produces 4 pollen grains by reduction division. Bilobed dithecious have four microsporangium. Therefore, 50x4x4=800 male gametes are formed.

QUESTION: 12

Pollen grain of large number of species can be stored in:  

Solution:

Pollen grain consists of hard covering of exine but their viability may lost with time. For Hybridisation pollen grains are collected and stored in liquid nitrogen below -196 degree Celsius temperature.

QUESTION: 13

In nature, inbreeding and out breeding of plants is regulated by------?

Solution:

Inbreeding occurs in intraspecific flowers as contain same kinds of genetic materials. Outbreeding takes place between interspecific flowers having different kinds of genetic materials.

QUESTION: 14

Continued self-pollination results in inbreeding depression as they------?

Solution:

Self-pollination involves transfer of pollen grain from anther to stigma of same flower. The two fusing gametes are genetically similar to each other as they are produced by same plant. Continued self –pollination results into pure line and breeding depression.

QUESTION: 15

Abundant occurrence of fossilized pollen grain is due to resistant: 

Solution:

Large amount of fossilized pollen grain are found during excavation process of older parts due to tough covering of Sporopollenin that make the outer wall of pollen grain, exine. This substance cannot be hydrolyzed by any enzyme known.

QUESTION: 16

Which kind of embryo is shown in figure below?  

Solution:

The zygote divides mitotically many times to form large number of cells. These cells arrange into different shape. The most common embryo is Globular embryo.

QUESTION: 17

The cleavage of the zygote or earlier stage of its development into two or more units to form many embryo is called as?

Solution:

Zygote may divides into two or more parts to develop multiple embryos. The formation of more than one embryo inside the same ovule by cleavage is called cleavage polyembryony.

QUESTION: 18

If an endosperm cell of angiosperm contain 24 chromosome, the number of chromosome in each cell of root is?  

Solution:

Endosperm cells are triploid as they are formed by triple fission of two polar nuclei and one male gamete. So, haploid cell will contain 8 chromosomes only. Root cells are diploid. Hence root cell will contain 16 chromosomes.

QUESTION: 19

The meiocyte of an onion plant contains 32 chromosomes. Calculate the number of chromosomes found in its endosperm?

Solution:

The meiocytecell are diploid so, haploid cell will contain 16 chromosomes. The endosperm cell are formed by fusion of two polar nuclei and one male gametes so, endosperm cells are triploid that will contain 16x3= 48 chromosomes.

QUESTION: 20

Epiblast present in certain monocot embryo represents--------?

Solution:

Embryo of certain monocotyledonous seeds contain additional cotyledon besides one present in al monocots. This cotyledon represents the evolutionary stage of cotyledon formation from one to two.

QUESTION: 21

A typical angiospemic embryo sac is though 8 nucleate is 7-celled. 8 nuclei includes______.

Solution:

A typical angiospermic embryo sac contains 8 nuclei which includes 3 egg apparatus at micropylar end, 3 antipodal cells at chalazal ends and 2 polar nuclei at the centre of embryo sac.

QUESTION: 22

The major approach towards the crop improvement programme is______.

Solution:

Crop improvement programme is carried out to obtain crops with desired traits that may be more yields, resistance to disease, higher nutrient value etc. Two plants having desired traits are hybridized to obtain combination of desired traits.

QUESTION: 23

The correct order of stages of embryogeny in dicotyledonous embryo is:

Solution:

Embryogeny in dicotyledonous plants involves mitotic division of zygote to form proembryo, further division in proembryo results into globular embryo followed by heart-shaped embryo to mature embryo.

QUESTION: 24

In which of the following plants fruit contain larger number of seed?

Solution:

The number of ovule present in ovary determine the number of seeds produced inside the fruit. Mango and neem produce single seed in each fruit. Lemon contain a number of seeds but orchid contain many small size seeds.

QUESTION: 25

Dormancy is the____.

Solution:

Dormancy is the state of state of inactivity during which metabolic process slows down. Seed may remain viable to several months to years depending upon type of seeds and condition.