Test: Soils of India- 2


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: Soils of India- 2


Description
Attempt Test: Soils of India- 2 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which type of soil is most suitable to grow fruits like apples, pears, peaches and plums?

Solution:

Mountain soil is most suitable to grow fruits like apples, pears, peaches and plums

QUESTION: 2

Alluvial soil is not found in which of the following state?

Solution:

Alluvial soil is found in the regions of Indo-Gangetic plains, Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal, Assam as well as in the northern parts of Gujarat. Alluvial soil is formed by depositions from surface water and thus is also known as depositional soils.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

What does farmers add into soil to increase the production of crops?

Solution:

The substances which are added to the soil in the form of nutrients for the healthy growth of plants are called manure and fertilisers. Soil supplies mineral nutrients to the crop plants. These nutrients are essential for the growth of plants. In certain areas, farmers grow crop after crop in the same field.

QUESTION: 4

What is soil?

Solution:

Soil is the thin layer of material covering the earth's surface and is formed from the weathering of rocks. It is made up mainly of mineral particles, organic materials, air, water and living organisms—all of which interact slowly yet constantly. Therefore, most living things on land depend on soil for their existence. 

Soil is the thin layer of material covering the earth's surface

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

Click on all the things that are in soil.

Solution:

In short, soil is a mixture of minerals, dead and living organisms (organic materials), air, and water. These four ingredients react with one another in amazing ways, making soil one of our planet's most dynamic and important natural resources. Soil is used by people in numerous ways.

QUESTION: 6

A mixture of pieces of rock, decomposing plants and animals is called _____________.

Solution:

Soil is the top layer of most of our earth. Soil is partly made up of decaying plant or animal remains. These are called organic matter or humus and contain the living and once living components of our soil. Soil mostly contains pieces of disintegrating rocks or inorganic matter, water, and air.

QUESTION: 7

What effect can ice have on rocks?

Solution:

If water freezes in a crack in rock, the ice can eventually break the rock apart. Because of these powerful properties, ice is very important in the processes of weathering, where rocks are broken into smaller bits, and erosion, where rocks and earth are washed or moved to other locations.

QUESTION: 8

The breaking down of rocks is called ______________.

Solution:

Weathering is the breaking down or dissolving of rocks and minerals on Earths surface. ... Water, ice, acids, salts, plants, animals, and changes in temperature are all agents of weathering. Once a rock has been broken down, a process called erosion transports the bits of rock and mineral away.

QUESTION: 9

_________________soil that is called as regur soil.

Solution:

black soils known locally as regur. After those the alluvial soil is the third most-common type. Also significant are the desert soils of Rajasthan, the saline soils in Gujarat, southern Rajasthan, and some coastal areas, and the mountain soils of the Himalayas.

QUESTION: 10

Soil is made out of which of the following?

Solution:

Soil is a material composed of five ingredients — minerals, soil organic matter, living organisms, gas, and water.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests