Test: Signal Classification


10 Questions MCQ Test Digital Signal Processing | Test: Signal Classification


Description
This mock test of Test: Signal Classification for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Signal Classification (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Signal Classification quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Signal Classification exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Signal Classification extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Which of the following is done to convert a continuous time signal into discrete time signal?

Solution:

Explanation: A discrete time signal can be obtained from a continuous time signal by replacing t by nT, where T is the reciprocal of the sampling rate or time interval between the adjacent values. This procedure is known as sampling.

QUESTION: 2

 The deflection voltage of an oscilloscope is a ‘deterministic’ signal. True or False? 

Solution:

Explanation: The behavior of the signal is known and can be represented by a saw tooth wave form. So, the signal is deterministic.

QUESTION: 3

The even part of a signal x(t) is:

Solution:

Explanation: Let x(t)=xe(t)+xo(t)
=>x(-t)=xe(-t)-xo(-t)
By adding the above two equations, we get
xe(t)=(1/2)*(x(t)+x(-t)).

QUESTION: 4

 Which of the following is the odd component of the signal x(t)=e(jt)?

Solution:

Explanation: Let x(t)=e(jt)
Now, xo(t)=(1/2)*(x(t)-x(-t))
=(1/2)*(e(jt) – e(-jt))
=(1/2)*(cost+jsint-cost+jsint)
=(1/2)*(2jsint)
=j*sint.

QUESTION: 5

For a continuous time signal x(t) to be periodic with a period T, then x(t+mT) should be equal to:

Solution:

Explanation: If a signal x(t) is said to be periodic with period T, then x(t+mT)=x(t) for all t and any integer m.

QUESTION: 6

Let x1(t) and x2(t) be periodic signals with fundamental periods T1 and T2 respectively. Which of the following must be a rational number for x(t)=x1(t)+x2(t) to be periodic? 

Solution:

Explanation: Let T be the period of the signal x(t)
=>x(t+T)=x1(t+mT1)+x2(t+nT2)
Thus, we must have
mT1=nT2=T
=>(T1/T2)=(k/m)= a rational number.

QUESTION: 7

 Let x1(t) and x2(t) be periodic signals with fundamental periods T1 and T2 respectively. Then the fundamental period of x(t)=x1(t)+x2(t) is: 

Solution:

Explanation: For the sum of x1(t) and x2(t) to be periodic the ratio of their periods should be a rational number, then the fundamental period is the LCM of T1 and T2.

QUESTION: 8

All energy signals will have an average power of:

Solution:

Explanation: For any energy signal, the average power should be equal to 0 i.e., P=0.

QUESTION: 9

x(t) or x(n) is defined to be an energy signal, if and only if the total energy content of the signal is a:

Solution:

Explanation: The energy signal should have total energy value that lies between 0 and infinity.

QUESTION: 10

What is the period of cos2t+sin3t?

Solution:

Explanation: Period of cos2t=(2*pi)/2=pi
Period of sin3t=(2*pi)/3
LCM of pi and (2*pi)/3 is 2*pi.

Related tests