Test: Sexual Reproduction


10 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Sexual Reproduction


Description
Attempt Test: Sexual Reproduction | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Embryo sac is formed inside ______.

Solution:
  • Embryo sac is formed in the ovule by the process of megasporogenesis and megagametogenesis.
  • During megasporogenesis, a diploid megaspore mother cell undergoes meiosis to form four haploid megaspores.
  • Three of these megaspores degenerate and one remains functional. The functional megaspore then develops into embryo sac or the female gametophyte and this is known as megagametogenesis.
  • The functional megaspore nucleus undergoes 3 meiotic divisions without cell wall formation and this results in 8 nuclei which get organized into egg apparatus, antipodal cells and the central cell. This forms a 7-celled but 8-nucleate structure which is the female gametophyte or embryo sac.

Thus, the embryo sac occurs in the ovule.
So, the correct answer is B.

Embryo Sac:

QUESTION: 2

Period of pregnancy is called ______.

Solution:

Pregnancy, also known as gravidity or gestation. The pregnancy period is classified into three Trimesters.

They are as follows:

  • First Trimester (0 to 13 Weeks).
  • Second Trimester (14 to 26 Weeks) is often called the "golden period" because many of the unpleasant effects of early pregnancy disappear.
  • Third Trimester (27 to 40 Weeks).

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 3

Menstrual cycle is completed in:

Solution:
  • The average length of the menstrual cycle is 28–29 days, but this can vary between women and from one cycle to the next.
  • The length of your menstrual cycle is calculated from the first day of your period to the day before your next period starts.

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 4

The most critical event in sexual reproduction is:

Solution:
  • The most important event of sexual reproduction is fusion of gametes, called as fertilisation or syngamy.
  • This process results in the formation of a zygote. If the zygote is not formed then the next generation of organisms are not produced.

  Hence, the correct option is D.

QUESTION: 5

Which of the following is a hermaphrodite?

Solution:
  • Hermaphrodites are those organisms in which both the sex organs are present. The cockroach, ant and termite are monosexual. The male and female reproductive organs are present in different individuals. Whereas in the case of earthworm, the testis and ovaries are present in the same individual and is referred to as a hermaphrodite.
  • Hermaphroditism is also found in some fish species and to a lesser degree in other vertebrates. Most plants are also hermaphrodites.

   Hence, the correct option is B.

QUESTION: 6

In males, urethra carries ______.

Solution:
  • The urethra is the tube that carries urine from the bladder to outside of the body.
  • In males, it has the additional function of ejaculating semen when the man reaches orgasm.
  • When the penis is erect during sex, the flow of urine is blocked from the urethra, allowing only semen to be ejaculated at orgasm.

Therefore, Option D is the correct answer.
Overview of the Male Anatomy | Johns Hopkins Medicine

QUESTION: 7

With respect to organisms exhibiting internal fertilization, organisms exhibiting external fertilization show:

Solution:
  • Synchrony between sexes ensures that gametes are released at the nearly same time in the external medium. While a large number of gametes are released so that even if a large number of them are destroyed, few of them remain viable for fertilisation. 
  • Both of these measures are evolved to increase the chances of fertilisation.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 8

External fertilisation occurs in the majority of ______.

Solution:
  • External fertilization occurs mostly in wet environments and requires both the male and the female to release their gametes into their surroundings (usually water).
  • An advantage of external fertilization is that it results in the production of a large number of offspring.
  • One disadvantage is that environmental hazards such as predators greatly reduce the chance of surviving into adulthood.
  • Amphibians and fish, aquatic algae are examples of animals that reproduce this way.

So, the correct option is 'algae'.

QUESTION: 9

What are the 3 phases in a life cycle (in order)?

Solution:

There are 3 phases in a life cycle:

  1. Juvenile phase/ vegetative phase: Period from birth to maturation of reproductive systems.
  2. Reproductive Phase: Period when the reproductive systems have matured and ready to produce offspring.
  3. Senescence: Period when the organism starts growing old and starts degrading.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 10

The product of sexual reproduction generally generates______.

Solution:
  • Sexual reproduction leads to new genetic combination leading to variation in new products.
  • The longer viability of seeds, prolonged dormancy and large biomass are not related to sexual reproduction.

Hence, the correct option is B.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code