Test: Single Cell Protein And Tissue Culture


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Single Cell Protein And Tissue Culture


Description
This mock test of Test: Single Cell Protein And Tissue Culture for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Single Cell Protein And Tissue Culture (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Single Cell Protein And Tissue Culture quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Single Cell Protein And Tissue Culture exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Single Cell Protein And Tissue Culture extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The production of new characteristics by introducing new genes and altering the genome is called

Solution:

The production of new characteristics by introducing new genes and altering the genome is called Gene Manipulation.
Gene manipulation is also sometimes called genetic engineering. It is a general term for any method which manipulates genetic material. Gene manipulation includes gene splicing, use of recombinant DNA, forming of the monoclonal antibodies or PCR (polymerase chain reaction).

QUESTION: 2

Which of the following terms is used to describe the component isolated from a plant for in vitro culturing in the specific medium?

Solution:

Explant culture is an in-vitro technique to organotypically culture cells from a piece or pieces of tissue or organ removed from a plant or animal.

QUESTION: 3

To meet the demands of society, the in vitro production of a large number of plantlets in a short duration practised in the floriculture and horticulture industry is called

Solution:

Micropropagation is a type of vegetative propagation of plants in tissue culture. In this propagation the plantlets of plants growing in tissue culture in vitro condition and then growing them out.

QUESTION: 4

Protoplast is

Solution:

The term “protoplast” refer to the entire cell, excluding the cell wall: a plant, bacterial or fungal cell that had its cell wall completely or partially removed. A plant cell without a cell wall is Mycoplasma. It is an exception to the plant world.

QUESTION: 5

In a tissue culture medium, the embryoids formed from pollen grains is due to

Solution:

Cellular totipotency is the ability of a cell to grow whole plant or whole plant part from that particular cell only.

QUESTION: 6

An explant is a

Solution:

Plant tissue culture is the technique of maintaining and growing aseptically plant cells, tissues or organs on artificial medium in test tube under controlled environmental conditions. The part which is cultured is called explant, i.e., any part of a plant taken out and grown in a test tube, under sterile conditions in special nutrient media. Plant tissue culture relies on the fact that the plants have a capacity to generate a whole plant from any cell/explant (cellular totipotency). Single cells, plant cells without cell walls (protoplasts), pieces of leaves, stems or roots, embryo, anther can be used to generate a new plant.

QUESTION: 7

To obtain disease-free plants through tissue culture techniques, the best method is

Solution:

It is possible to produce disease-free plants through meristem culture because viruses move readily in the vascular system, which, in meristems, is absent. A high metabolite activity in the actively dividing meristematic cells does not allow virus replication and a high endogenous auxin level in shoot apices may inhibit virus multiplication

So, the correct answer is 'Meristem culture'

QUESTION: 8

The technique of obtaining a large number of plantlets by the tissue culture method is called

Solution:

Micropropagation, means rapid vegetative multiplication of valuable plant material for agriculture, horticulture and forestry. Propagation through tissue culture is called micropropagation.

QUESTION: 9

Somaclonal variation appears in plants

Solution:

Somaclonal variation is the variation seen in plants that have been produced by plant tissue culture. Chromosomal rearrangements are an important source of this variation. Somaclonal variation is not restricted to, but is particularly common in, plants regenerated from callus.

QUESTION: 10

Micropropagation is the

Solution:

Tissue culture is a technique of growing plant or animal cells, tissues or organs in a sterilized nutrient/ culture medium under controlled environmental conditions. Plant tissue culture specifically is also known as micropropagation because it involves rapid multiplication of small amount of plant material to produce more progeny.

Similar Content

Related tests