Test: Social Structure, Stratification And Social Processes


10 Questions MCQ Test Sociology Class 11 | Test: Social Structure, Stratification And Social Processes


Description
This mock test of Test: Social Structure, Stratification And Social Processes for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Social Structure, Stratification And Social Processes (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Social Structure, Stratification And Social Processes quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Social Structure, Stratification And Social Processes exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Social Structure, Stratification And Social Processes extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

‘Expansion of trade, division of labour, specialisation and rising productivity’ are the features of

Solution:

Capitalism increased the growth of individualism and the process of free competition for greater profit maximization.

QUESTION: 2

Unit of social structure is

Solution:

Social structure is a patterned way of all these parts or units.

QUESTION: 3

The term 'social structure' means that society

Solution:

Social structure is an abstract concept. It tells about the patterned way of society. In social structure different social institutions and social processes are included.

QUESTION: 4

According to Emile Durkheim, societies exert constraint over

Solution:

Durkheim in discussing about social facts elaborated the role of social structure in determining the actions of an individual as a member of society.

QUESTION: 5

With co-operation, conflict and competition are also the parts of

Solution:

Competition and conflict rises where surplus is produced and on that basis a gap forms between haves and haves not.

QUESTION: 6

The universal features of all societies are

Solution:

In every society of the world, these three processes are very common and therefore they are universal.

QUESTION: 7

The form of social cohesion that is based on division of labour is known as

Solution:

More division of labour is based on the specialisation of work and in that social cohesion is called as organic solidarity.

QUESTION: 8

The notion that ‘human beings have to cooperate to meet their basic needs, and to produce and reproduce themselves and their world’ was supported by

Solution:

Functionalist and Conflict approaches both supported the role of ‘co-operation’ in society though in different contexts.

QUESTION: 9

'The clash of interests' is known as

Solution:

The bases of conflict may be different. It may be class or caste conflict, race or gender conflict etc. Conflict is a social process.

QUESTION: 10

Admission procedures, codes of conduct, daily assemblies, annual functions and school anthems are the examples of

Solution:

Abovementioned pattern in schools are repeated and this repetition forms the structure of schools.