Test: Solid State Physics - 1


20 Questions MCQ Test GATE Physics Mock Test Series | Test: Solid State Physics - 1


Description
This mock test of Test: Solid State Physics - 1 for GATE helps you for every GATE entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for GATE Test: Solid State Physics - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Solid State Physics - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GATE students definitely take this Test: Solid State Physics - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Solid State Physics - 1 extra questions, long questions & short questions for GATE on EduRev as well by searching above.
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 1

The density of copper (Cu) is 8.90 g/m3 with contribution of 1 electron/atom. The plasma frequency of copper is_______x 1016 /s. (Given atomic weight = 63.5)(Round off to one decimal place)


Solution:


n = concentration of free electron

and for electron, 
⇒ 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

Assume that E vs k relationship of e- in conduction band ofliypothetical tetravalent n-type semiconductor can be expressed by
E = ak2 + constant
The cyclotron resonance for e- in a field B = 0.1 wb/m2 occurs at ωe = 1.8 x  1011 rad/s
The value of a =________x 10-38 J. m2 (Round off to one decimal place)


Solution:

⇒ An e- in conduction band behave as if it had an effective mass m* given by


and cyclotron resonance frequency for eis


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 3

The maximum wavelength of photon to break a cooper pair in Lead which has energy gap of 2.73 meV is_____________x 105 nm. (Round off to three decimal places)


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 4

The lattice constant of unit cell of BCC structure α - Iron is 0.288 nm. The number of atoms/mm2 in the plane of (1 0 0) is_____x 1012 atom/mm2. (Answer should be an integer)


Solution:

The number of atoms in unit cell = 2 Therefore, the atomic density in (100) plane

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 5

For a sphere of radius x, polarised along the radius vector such that  . The total charge is     (Answer should be integer).


Solution:

Total charge 


Thus, equation (i) implies
Total charge = - 

QUESTION: 6

The metals an oppaque to light for which

Solution:

The defractive index η = 
If light of frequency ω < ωp  incident on a metal of plasma frequency ωp. than η is imaginary. This mean that such light cannot transmitted through the metal but is totally reflected from its surface.
∵ ωp > ω ⇒ ε → -ve ⇒ η → imaginary
∴Thus metal is opaque to light for which ω < ωp 

QUESTION: 7

Optical excitation of intrinsic Germanium creates an average density of 1018 conduction electrons per m3 in the material at liquid nitrogen temperature. At this temperature electrons and holes mobilities are equal.
μ = 0.5 x 104cm2 /volts sec and Germanium dielectric constant is 20. The diffusion coefficient for electron is

Solution:

The diffusion coefficient D is given by Einstein relation

∵ liquid nitrogen temperature TD = 77K . μ = 0.5 x 10-4 x 104 m2 /V.s = 0.5 m2/V.s
e = 1.6 x 10-19
kB =1.38 x 10-23

QUESTION: 8

In Raman effect

Solution:
QUESTION: 9

An ac current of frequency 1 GHz is observed through Josephson junction, the applied dc voltage is

Solution:

QUESTION: 10

The polarizability 'α' of an e- moving in a circular orbit of radius ‘r’ about charge +e in a field directed at light angle to plane of orbit is

Solution:

.....(i)
Dipole moment 
∴ 
∴ 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 11

The density of states for electron hi a metal is given by D  (E)dE = 13.6x 1027 E1/2 dE and ρ = 8.5 x 1028 /m3. The energy of Fermi level is___________eV. (Round off to three decimal places)


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 12

For lead the superconductivity occurs at 7.19 k when there is zero applied magnetic field. When the magnetic field 0.074 T is applied at temperature 2.0 k superconductivity will stop. The magnetic field that should be
applied so that superconductivity will not occur at any temperature is___________x 10-3 T. (Answer should
be an integer).


Solution:



*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 13

The energy of the conduction band at which the probability of the conduction electrons state will occupied by
election is 90% at T = 800K. is__________(eV). [Given: EF =5.52eV]
(Round off to two decimal places)


Solution:

.......(i)
Now T = 800 K, now solving equation (i) for ΔE, we get ΔE = 5.42 eV
We get, ΔE = 5.42eV

QUESTION: 14

Calculate the relative permeability of material having magnetization of 3400 ampere/meter and flux density of 0.0045 wb/m2.

Solution:



also 

QUESTION: 15

A long thin uniformly magnetized needle of hard steel length 12 cm is suspended by a torsionless suspension and makes free, small angle oscillations about an axis through the center in a honzontal plane in the earth's magnetic field. The period of oscillation is four seconds. The density of magnetization of steel is

Solution:

Let μ be the magnetic moment of the steel needle. The potential energy in the earth’s magnetic field.







T = 4s
B = 5 x 10 -5 wm-2
M → Magnetization
Using (i), (ii) and (iii)

QUESTION: 16

The energy of interaction of two atoms at a distane 'r' apait can be written as
 where, a, b are constants
If two atoms are pulled apart show that they will separete most easily when

Solution:


The particles will separate most easily when force F is minimum. Now, F to be minimum, 

QUESTION: 17

Consider a crystal containing a paramagnetic impurity whose energy level are in a given magnetic field. The specific heat of the crystal at high temperature will vary with

Solution:

The contribution of impurity to the partition function of the crystal is z =


At high temperature 
Thus, 

QUESTION: 18

A rough sketch of the absorbtion co-efficient for the EM radiation for a non magnetic pure solid substance. The solid absorb light in infrared (0.15 eV) and then does not absorb until the photon energy is 2.3 eV. The minimum number of atoms per unit cell in the crystal should be

Solution:

There are minimum more than 2 atoms per unit cell otherwise the optical branch would have been absent and there would be no absorbtion peak at 0.15 eV.

QUESTION: 19

X-rays are reflected from a simple cubic crystal by Bragg reflection. If the density of the crystal is measured with r.m.s. error of 3 parts in 104 and if the angle made by the incident and reflected ray make with the crystal plane is 6° and is measured with an r.m.s. error 3.4 minutes of arc then what is the error in the determination of wavelength.

Solution:

For simple cubic crystal n = 1.
For first order reflection 2d sin θ = λ




∵ 

QUESTION: 20

The basis vectors of a lattice is given by

The volume of the reciprocal lattice are given by

Solution:

Volume ot unit cell in direct lattice.

Therefore, basic vectors of reciprocal lattice are given by


Therefore, volume of unit cell in reciprocal Lattice.

Related tests