Test: Social & Cultural Awakening, Lower Caste, Trade Union & Peasants Movements - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Social & Cultural Awakening, Lower Caste, Trade Union & Peasants Movements - 1


Description
This mock test of Test: Social & Cultural Awakening, Lower Caste, Trade Union & Peasants Movements - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Social & Cultural Awakening, Lower Caste, Trade Union & Peasants Movements - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Social & Cultural Awakening, Lower Caste, Trade Union & Peasants Movements - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Social & Cultural Awakening, Lower Caste, Trade Union & Peasants Movements - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Social & Cultural Awakening, Lower Caste, Trade Union & Peasants Movements - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Raja Rammohan Roy died on 7th September 1833 at

Solution:
QUESTION: 2

Bengali intellectuals started a trend which was more modern than Rammohan Roy’s. Its leader was an Anglo Indian H.V. Derozio. This trend is known as

Solution:

The correct answer is A as young Anglo-Indian, Henry Vivian Derozio, who taught at the Hindu College ... emergence of a radical and intellectual trend among the youth in Bengal, which came to be known as the 'Young Bengal Movement'. ... David Hare, an associate of Ram Mohan Roy took keen interest in starting this college.

QUESTION: 3

Derozio taught at Hindu College from 1826 to 1831. He followed the most radical views of the time and drew his inspiration from

Solution:

Derozio was born in 1809 and taught at Hindu college from 1826 to 1831. Derozio followed the most radical views of the time drawing his inspiration from the great French revolution. He inspired the students to thinck rationally and freely, to question all authority, to love liberty, equality and freedom and to worship truth. Derozio’s followers were known as the Derozians and Yong Bengal. They were great patrots. Derozio was perhaps the first nationalist poet of modern India.

QUESTION: 4

The Derozians thought rationally, attacked old customs and loved liberty and equality. But they could not succeed in creating a movement because

Solution:
QUESTION: 5

The Derozians failed to take up the cause of

Solution:

The correct answer is A as The Derozians failed to take up the cause of
Peasants
 

QUESTION: 6

Who described the Derozians as “the pioneers of the modern civilization of Bengal, the conscript fathers of our race whose virtues will excite veneration and whose failings will be treated with gentlest consideration”?

Solution:
QUESTION: 7

When did Debendranath Tagore, father of Rabindranath Tagore, found the Tatua bodhini Subha to propagate Rammohan Roy’s ideas?

Solution:

The Tattwabodhinī Sabhā ("Truth Propagating/Searching Society") was a group started in Calcutta on 6 October 1839 as a splinter group of the Brahmo Samaj, reformers of Hinduism and Indian Society. The founding member was Debendranath Tagore, previously of the Brahmo Samaj, eldest son of influential entrepreneur Dwarkanath Tagore, and eventually father to renowned polymath Rabindranath Tagore.

QUESTION: 8

Which Independent thinker was not a member of a Tatvabodhini Sabha?

Solution:

Members of Tatvabodhini Sabha are:

  • Dayanand Sarswati.
  • Maharishi Devendranath Tagore.
  • Raja Ram Mohan Roy.
  • Jogesh Chandra Dutt.

So the correct answer is option (C).
 

QUESTION: 9

Debendranath Tagore reorganised the Brahmo Samaj and put new life into it in

Solution:

In 1839,     founded the Tatvbodhini Sabha to propagate Rammohan Roy’s ideas. In time it came to include most of the prominent followers and independent thinkers. The Tatvbodhini Sabha and its organ the Tatvbodhini Patrika promoted a systematic study of India’s past in the Bengali language. It also helped spread a rational outlook among the intellectuals of Bengal. In 1843, Debendranath Tagore reorganised the Brahmo Samaj and put new life into it.

QUESTION: 10

Which of the following were supported by the Tatvabodhini Sabha?

I. Widow remarriage and women’s education

II. Temperance

IlI. Abolition of polygamy

IV. Improvement of the ryot’s condition

Solution:

The Tatvabodhini Sabha.supported the following :

  • Widow remarriage and women’s education

  • Temperance

  • Abolition of polygamy

  • Improvement of the ryot’s condition

QUESTION: 11

 Pandit Ishwar Chandra Vidyasagar became the principal of the Sanskrit College in

Solution:
QUESTION: 12

What was introduced by Vidyasagar in the Sanskrit College to free Sanskrit studies from the harmful effects of self-imposed isolation?

Solution:
QUESTION: 13

Vidyasagar did a lot for women. Due to his efforts, the Hindu Widow Remarriage Act was passed in

Solution:
QUESTION: 14

The Bethune School was the outcome of the powerful movement for women’s education that arose in the 1840’s and 1850’s. Vidyasagar was Secretary to this school which was founded in Calcutta in

Solution:

The college was founded as the Calcutta Female School in 1849 by John Elliot Drinkwater Bethune, with the financial support of Dakshinaranjan Mukherjee. The Managing Committee of the school was then formed and Pandit Ishwarchandra Vidyasagar, the celebrated social reformer responsible for the eradication of the custom of Sati and a relentless supporter of women's emancipation was made the Secretary.
 

QUESTION: 15

The founders of the Paramhansa Mandali believed in one God and were primarily interested in breaking caste rules. At its meetings, members took food cooked by low caste people. This mandali was founded in 1849 in

Solution:

The correct option is Option A.
Paramahansa Mandali was a secret socio-religious group, established in 1849, in Bombay and is closely related to Manav Dharma Sabha which was found in 1844 in Surat. It was started by Durgaram Mehtaji, Dadoba Pandurang and a group of his friends. Dadoba Pandurang assumed leadership of this organisation after he left Manav Dharma Sabha. He outlined his principles in Dharma Vivechan in 1848 for Manav Dharma Sabha and "Paramhansik Bramhyadharma" for Paramahansa Mandali. It acted as a secret society and is believed that the revelation of its existence in 1860 hastened its demise.

QUESTION: 16

In 1849, many educated youngmen formed the Student’s Literary and Scientific Society, which had two branches, namely

Solution:
QUESTION: 17

Which of the following was a pioneer of the widow remarriage movement in Maharashtra?

Solution:

In 1851, Jotiba Phule and his wife started a girl’s school at Poona and soon many other schools came up. Among the active promoters of these schools were Jagannath Shankar Seth and Bhau Daji. Phule was also a pioneer of the widow remarriage movement in Maharashtra. Vishnu Shastri Pundit founded the Widow Remarriage Association in the 1850s.

QUESTION: 18

Which social reformer and his wife started a girl’s school at Poona in 1851?

Solution:
QUESTION: 19

Who founded the Widow Remarriage Association in the 1850’s?

Solution:

The correct answer is C as The founder of the Widow Remarriage Association in the 19th century was Vishnu Shastri Pandit. He was an active social reformer who founded this association called the Punar Vivah Jak Mandal in the 1850s. The main aim of the association was to encourage widows to get remarried.

QUESTION: 20

Who started the Satya Prakash in Gujarati in 1852 to advocate widow remarriage

Solution:

Born to a family belonging to the Kapol Caste, a trading caste of western India, Karsandas Mulji was repudiated by his family because of his views on widow remarriage. He became a vernacular schoolmaster and started Satyaprakash, a weekly in Gujarati, in which he attacked what he perceived to be the immoralities of the Maharajas or hereditary high priests of the Pushtimarg Vaishnavism, to which the Bhatias belonged.

QUESTION: 21

Which of the following advocated the reorganisation of Indian society on rational principles and modern humanistic and secular values ?

Solution:

The correct option is A.
Deshmukh advocated the reorganization of Indian society on rational principles and modern humanistic and secular values.

QUESTION: 22

Who became famous by the pen-name of ‘Lokahitawadi’?

Solution:
QUESTION: 23

Which of the following was born in a low caste mali family and all his life carried on a campaign against upper caste domination and Brahmanical supremacy?

Solution:
QUESTION: 24

Which of the following was one of the founders of an association to reform the Zoroastrian religion and the Parsi Law Association which agitated for the grant of a legal status to women and for uniform law of inheritance and marriage for the Parsis?

Solution:

Dadabhahi Naoroji was another leading social reformer of Bombay. He was one of the founders of an association to reform the Zoroastrian religion and the Parsi Law Association which agitated for the grant of a legal status to women and for uniform laws of inheritance and marriage for the Parsis.

QUESTION: 25

J.S. Seth and Bhau Daji are best remembered for

Solution:
QUESTION: 26

Who established the Satya Shodak Samaj in 1873?

Solution:
QUESTION: 27

Who founded the Dinbandhu Sarvajanik Sabha in 1884?

Solution:
QUESTION: 28

The Act of 1860, which raised the age of consent for girls to ten, was passed due to the efforts of

Solution:
QUESTION: 29

The 19th century reawakening in India was generally confined to the

Solution:

A is the correct option.The 19th century awakening in India was on the handled by the very presence of the British rule in India which was confined to the Upper middle class.

QUESTION: 30

Who set up a madrasa at Calcutta in 1781 where Arabic and Persian were taught?

Solution: