Test: Social Science - 2


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: Social Science - 2


Description
This mock test of Test: Social Science - 2 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: Social Science - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Social Science - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: Social Science - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Social Science - 2 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which is the closest star to our solar system? 

Solution:

Alpha centauri is the closest star to our solar system. 

QUESTION: 2

Which planet is known as red planet? 

Solution:

Mars is known as Red planet.

QUESTION: 3

The number of biogeographical zones in India are - 

Solution:

Biogeographic classification of India is the division of India according to biogeographic characteristics. There are ten biogeographic zones in India. 

QUESTION: 4

Which city is located on the banks of the river Brahmaputra? 

Solution:

Dibrugarh is located on the banks of the river Brahmaputra. 

QUESTION: 5

Manas National Park is in which state? 

Solution:

Manas National park is situated in the foothills of Himalayas in Assam, India and was designated as a tiger reserve in 1973. 

QUESTION: 6

Marble is a metamorphic rock of _______. 

Solution:

Marble is a metamorphic rock formed when limestone is exposed to high temperatures and pressures. 

QUESTION: 7

On which planet would one witness sunrise in the west? 

Solution:

The direction of the sunrise depends upon the direction of the rotation of the earth on its axis. Any planet rotation on its axis from west to east will experience sunrise in the east and viceversa. Venus rotates on its axis from east to west and thus experiences sunrise in the west. 

QUESTION: 8

Which one of the following is not a metamorphic rock? 

Solution:

Conglomerate is not a metamorphic rock. Conglomerates are sedimentary rocks consisting of rounded fragments and are thus differentiated from breccias. 

QUESTION: 9

The largest delta of the world is 

Solution:

The Sunderban forest lies in the vast delta on the Bay of Bengal formed by the super confluence of the Padma, Brahmaputra and Meghna rivers across southern Bangladesh. 

QUESTION: 10

Which one of the following rivers of India does not make a delta? 

Solution:

The Narmada is a river in central India and the fifth longest river in the Indian subcontinent. It is the third longest river that flows entirely within India, after the Godavari and the Krishna. It does not form but form estuary. 

QUESTION: 11

The river also known as Tsangpo in Tibet is 

Solution:

About 1,800 miles (2,900 km) long, the Brahmaputra is an important river for irrigation and transportation.

QUESTION: 12

India is the largest producer and consumer of 

Solution:

India is the world's largest producer as well as consumer of pulses. In case of tea, largest producer is China.

QUESTION: 13

Black Forests are found in 

Solution:

The Black Forest is a large forested mountain range in the state of Baden-Württemberg in southwestern Germany. It is bounded by the Rhine valley to the west and south. 

QUESTION: 14

The oldest oil field in India is in 

Solution:

Digboi has the distinction of being India's oldest continuously producing oilfield. Digboi refinery, now a division of Indian Oil Corporation, had a capacity of about 0.65 MMTPA as of 2003. Digboi is now Headquarter of Assam Oil Division of Indian Oil Corporation Limited. 

QUESTION: 15

Which from the following is a landlocked sea? 

Solution:

Aral Sea is a landlocked sea lying between Kazakhstan and Uzbekistan in the middle of a semi-arid and desert region.

QUESTION: 16

The world’s largest island is 

Solution:

Greenland is the world's largest island covering 2,175,597 square kilometers.

QUESTION: 17

The largest freshwater lake by volume in the world is 

Solution:

​Lake Baikal is the largest freshwater lake in the world. 

QUESTION: 18

Which hill station’s name means ‘place of the thunderbolt’? 

Solution:

The name Darjeeling comes from the Tibetan words, Dorje (thunderbolt) and Ling (place or land), meaning the land of the thunderbolt. 

QUESTION: 19

The Victoria Falls are on the river 

Solution:

​Victoria Falls, or Mosi-oa-Tunya is a waterfall in southern Africa on the Zambezi River at the border between Zambia and Zimbabwe. 

QUESTION: 20

Mariana Trench is found in 

Solution:

The Mariana Trench or Marianas Trench is the deepest part of the world's oceans. It is located in the western Pacific Ocean, an average of 200 kilometres (124 mi) to the east of the Mariana Islands, in the Western Pacific East of Philippines.

Related tests