Test: Social Responsibility Of Business - 1


10 Questions MCQ Test Business Studies (BST) Class 11 | Test: Social Responsibility Of Business - 1


Description
This mock test of Test: Social Responsibility Of Business - 1 for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Social Responsibility Of Business - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Social Responsibility Of Business - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Social Responsibility Of Business - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Social Responsibility Of Business - 1 extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Social responsibility is

Solution:

Social responsibility of business refers to its obligation to take those decisions and perform those actions which are desirable in terms of the objectives and values of our society.
Social responsibility is broader than legal responsibility of business. Legal responsibility may be fulfilled by mere compliance with the law. Social responsibility is more than that. Social responsibility involves an element of voluntary action on the part of business for the benefit of society.

QUESTION: 2

If business is to operate in a society which is full of diverse and complicated problems, it may have

Solution:

In this situation survival of business is endangered due to enormous social illnesses. A society with fewer problems provides better business environment for a firm.

QUESTION: 3

Business people have the skills to solve

Solution:

Environmental pollution, unsafe workplace, corruption in public institutions, and discriminatory practices in employment are some of the social problems which can be solved with the help of business people.

QUESTION: 4

That an enterprise must behave as a good citizen is an example of its responsibility towards

Solution:

A business enterprise must behave as a good citizen and act according to the well accepted values of the society following government regulations and protect the environment for the benefit of the community.

QUESTION: 5

Environmental protection can best be done by the efforts of

Solution:

Everything around us comes in Environment and its duty of everyone to conserve it before it is depleted. Therefore, efforts of Scientists, Government, Business people counts to conserve the environment.

QUESTION: 6

Carbon monoxide emitted by automobiles directly contributes to

Solution:

Carbon monoxide emitted by automobiles directly contributes to Air pollution. Carbon monoxide (CO) a colorless, odorless, tasteless, and toxic air pollutants produced in the incomplete combustion of carbon-containing fuels, such as gasoline, natural gas, oil, coal, and wood.

QUESTION: 7

Which of the following can explain the need for pollution control?

Solution:

An effective pollution control management system will always lead to cost saving because an improper system results into greater waste and higher cost for waste disposal.
Due to good pollution control management system there will be less pollution which will help in improving the environment quality hence reducing health hazards. Having a proper functioning pollution control system will reduce the risk of any legal action against the business therefore keeping the business out  of any liability.

QUESTION: 8

Which of the following is capable of doing maximum good to society?

Solution:

Good business ethics are capable of doing the maximum good to society. This is because business ethics refer to the moral values and principles that an enterprise needs to follow in order to work in the interest of society. Thus, as good business ethics are desirable from the viewpoint of society, they contribute towards societal welfare more than business success, law and regulations and professional management of an industry.

QUESTION: 9

Ethics is important for

Solution:

Ethics are necessary to top management, middle level managers and non-marginal employees because a business cannot discharge social responsibilities without ethical practices and good ethical practices also affects the decision making process in a company.

QUESTION: 10

 Which of the following alone can ensure effective ethics programme in a business enterprise?

Solution:

Involvement of employees in ethics programmes is essential as it is the employees at different levels who implement ethics policies to make ethical business a reality.