Test: Socialism In Europe And The Russian Revolution (Medium)


20 Questions MCQ Test | Test: Socialism In Europe And The Russian Revolution (Medium)


Description
This mock test of Test: Socialism In Europe And The Russian Revolution (Medium) for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Socialism In Europe And The Russian Revolution (Medium) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Socialism In Europe And The Russian Revolution (Medium) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Socialism In Europe And The Russian Revolution (Medium) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Socialism In Europe And The Russian Revolution (Medium) extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who led the Whites in the civil war?

Solution: Divided leadership. While the Bolsheviks had Lenin as their leader, no one person was in charge of the White forces. The Whites had several leaders - Yudenich, Kolchak, Daniken and Wrangel.

QUESTION: 2

In which year was Napoleon defeated?

Solution: The Battle of Waterloo, which took place in Belgium on June 18, 1815, marked the final defeat of Napoleon Bonaparte, who conquered much of Europe in the early 19th century. The Battle of Waterloo was fought during the Hundred Days of Napoleon's restoration, 3 miles south of Waterloo village, between Napoleon's 72,000 troops and the combined forces of the Duke of Wellington's allied army of 68,000 and about 45,000 Prussians, the main power of Gebhard Leberecht von Blucher's command.

QUESTION: 3

Which country declared war on Russia at the inception of World War One?

Solution: On July 26, 1914, Russian Emperor Nicolas II issued a manifesto announcing that in response to the Austria-Hungarian declaration of war against the Russian Empire, Russia would enter into battle against Austria-Hungary.

QUESTION: 4

Jadidists were ______ within the Russian empire.

Solution:

Jadidists were Muslim reformers within the Russian empire who wanted modernized Islam to lead their societies. They supported the liberals of Russia who campaigned against the autocracy of the Tsar and demanded a constitution during the 1905 revolution.

QUESTION: 5

In which year was Russia affected by a severe famine?

Solution: The Great Famine that ravaged Russia in 1921 and early 1922 was one of the worst human disasters of the 20th century. Triggered by natural causes but magnified by human policies and actions, this famine left millions of Russians malnourished, starving and at risk from epidemics sweeping the country.

QUESTION: 6

Which of these BEST describes the reason for the Russian Revolution of1905?

Solution: In December 1904, the liberals called for political reforms and a constitution. The Czar issued a manifesto which promised many demands; however, crucial needs weren't included. Many workers went to the Winter Palace to sign a petition upon many sympathy strikes, but the troops fired, causing about 1000 deaths. This was called Bloody Sunday, and it was the start of the Russia Revolution.

QUESTION: 7

The nuclear tests were banned between____________ to

Solution: In 1963, three (UK, US, Soviet Union) of the then four nuclear states and many non-nuclear states signed the Limited Test Ban Treaty, pledging to refrain from testing nuclear weapons in the atmosphere, underwater, or in outer space.

QUESTION: 8

The Bolsheviks brought in a policy known as__________ Communism.

Solution: During this period the Bolsheviks attempted to administrate Russia's economy purely by decree, a policy of the War Communism. Farmers and factory workers were ordered to produce, and food and goods were seized and issued by law.

QUESTION: 9

Which of the following reforms were introduced by Gorbachev in the USSR?

Solution: In March 1985, Mikhail Gorbachev became the General Secretary of the CPSU. Under him, a new group of officials and leaders started a process of changes in the politics and economy of the Soviet Union. They also tried to improve relationships with Western countries like the US.

QUESTION: 10

The October 1917 Revolution in Russia brought numerous changes. Which one of those are correctly mentioned below?

Solution: The main changes brought about by the Bolsheviks immediately after the October Revolution were (i)The Bolsheviks were opposed to private property. Therefore most industries and banks were nationalized. (ii) The land was declared social property and peasants were allowed to seize the land of the nobility.

QUESTION: 11

The Bolsheviks party was headed by

Solution: Bolsheviks, member of a wing of the Russian Social-Democratic Workers' Party, led by Lenin, seized control of the government in Russia (October 1917) and became the dominant political power. The group originated at the party's second congress (1903) when Lenin's followers, insisting that party membership be restricted to professional revolutionaries, won a temporary majority on the party's central committee and the editorial board newspaper Iskra. They assumed the name Bolsheviks and dubbed their opponents the Mensheviks ("Those of the Minority").

QUESTION: 12

What slogan did Lenin use after he arrived in Russia in April 1917?

Solution: Lenin used the slogan "All Power to the soviets!" to oppose Kerensky's Provisional Government. Based on the Bolshevik view of the state, the word soviet extended its meaning to any overarching body that obtained a group of soviets' authority.

QUESTION: 13

What per cent of the Russian empire's population earned their living from agriculture in the nineteenth century?

Solution: About 85 per cent of the Russian empire's population earned their living from agriculture. This proportion was higher than in most European countries.

QUESTION: 14

When did the most devastating famines occur in Soviet history?

Solution:

The Soviet famine of 1932–33 killed millions of people in the major grain-producing areas of the Soviet Union, including Ukraine, Northern Caucasus, Volga Region and Kazakhstan, the South Urals, and West Siberia.

QUESTION: 15

Which among the following is/are the main demands of workers during the revolt in St Petersburg?

Solution: On January 22, 1905, a group of workers led by the radical priest Georgy Apollonovich Gapon marched to the Czar's Winter Palace in St. Petersburg to make their demands. Their demands were

a. Improve the economy and decentralize decision-making

b. Abandon arms treaties with the United States and Western Europe

c. Tighten government controls over the communication media

d. Suppress the growing nationalist movement in Eastern Europe.

QUESTION: 16

Which among the following was the ruler of Russia during World War I?

Solution: Tsar Nicholas II ruled the Russian Empire as an absolute monarch. However, following the loss of the war with Japan in 1905, severe disturbances took place in St. Petersburg and Nicholas was persuaded to accept a reduction in his power.

QUESTION: 17

What were the pro-Tsarists called?

Solution: At the start of the 20th century in Russia, all the power was vested in the hands of a hereditary monarch called "Tsar". But when the Tsar regime was under attack, a pro- Tsarists group came into existence during the early years of the 1900s. They were called White' and controlled most of the Russian empire from 1918 to 1919.

QUESTION: 18

The Central powers during the First World War included countries like Germany, Turkey and

Solution: Germany and its allies were known as the Central Powers: Germany and Austria-Hungary, later joined by the Ottoman Empire (Turkey plus the Middle East) and Bulgaria.

QUESTION: 19

The most critical work of the Bolsheviks during the Civil War is

Solution: After forming their party in 1912, the Bolsheviks took power during the October Revolution in the Russian Republic in November 1917, overthrowing the Provisional Government of Alexander Kerensky, and became the only ruling party in subsequent Soviet Russia and its successor state, the Soviet Union.

QUESTION: 20

What is the term used when factories are taken away from private owners and run by the state?

Solution: Nationalization means when the factories are taken away from private owners and run by the state. The profits then belong to the state. All factories in Russia were nationalized as per the War Communism policies.