Test: Sociology And Society


10 Questions MCQ Test Sociology Class 11 | Test: Sociology And Society


Description
This mock test of Test: Sociology And Society for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Sociology And Society (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sociology And Society quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Sociology And Society exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sociology And Society extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A system of economic enterprise based on economic exchange is known as

Solution:

Capitalism was a new economic system which emerged from the Industrial revolution.

QUESTION: 2

History is the study of

Solution:

History as a subject focuses on the societies of the past.

QUESTION: 3

Slums in urban areas denote

Solution:

People in cities migrate from rural areas to urban areas in the search of jobs and poverty, which leads to formation of slum areas.

QUESTION: 4

Sociology focuses on

Solution:

The existence of a society is based on the interactions among members of society.

QUESTION: 5

Society is looked upon as

Solution:

Society is a complex whole of institutions, statuses and roles. All these parts have different functions.

QUESTION: 6

Sociology is the study of

Solution:

Sociology means the science of society. Human social behaviour is the base for the formation of a society.

QUESTION: 7

Classification of societies was based on

Solution:

A new era had begun after setting up of the industries in Europe, which led to the emergence of modern societies.

QUESTION: 8

One of the features of modern societies is

Solution:

Factory production denotes capitalist economy and growth of new cities.

QUESTION: 9

Questions on common sense knowledge lead to the

Solution:

Questions on beliefs inspire social research to find the reality.

QUESTION: 10

Social problems can be understood in the realm of

Solution:

Being science of society, sociology also deals with the social problems of society.

Related tests