Test: Shear Strength Of Cohesive Soil


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Shear Strength Of Cohesive Soil


Description
This mock test of Test: Shear Strength Of Cohesive Soil for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Shear Strength Of Cohesive Soil (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Shear Strength Of Cohesive Soil quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Shear Strength Of Cohesive Soil exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Shear Strength Of Cohesive Soil extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The un-drained test is carried out on sample of clay, silt, and peat to determine_____________

Solution:

The un-drained test is carried out on undisturbed sample of clay, silt and peat to determine the strength of the natural ground and also carried out on remoulded samples of clay to measure it its sensitivity.

QUESTION: 2

In an un-drained test on saturated clays, both σ1’ and σ3’ is independent of____________

Solution:

In an un-drained test on saturated clays (B=1), both the major principal effective stress σ1’ and the minor principal effective stress σ3’ are independent of magnitude of cell pressure applied.

QUESTION: 3

The consolidated-un drained test can be performed in___________methods.

Solution:

The consolidated-undrained tests are performed by two methods: i) the remoulded specimens are sheared under a cell pressure ii) the moulded specimens are consolidated under the same cell pressure and sheared with different cell pressure.

QUESTION: 4

Which of the following cannot be obtained by using un-drained test?

Solution:

Since only one Mohr circle in terms of effective stresses, is obtained from all un-drained tests, effective stress failure envelope cannot be obtained from this test.

QUESTION: 5

The change in the pore pressure during an un-drained shear can be explained by___________

Solution:

 The change in the pore pressure due to change in the applied stress, during an un-drained, any be explained in terms of empirical coefficients called pore pressure parameters.

QUESTION: 6

Factor affecting pore pressure parameters is___________

Solution:

Type of shear, sample disturbance, and environment during shear such as temperature and nature of the fluid are the factors that affect pore pressure parameter.

QUESTION: 7

The value of pore pressure parameter, at failure for saturated clay is__________

Solution:

The approximate value of pore pressure parameter at failure for very loose, fine saturated sand, saturated clays is 2 to 3.

QUESTION: 8

Negative pore pressure in clay or sand is developed due to__________

Solution:

A negative pore pressure is developed when we apply load on a sample of clay or sand because both sand and clay tends to expand on loading.

QUESTION: 9

If the pore pressure is measured during un-drained stage of the test, the result can be expressed in terms of__________

Solution:

Both effective parameters C’ and φ’ can be expressed when pore pressure is measured during un-drained stage of the test.

QUESTION: 10

The equation for the unconsolidated un drainage strength of clay is__________

Solution:

The equation for consolidated undrained strength of the preconsolidated clay in terms of total stress can be approximately expressed as τf = ccu + σ tan φcu where, σ is the normal pressure.

Similar Content

Related tests

  • Shear