Test: Solar System - 1


10 Questions MCQ Test Science for Class 3 | Test: Solar System - 1


Description
This mock test of Test: Solar System - 1 for Class 3 helps you for every Class 3 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 3 Test: Solar System - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Solar System - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 3 students definitely take this Test: Solar System - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Solar System - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 3 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What constitutes the solar system?

Solution:

The Solar System is made up of the Sun, planets, moons, comets, asteroids, minor planets, and dust and gas. There are eight planets in our solar system. Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune.

QUESTION: 2

The sun attracts all the other objects in the Solar System because:

Solution:

The Sun is so large, and has powerful gravity which attracts all other objects in the solar system. It is at the center of the universe but its size and gravity is responsible for attracting other objects, rather than its location. Sun does not have any magnetic pull and neither do planets exert magnetic pull on sun.

QUESTION: 3

Which planet is no longer considered part of our solar system?

Solution:

Pluto is no longer the part of our solar system. Earlier, nine planets were considered part of the solar system but after recent scientific discoveries, Pluto has been excluded from this group. Jupiter, Uranus and Neptune are still considered as planets. Therefore, option c is the correct answer.  

QUESTION: 4

The nearest planet to the sun is ________

Solution:

Mercury is the nearest planet to the sun. Jupiter is the fifth planet from the sun and Earth is the third planet from the sun. 

QUESTION: 5

The heaviest planet of solar system is _______.

Solution:

Jupiter is the heaviest planet of the solar system. The mass of Jupiter is 1.8981×1027kg.

QUESTION: 6

Look at the following pictures and find out the correct order of planets nearest to farthest from the Sun.
(i) 
(ii) 
(iii) 
(iv) 

Solution:

The right order of planets from the sun is Venus, Saturn, Uranus, and Neptune.

QUESTION: 7

Even though sun casts its hot rays on earth, we do not feel very hot because

Solution:

Atmosphere on earth reflects back sun's light. Thus, earth does not absorb harmful sun rays or UV rays emitted by sun. Therefore, temperature on earth remains bearable, unlike other planets.

QUESTION: 8

Who was the first person to walk on the moon?

Solution:

Neil Armstrong was the first person to walk on the moon. Kalpana Chawla was an Indian astronaut but she was not the first person to walk on the surface of the moon. APJ Abdul Kalam was the President of India and was responsible for the launch of many missiles and spaceships but he was not the first person to go to moon. Galileo made discoveries related to solar system.

QUESTION: 9

Circle the odd one out.            

Solution:

Gases is the odd one out. While all other three-asteroids, planets and comets are bodies in the solar system, gases are not.

QUESTION: 10

Circle the odd one out.

Solution:

Moon is the odd one out. While Venus, Mars and Saturn are planets. Moon is not a planet. It is a satellite.

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests