Test: Soil - 1


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Soil - 1


Description
This mock test of Test: Soil - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Soil - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Soil - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Soil - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Soil - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one is not a natural force that causes weathering of rock?

Solution:

Weathering of rock takes place by action of wind, water and Glacier. Earthquake is not a natural force to cause weathering.

QUESTION: 2

Clay particles are of size

Solution:

The soils that contain particles of size less than 0.002mm are called clayey soil. It is most suitable for rice, wheat and gram.

QUESTION: 3

‘Khadar’ is another name of

Solution:

Alluvial soil is also called as Khadar in some part of India.

QUESTION: 4

Coffee cultivation is best suited in

Solution:

Coffee cultivation is best suited in laterite soil. Laterite soil is found in Assam and Kashmir valley.

QUESTION: 5

Collective name of layers of soil is

Solution:

The different layers of soil are together called soil profile. Soil profile has different layers having different sized particles.

QUESTION: 6

Alluvial soil is found in

Solution:

Alluvial soil is found in planes of north India that includes Bihar, Uttar Pradesh, Orissa and some part of Jharkhand.

QUESTION: 7

------------ are black in colour and have a high clay content in which deep vertical cracks develops during the dry season.

Solution:
QUESTION: 8

Removal of top layer of soil is called

Solution:

The removal of top layer of soil due to action of air, water or human intervention is called soil erosion.

QUESTION: 9

Cotton is grown in

Solution:

Cotton is grown in Sandy loam soil that have good drainage system to support growth of cotton.

QUESTION: 10

__________ should be banned to prevent soil pollution.

Solution:

Plastics should be banned because plastic is non-biodegradable that causes soil pollution.

QUESTION: 11

Dead and decaying material produced by plants in the soil is called

Solution:

Dead and decaying materials produced by plants in the soil is called humus. Humus provides nutrients and increase water holding capacity of soil.

QUESTION: 12

Which of the following statements regarding lacerate soils of India are correct?
1. They are generally red in colour.
2. They are rich in nitrogen and potash.
3. They are well-developed in Rajasthan and UP.
4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

These soils when wet are as soft as butter but become hard and cloddy on drying. Soil Colour: Reddish brown in colour due to the presence of iron oxide.

QUESTION: 13

Regar is another name of

Solution:

Black soil is also called as Regar in some part of India.

QUESTION: 14

Different layer of soil having characteristic feature is called

Solution:

A soil profile is a vertical section through different layers of soil. Each layer has different texture, colour and chemical composition.

QUESTION: 15

Which one is not an organic matter present in the soil?

Solution:

Humus, Human excreta and dead plants and animals are organic matter present in soil. On the other hand, phosphate is inorganic matter.

QUESTION: 16

Laterite soil is not found in

Solution:

The word laterite has been derived from the Latin word ‘Later’ which means brick. These soils when wet are as soft as butter but become hard and cloddy on drying. Therefore, these are widely cut as bricks for use in house construction. These soils have mainly developed in the higher areas of the Peninsular plateau. The laterite soils are commonly found in Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Madhya Pradesh and the hilly areas of Orissa and Assam.
Hence Rajasthan is not one of the place where this soil is found.

QUESTION: 17

Series of layer in soil profile are called

Solution:

The series of layer of soil profile each having characteristic feature is called horizon of profile.

QUESTION: 18

Earthworms are called

Solution:

Earthworms are called farmers friends because they make hole in soil to increase water percolation in soil. They also release organic wastes.

QUESTION: 19

Latosol is the another name of

Solution:

Red soil is also known as Latosol.

QUESTION: 20

Different layer of soil having characteristic feature is called

Solution:

Different layer of soil having characteristic feature is called soil profile.

Related tests