Test: Significant Figures And Dimensions


20 Questions MCQ Test Physics Class 11 | Test: Significant Figures And Dimensions


Description
This mock test of Test: Significant Figures And Dimensions for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Significant Figures And Dimensions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Significant Figures And Dimensions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Significant Figures And Dimensions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Significant Figures And Dimensions extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Two gold pieces, each of mass 0.035g, are placed in a box of mass 2.3 g. The total mass of the box with gold piece is 

Solution:

Correct Answer :- B

Explanation : Mass of Gold pieces = 2× 0.035 = 0.070g

Mass of box = 2.3 g

Total mass of box with gold pieces = 0.070 + 2.3

= 2.370g

now, since the answer should be in 2 significant digits,

therefore The required answer will be 2.4g

QUESTION: 2

Dimensions cannot be used to

Solution:

Dimensional analysis can be done for deducing relations among interdependent physical quantities but dimensionless constant cannot be determined by this method.

QUESTION: 3

Find the option with 3 significant figures.

Solution:

0.0268 have three significant figures where as 2.608 cm, 26.08 mm and 2.068 cm have four significant figures.

QUESTION: 4

Which of the following physical quantities has different dimensions?

Solution:

Dimension of work and energy are same i.e. [ML²T⁻²].
power = energy/time,
energy = power × time (in terms of hour instead of second),
energy = watt × hour,
= [ML²T⁻³] [T],
= [ML²T⁻²].
But, momentum(p) = mass × velocity,
p = [M] [LT⁻¹],
p = [MLT⁻¹].
Hence the Dimension of work, energy and watt hour are same i.e. [ML²T⁻²] but dimension of momentum is different ([MLT⁻¹]).

QUESTION: 5

If radian correction is not considered in specific heat measurement. The measured value of specific heat will be

Solution:

If radian correction is not considered in specific heat measurement. The measured value of specific heat will be. more than its actual value. 

QUESTION: 6

 What is the number of significant figures in 0.310×103 ?

Solution:

Number of significant figures are 3, because 103 is decimal multiplier

QUESTION: 7

The number of significant figures in the distance of one light year , 9.4605 × 1015 m is

Solution:

As the power of 10 is irrelevant in the determination of significant figures hence, the numbers of significant figures are 5.

QUESTION: 8

The numbers of significant figures in 1.84 x10-27 kg are:

Solution:

As the given number is itself written in the format of powers of ten, it is very obvious that all the non significant zeros are considered by the power of the and hence all the rest digits that are 3 in number are significant.

QUESTION: 9

The multiplication of 10.610 with 0.210 upto correct number of significant figure is

Solution:

The multiplication of the numbers 10.610×0.210=2.2281

Since, the numbers 10.610 and 0.210 have 5 and 3 significant digits, respectively. So, the final result must also have 3 significant digits.

The final answer is 2.23

QUESTION: 10

Numbers of significant figures in the volume of a cube of side 6.103 m are:

Solution:

 Answer :- b

Solution :- As per rule, zero between two non zero digits are significant.

The number of significant figure in length of the side is 4. So the calculated volume should be rounded off to 4 significant figures. Multiplying numbers does not increase significant figures.

QUESTION: 11

Magnitude of force F experienced by a certain object moving with speed v is given by F = Kv3, where K is a constant. The dimensions of K are

Solution:

QUESTION: 12

The order of magnitude of a number expressed in scientific notation is

Solution:

To convert a regular number to scientific notation, we first rewrite it as a decimal, then multiply it by a power of 10. There is an infinite number of ways to do this for any given number, but we always prefer the one that has only a single digit in front of the decimal point. 

QUESTION: 13

The numbers of significant figures in 9.1 x10-31 kg are:

Solution:

As the power of 10 is irrelevant to the determination of significant figures hence, the numbers of significant figures are 2 (9 and 1).

QUESTION: 14

Which of the quantity is dimensionless?

Solution:

Among all the given quantities, work force and area can be expressed as products of some quantities which have non zero dimension, but angle is defined as the ratio of arc length to radius which is hence dimensionless.

QUESTION: 15

Three students measured length of a needle with meter rod and recorded as :
(i) 0.2145m
(ii) 0.21m
(iii) 0.214m
Which one is correct record?

Solution:

Correct Answer :- C

Explanation : the more significant numbers in a measurement the more correct it is.so A have 4 significant figures

QUESTION: 16

After decimal point, number is less than 5 which is to be neglected,then retained number

Solution:

In rounding off numbers, the last figure kept should be unchanged if the first figure dropped is less than 5.
For example, if only one decimal is to be kept, then 6.422 becomes 6.4.
 

QUESTION: 17

Mary bought a tank whose dimensions are 5.6cm, 8.2cm and 12.8 cm. The volume of water (in cm³) that can be stored in tank (correct up to four significant figures) is

Solution:
QUESTION: 18

Three physical quantity having dimensions [ML-1T-2] are.

Solution:

Pressure = Force/Area = ML1T-2/ L2 = [M L-1 T-2]

Stress = Force/Area   = ML1T-2/ L2 = [ML-1T-2]

Coefficient of elasticity = Stress/strain = [ML-1T-2]

QUESTION: 19

Find the option with 5 significant figures

Solution:

For the a and c we only have 4 significant figures in the number, while in option b we have only three as zeros before the non zero digits are also counted insignificant. While the number in option d has 5 significant figures.

QUESTION: 20

A dimensionless quantity

Solution:

A dimensionless quantity has no dimensions but it may or may not have units. Two very common examples of dimensionless quantities are refractive index which does not have any units and angle which has units (degrees, radians).