Test: Social Science - 1


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: Social Science - 1


Description
This mock test of Test: Social Science - 1 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: Social Science - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Social Science - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: Social Science - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Social Science - 1 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who gave the ‘Inquilab Zindabad’ slogan? 

Solution:

The famous slogan Inquilab Zindabad was given by Hasrat Mohani. This famous slogan inspired the activities of the Hindustan Socialist Republican Association particularly Ashfaqulla Khan, Bhagat Singh and Chandrashekhar Azad. 

QUESTION: 2

Who is known as the Father of ‘Indian Unrest’? 

Solution:

​Bal Gangadhar Tilak joined congress in 1890. Valentine Chirol called him “Father of Indian Unrest”, who first of all demanded complete “Swarajya”. 

QUESTION: 3

Historian Abul Fazal was killed by 

Solution:

Abu'l Fazl was assassinated while he was returning from the Deccan by Vir Singh Bundela between Sarai Vir and Antri in a plot contrived by Akbar's eldest son Prince Salim. 

QUESTION: 4

Which among the following was also known as Bandobast system? 

Solution:

Akbar introduced the Dahasala or Zabati system of land revenue collection in 1580-82 to alleviate the problems arising due to fixing prices every year and doing settlements of revenues of previous years.In this system, average produce of ten years was derived. One third of this average produce was fixed in Rupees per Bigha and fixed as share of the state (Mal). Rest two third share was left to the cultivators (Kharaj). 

QUESTION: 5

Who among the following Mughal ministers was the paymaster general as well? 

Solution:

During the effective rule of the Mughal Empire, the Diwan served as the chief revenue officer of a province. Diwan was a Mughal minister and paymaster general as well. 

QUESTION: 6

Angkor wat temple is located 

Solution:

​Angkor wat is a temple complex in Cambodia and the largest religious monument in the world, on a site measuring 162.6 hectares. It was originally constructed as a Hindu temple of god Vishnu for the Khmer Empire, gradually transforming into a Buddhist temple towards the end of the 12th century.

QUESTION: 7

The Gupta gold coins were known as 

Solution:

The abundance of gold coins from the Gupta era has led some scholars to regard this phenomenon as the 'rain of gold'. The Gupta gold coin is known as dinaras. 

QUESTION: 8

The first Gupta ruler to assume the title of ‘Param Bhagawata’ was 

Solution:

Chandragupta II (also known as Chandragupta Vikramaditya) was one of the most powerful emperors of the Gupta Empire in India. His rule spanned c. 380 – c. 415 CE during which the Gupta Empire reached its peak in Art, architecture, and sculpture flourished, and the cultural development of ancient India achieved new heights.He adopted title of ‘Param Bhagawata’.

QUESTION: 9

Who was elected as the permanent President of the Muslim League in 1908? 

Solution:

Sir Sultan Muhammad Shah (Aga Khan III) was appointed the first Honorary President of the Muslim League. The headquarters were established at Lucknow. 

QUESTION: 10

Which of the following leaders presided over the Congress Session at Calcutta in 1906? 

Solution:

In 1906, the session at Calcutta was presided by Dada Bhai Naoroji. The moderates chose Dada Bhai Naoroji to preside the Congress. Dada Bhai Naoroji, the Grand Oldman of India was respected by the moderates and extremists. 

QUESTION: 11

When was our National Anthem first sung and where : 

Solution:

It was first sung in Calcutta Session of the Indian National Congress on 27 December 1911. “Jana Gana Mana” was officially adopted by the Constituent Assembly as the Indian national anthem on 24 January 1950. 

QUESTION: 12

The revenue system initiated by Sher Shah influenced the revenue system of 

Solution:

​Sher Shah was the first Muslim ruler who got the whole of the land measured and fixed the land-tax on it on just and fair principles.The land of each peasant was measured first in “bighas” and then half of it was fixed as the land tax. The settlement made between the Govt. and the peasant in respect of the land revenue was always put in black and white. It influence the revenue system of Akbar. 

QUESTION: 13

The second Battle of Panipat was fought between Hemu and 

Solution:

​The Second Battle of Panipat was fought on November 5, 1556, between the forces of Hemu, the Hindu general and Chief Minister of Adil Shah Suri, and the army of the Mughal emperor Akbar. 

QUESTION: 14

Akbar’s guardian teacher was 

Solution:

​Bairam Khan also Bayram Khan was an important military commander, later commander-in-chief of the Mughal army, a powerful statesman and regent at the court of the Mughal emperors Humayun and Akbar. He was also guardian, chief mentor, adviser, teacher and the most trusted ally of Akbar. 

QUESTION: 15

Banabhatta, a great scholar, lived during the reign of 

Solution:

Baṇabhaṭṭa was a 7th-century Sanskrit prose writer and poet of India. He was the Asthana Kavi in the court of King Harsha Vardhana, who reigned c. 606–647 CE in north India. 

QUESTION: 16

Who wrote the biography of Harshavardhana? 

Solution:

Baṇabhaṭṭa was a 7th-century Sanskrit prose writer and poet of India. He was the Asthana Kavi in the court of King Harsha Vardhana. Bānabhata principal works include a biography of Harsha, the Harshacharita and Kadambari. 

QUESTION: 17

Where did Rigvedic Aryans live in India? 

Solution:

​The entire region including Afghanistan, Swat Valley, Punjab and Indo-Gangetic watershed has been referred in Rig-Veda once as the Sapta Sindhava or Sapta Sindhu. 

QUESTION: 18

Consider the following statements regarding Freedom Movement: 
I. The Congress was split into two factions as its Surat Session in 1907. 
II. Bal Gangadhar Tilak revived the festivals of Ganpati and Shivaji in Maharashtra to arouse a new spirit among the youth of the country. 
III. Aurobindo Ghosh was arrested in connection with Alipore bomb case. 
Which of these statements(s) is/are correct? 

Solution:

The Congress was split into two extremists and moderates in Surat Session in 1907. Bal Gangadhar Tilak revived the Ganpati Festival in 1892 and Shivaji festival in 1894 in Maharashtra to arouse a new spirit among the youth of the country. The British Government arrested Sri Aurobindo and many young revolutionaries in relation to Alipore bomb case in 1908. 

QUESTION: 19

Which one of the following pairs is not correctly matched? 

Solution:

Solution: On 12 December 1911, during the Delhi Durbar, George V, then Emperor of India, along with Queen Mary, his Consort, made the announcement that the capital to be shifted from Calcutta to Delhi.

QUESTION: 20

Who was the first editor of the Jugantar? 

Solution:

Jugantar was a Bengali revolutionary newspaper founded in 1906 in Calcutta by Barindra Kumar Ghosh, Abhinash Bhattacharya and Bhupendranath Dutt. A political weekly, it was founded in March 1906 and served as the propaganda organ for the nascent revolutionary organisation Anushilan Samiti that was taking shape in Bengal at the time. Bhupendranath Dutt served as the editor of the newspaper till his arrest in 1907. 

Related tests