Test: Sexually Transmitted Diseases & Infertility


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Sexually Transmitted Diseases & Infertility


Description
This mock test of Test: Sexually Transmitted Diseases & Infertility for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Sexually Transmitted Diseases & Infertility (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sexually Transmitted Diseases & Infertility quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Sexually Transmitted Diseases & Infertility exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sexually Transmitted Diseases & Infertility extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

HIV is classified as a retrovirus because its genetic information is carried in

Solution:

Retrovirus is a rna virus which can integrate a dna of its genome into the host by reverse trancription process. Hence it carries the name retrovirus as it has reverse transcriptase enzyme which can make a dna copy of a rna molecule.

QUESTION: 2

The test-tube baby programme employs which one of the following techniques?

Solution:

The test-tube baby programme employs the technique of in vitro fertilisation (IVF) and zygote intrafallopian transfer (ZIFT) technique. ZIFT is a method used to treat infertility, in which an egg fertilized in vitro (outside the body) is placed into a woman's fallopian tube (oviduct). It is an assisted reproductive procedure similar to IVF and embryo transfer, the difference being that zygote or proembryo is transferred into the fallopian tube, instead of the uterus. Because the fertilized egg (zygote) is directly transferred into the tubes, the procedure is also referred to as tubal embryo transfer.

QUESTION: 3

Which of the following is a technique of direct introduction of gametes into the oviduct?

Solution:

The technique of direct introduction of gametes into oviduct is called GIFT (gamete intrafallopian transfer).

QUESTION: 4

It is a disease which mainly affects the mucous membrane of the urinogenital tract. In males, a burning sensation is felt on passing urine after a yellow discharge occurs; this is accompanied by fever, headache and the feeling of illness. Its name is

Solution:

Gonorrhea, also spelled gonorrhoea, is a sexually transmitted infection (STI) caused by the bacterium Neisseria gonorrhoeae.Many people have no symptoms.Men may have burning with urination, discharge from the penis, or testicular pain. Women may have burning with urination, vaginal discharge, vaginal bleeding between periods, or pelvic pain Complications in women include pelvic inflammatory disease and in men include inflammation of the epididymis.If untreated, gonorrhea can spread to joints or heart valves.

QUESTION: 5

Which of the following is a STD?

Solution:

Trichomoniasis (or “trich”) is a very common sexually transmitted disease (STD). It is caused by infection with a protozoan parasite called Trichomonas vaginalis. Although symptoms of the disease vary, most people who have the parasite cannot tell they are infected.

QUESTION: 6

A test-tube baby means a baby born when

Solution:

In this technique the ovum taken from donor female and sperm from male is taken and fertilised in test tube medium to form zygote and then zygote transferred to fallopian tube.

QUESTION: 7

The technique involving the transfer of ovum of a donor female into the fallopian tube of a recipient female is called

Solution:

Gamete Intrafallopian transfer (GIFT):

It is a technique that involves the transfer of gamete (ovum) from a donor into the fallopian tube of the recipient female who is unable to produce eggs, but has the ability to conceive and can provide right conditions for the development of an embryo.

QUESTION: 8

Which one of the following groups includes sexually transmitted diseases?

Solution:

Sexually transmitted infections  are some of the most preventable infections in the world. Nearly half of all STIs occur in people younger than 25 years old when sexual activity is high. Transmission of STI to others is more likely if the person has more than one sex partner or does not use condoms or fails to use it correctly (1, 2, 8). Many people may not show any signs and symptoms of STIs, yet they are able to spread infection to their partners. There are at least 20 different STIs. Some of the most common STIs include chlamydia, genital herpes, gonorrhea, hepatitis B, syphilis, trichomoniasis, hepatitis C virus and human immunodeficiency virus , which causes AIDS . Having other STIs, such as genital herpes, can increase the risk of HIV.

QUESTION: 9

From the sexually transmitted diseases mentioned below, identify the one which does not specifically affect the sex organs:

Solution:

Syphilis, gonorrhoea and genital warts as STD caused by Treponemapallidum ,Neisseria gonorrhoeae and human papilloma virus. These pathogens directly infectand damage sex organs causing ichting fluid discharge, slight pain and swelling of genitalia. AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) is a set of symptoms caused by HIVvirus in humans. It is transmitted through sexual contacts from infected to healthy person. The HIV virus does not directly affect sex organs as such but produce other set of symptoms in the body of infected person. 

QUESTION: 10

In the IVF technique, the fusion of ovum and sperm occurs in

Solution:

IVF refers to the fusion of an egg and a sperm outside the woman's body i.e. in the laboratory. The fertilize dovum or egg is then allowed to grow for some time in a special culture medium, before being implanted in the womb of the woman who is to undergo the pregnancy.